Szülőnek lenni nem könnyű, főleg ha a gyermekünk bajnoki álmokat dédelget. Egy sportoló gyermek programja az egész család mindennapjaira hatással van. Edzésekre, mérkőzésekre és versenyekre vinni és hozni, támogatni és biztatni. Mindez feladatokkal, áldozatokkal, olykor csalódással, de legtöbbször örömmel jár. De vajon kik játszanak szerepet a siker elérésében? És mire kell figyelni a megfelelő együttműködés eléréséhez? A Nyerő Hármas című könyv ezúttal ezekre a kérdésekre is választ nyújt. Könyvismertetőnk.

A Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán pszichológus-szociológus szerzőpáros könyve a sportoló-edző-szülő sikeres együttműködését tárgyalja. Olyan elméleteket és gondolatokat jegyeztek le, melyeket ha valaki elolvas, láthatja, miben kellene változnia, és ráébred, milyen lépések szükségesek ehhez. Ötletek és tanácsok, melyeket számos színes és élethű történet támaszt alá.

Milyen jelentőséggel bír a könyv?

A könyv minden esetben hiánypótló, hiszen annak ellenére, hogy más kötetek is foglalkoznak e témával, közérthetősége miatt kiemelkedőnek tekinthető. Nem kell ahhoz pedagógusnak vagy akár pszichológusnak lennünk, hogy megértsük a különböző témákat kifejtő fejezetek üzeneteit. Legyen akár szó a tehetségről, teljesítményről vagy a különböző személyiségtípusokról. Számos olyan helyzetet dolgoz fel, amellyel szülő, sportoló és edző is találkozhat a mindennapok, edzések és versenyhelyzetek alkalmával. Mindamellett, hogy segítséget nyújt a mentális felkészítés fontosságának megértésében, arra is kitér, hogy a szülők és edzők, hogyan képesek közösen és egymást támogatva a gyermek fejlődését szem előtt tartani, és elősegíteni. Mégis mi teszi ezt szükségessé?

A szerzők egyik példája szerint, a szülő-edző viszonyban gyakorinak tekinthető, hogy a szülő meggondolatlan viselkedésével rontja az edzővel kialakult kapcsolatot. Nemcsak a sajátját, de gyermekéét is. Az edző emberi vagy szakmai hitelességének megkérdőjelezése a tekintély lerombolásának alapvető lépése. A gyerek így elveszíti bizalmát és hitét, melynek eredménye, hogy más szemmel figyeli majd az utasításokat, és a szerző szavaival élve „kiszáll abból a csatornából, ahol eredményeket lehet elérni”. És mint mindannyian tudjuk:

„Akit nem tisztelsz, attól nem tudsz tanulni".

Ahhoz, hogy a sport mint örömforrás legyen jelen egy gyerek életében elengedhetetlen e hármas közös nevezője. Egymás nézőpontjainak megértése, azok tiszteletben tartása, és a közös célok.

A szerzők korábbi, Nyerd meg az életed című könyve a személyes célkitűzéssel és az így elért sikerekkel foglalkozik, melynek sportolói vonatkozása e kötetben is szerepet kapott. De mi bizonyítja a célállítás fontosságát?

A célkitűzés egyik legfontosabb szabálya, hogy nem szabad azokat minősíteni.
A célkitűzés egyik legfontosabb szabálya, hogy nem szabad azokat minősíteni.

1953-ban a Yale Egyetemen végeztek egy felmérést, melyben céljaikról kérdezték a végzős hallgatókat. A kutatók azt találták, hogy a diákok csupán három százalékának vannak céljai. Húsz évvel később újra felkeresték a kutatásban résztvevőket, és kiderült, hogy azok, akiknek világosan megfogalmazott terveik voltak, több pénzt kerestek, mint a többiek, akik 97 százalékba tartoztak.

Nyilván felmerül bennünk a kérdés, hogy mit csinált máshogyan az a néhány hallgató, hiszen a Yale Egyetemen előzetes tudásaink alapján a diákok nemigen különböznek sem a származásukban, sem a megszerzett tudásukban. Az igazi különbséget az adja, hogy valaki ki tudja-e hozni magából a képességeit vagy nem. Általában ahhoz, hogy ezek felszínre törjenek, kell valami segítség. Lehet az ember akármilyen tanult, nagy tudású, tehetséges, vagy intelligens, ha nincs olyan célja, amely elérésére ezeket felhasználhatná. Amennyiben van egy megfogalmazott célunk, megszerezzük a hozzá kellő tudást, kifejlesztjük a hozzá megfelelő képességeket, megkeressük a célhoz illő módszereket és eszközöket – azaz megteszünk mindent, ami ahhoz kell, hogy elérjük a vágyott célt. Dolgozhatunk tehát keményen cél nélkül és kitartóan a céljainkkal,

a különbség minden esetben szembetűnő lesz.

A megjelent könyv felhívja a figyelmet arra, hogy eredményt és sikereket csak apró lépésekkel, pozitív viszonyulással lehet elérni, melyhez elengedhetetlen e hármas együttműködése. A kötet színes történetekkel, beszámolókkal nyújt ehhez segítséget, nem csak sportszülőknek, és edzőknek, hanem a többi szereplőnek is: családtagoknak, pedagógusoknak, támogató és biztató barátoknak.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s