Minden férfi csak azt akarja” – halljuk gyakran. De mi a helyzet a nőkkel? Miért képes valaki naphosszat a számítógép előtt ülve pornófilmeket bámulni, miközben egy hús-vér emberrel nem képes szexuális aktusra? Hogyan alakulnak a szexuális addikciók és miként lehet megoldást találni rájuk? Cikkünkben ezekre a tabutémákra keressük a válaszokat.

Szexuális addikcióról kontrollálatlan vagy túlzott szexuális viselkedés esetén beszélhetünk. Nem tartoznak ide ugyanakkor a különböző parafíliák, melyeknél a kategorizáció alapja a vágy tárgya (vörös rúzs, magassarkú stb.).

Sokan úgy gondolják, hogy

a szexuális természetű addikciók „kellemesebb” lefolyással járnak, mint más függőségek.

Ez azonban nem igaz, hiszen ugyanazok a jellemzők kísérik ezeket a betegségeket is. Együtt járnak a kontroll elvesztésével, a káros következmények belátásának hiányával, a kényszerességgel és a megvonási tünetekkel. Ez utóbbi megnyilvánulhat többek között extrém mértékű irritabilitásban, alvászavarokban és szorongásban.

Független függőség

Azok, akik szexuális függőséggel élnek, legtöbbször problémákkal küszködnek a magánélet és a munka területén is. Az erőforrásaikat ugyanis leköti az addikció tárgya iránti sóvárgás. Ha rendelkeznek is állandó partnerrel, az intimitás hiánya, a másik tárgyiasítása és kizsákmányolása, illetve a folyamatos kielégületlenség érzése könnyen gátat szabhat a kapcsolatnak.

Míg egy egészséges párkapcsolatban mindkét fél önbizalma nő, addig az efféle kapcsolatokban legtöbbször mind a két fél sérül. Nincs meg közöttük a bizalom, s nem érzik magukat biztonságban egymás társaságában. A szexfüggőség így leginkább a szociális kapcsolatokra hat ki: az érintettek fokozatosan elveszítik a párjukat, a barátaikat.

A szexuális addikcióval küzdők nyolcvanhét százalékának családjában találunk legalább egy személyt, aki szintén függő.

Hogyan alakulnak ki az ilyen jellegű betegségek? Roller (2007) szerint akkor, amikor a szex elveszti az eredeti funkcióját és fájdalomcsillapításra, magányosság-, félelem- és szorongásoldásra „használják”. Számos esetben pedig a stresszoldás eszközeként tekintenek rá, s ettől várják a nyugalmat.

Kapudrog a szexuális addikciók felé

A netezők több mint negyven százaléka néz pornót. Egy, az USA-ban végzett felmérés szerint pedig minden hatodik alkalmazott problémásan használja az internetet a szexuális tartalmak kapcsán. Ezek az oldalak nehezen rejthetők el a fiatalkorúak elől, így a nyolc és tizenhat év közötti gyermekek kilencven százaléka már látott korábban valamilyen típusú pornófilmet.

A pornófüggők esetében egy érdekes paradoxon áll fenn: míg a számítógép előtt naphosszat képesek a kielégülésre, addig a saját kapcsolataikban legtöbbször képtelenek a szexre vagy nem tudják élvezni azt (Sadock és Sadock, 2005). Az internet ugyanis segítségükre van abban, hogy azokat az érzelmeket, melyekkel a valóságban nem tudnak mit kezdeni, félretegyék, s helyette azonnali vágykielégítést nyújtson számukra.

Függőségek hálójában

A férfiaknak mindig csak a szex jár az eszükben” – halljuk gyakran. A betegség azonban nőknél ugyanúgy jellemző, csak többnyire más jelleggel. Míg az előbbi esetben inkább a partner tárgyiasítása, az alacsony érzelmi bevonódás a jellemző, addig a szebbik nemnél

a hatalom eltorzulása és az áldozatszerep jelenik meg.

Fontos beszélni a serdülők fokozottan veszélyeztetett csoportjáról is, hiszen a gyakori maszturbáció könnyen az önnyugtatás, a konfliktuskezelés eszközévé válhat. Mindez felnőtteknél is előfordul: Cooperék kutatása szerint az internetes pornóoldalak felhasználóinak közel fele rekreációs célból látogatja azokat (1999).

Azoknál, akik gyermekkorukban szexuális abúzuson estek át, nagyobb eséllyel alakul ki valamiféle szexuális addikció.

Carnes (2001) három kategóriába sorolta a szexfüggőséget, annak társadalmi megítélése szerint. A tolerálható csoportba tartozik a túlzásba vitt maszturbáció, az anonim szexualitás, a prostitúció, a pornográfia és a több partnerrel folytatott szexuális viszony. A társadalmilag már nem elfogadott kategóriába sorolta például az obszcén telefonálást vagy az exhibicionizmust. Illegális szexuális cselekedetként pedig a nemi erőszakot, a pedofíliát és az incesztust jelölte meg.

Mit lehet tenni a függőségek leküzdésének érdekében? Nem várható el a teljes absztinencia, azonban számos módszerrel javulást lehet elérni. Léteznek gyógyszeres kezelések és terápiák is (pl.: kognitív terápia, művészetterápia), melyek segítségével az érintettek elindulhatnak a javulás útján, s támogatják őket a gyógyulásban.

A témához kapcsolódó cikkeink: itt, itt és itt

 

Felhasznált szakirodalom: Carnes, P. J., Murray, R. E., & Charpentier, L. (2005). Bargains with chaos: Sex addicts and addiction interaction disorder. Sexual Addiction & Compulsivity12(2-3), 79-120. Cooper, B., & Dunne, M. (1999). Assessing children's mathematical knowledge: Social class, sex, and problem-solving. McGraw-Hill Education (UK). Hevesi K. (2013). ELTE, PPK, egyetemi előadás. Roller, C. G. (2007). Sexually compulsive/addictive behaviors in women: a women's healthcare issue. Journal of Midwifery & Women’s Health52(5), 486-491. Sadock, V. A. (2005). Normal human sexuality and sexual dysfunctions. Comprehensive Textbook of Psychiatry. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 1902-35.