Neked ki jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy példakép? Kobe Bryant, Cristiano Ronaldo, Hosszú Katinka? Bárki is legyen az, egy dolog biztosan közös bennük: motiválnak, inspirálnak minket. Sőt, néhány kutatás szerint a sportolói példaképek növelhetik edzéseink gyakoriságát is!

A példaképek két fajtáját különböztethetjük meg: a pozitív és a negatív példaképeket. Pozitív példaképek, akik kiemelkedő sikerekkel büszkélkedhetnek, és inspirálják az embereket arra, hogy ők is hasonló teljesítményt nyújthassanak. Olyan lehetséges eredményeket mutatnak meg, amikért érdemes küzdeni – egyfajta ideális, elvárt én elérésére sarkallnak. Ilyenek például a sztársportolók vagy a zenészek is.

A negatív példaképek ezzel ellentétben valamilyen szerencsétlenséget éltek meg, negatív tapasztalataik vannak: ide hozhatjuk példaként az AIDS-betegeket vagy a tüdőrákban szenvedő dohányosokat. Őket abban a reményben mutatják be az embereknek, hogy ezáltal majd megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a nemkívánatos következményeket. Egy olyan énképet kínálnak ezzel, amitől a legtöbb ember fél, és céljává az említett negatív szövődmények elkerülése, megelőzése válik.

A sportpálya hősei

Ha a sportolói példaképet definiálni szeretnénk, azt mondhatjuk, példakép lehet az, akinek tehetsége, eredményei, státusza és/vagy fizikai adottsága elismert; valaki, aki a rajongók és szurkolók által ünnepelt. Ez az elismerés nem megvásárolható vagy megörökölhető –egyetlen útja van: ha azt kiérdemlik. A sportolók kiemelkedő teljesítménye és statisztikája mellett azonban van, ami még népszerűvé teszi őket: ez pedig

szimbolikus sorsuk, inspiráló történetük.

Általában saját maguk tapossák ki az utat és aknázzák ki lehetőségeiket. Törekvésük, energiájuk és saját eredményeik azok, amik által eljuthatnak a csúcsra.

Hosszú_Katinka_Doha_2016
Pozitív példaképek, akik kiemelkedő sikerekkel büszkélkedhetnek, és inspirálják az embereket arra, hogy ők is hasonló teljesítményt nyújthassanak.

A sportolókkal való azonosulásnak két útját figyelhetjük meg: az identifikációt, amikor a sport „fogyasztója” számára a sportoló/csapat mint márka lesz kívánatos, és az adott személy vagy csoport iránti szoros kötődés érzése alakul ki, valamint az internalizációt, amikor pedig a személy a példakép attitűdjét, viselkedését teszi magáévá. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban!

Identifikációról van szó, ha például figyelemmel követjük Hosszú Katinka mindennapjait, ismerjük szokásait, közel érezzük magunkat hozzá, szeretnénk olyan lenni, mint ő, de nem feltétlenül működünk hozzá hasonlóan. Míg internalizációról akkor beszélünk, ha

felfogását, munkamorálját, akár szokásait is átvesszük:

keményen dolgozunk, áldozatokat hozunk a siker érdekében, mindent megteszünk céljaink eléréséhez.

A példaképekkel való azonosulás (identifikáció) egyik eredménye lehet, hogy győzelmüket és sikereiket magunkénak éljük meg, nemcsak egyéni, de társadalmi szinten is. Sikerük az egész nemzet sikere, velük ünnepel a társadalom minden tagja, együtt éli meg a győzelmet: családok, barátok, újságírók, politikusok, celebek közösen éltetik a sportolót – emlékezzünk vissza a tavalyi foci EB utáni körúti ünneplésre vagy Hosszú Katinka olimpiai győzelmeire.

Milyen hatása van még?

Egy 2011-es kutatásban azt találták, hogy már az is növeli a korábban is aktív résztvevők fizikai aktivitásának gyakoriságát, ha részt vesznek egy sporteseményen vagy megnézik azt a TV-ben – az eredmények szerint az élő mérkőzésre kilátogatók 67 százaléka, a TV nézőknek pedig 28 százaléka érezte magát motiváltnak arra, hogy többet mozogjon. Újabb kutatások továbbá arra mutattak rá, hogy a példaképük sikereinek hatására nemcsak az aktív sportolóknál, de a nem- vagy hobbi sportolóknál is megnövekedett a sportra vonatkozó igény és a testmozgásban való részvétel gyakorisága.

Nektek ki a példaképetek? Gondoljátok át, milyen hatással van rátok – legyen az a sport vagy az élet bármely más területén!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s