Mindenki szeretne jól teljesíteni az életben, hiszen többek között ehhez kötjük személyes boldogságunkat. Nehéz azonban kiemelkedőnek lenni, ha körülöttünk mások is ugyanezt célozzák meg. Olyan közegben, ahol társadalmi elvárás, hogy a legjobbak, legtehetségesebbek, legkitartóbbak legyünk, szinte szükségszerű, hogy megjelenik az igény valamire, ami segít elérni céljainkat. A Take Your Pills című dokumentumfilm a teljesítményfokozók világába kalauzol minket, rávilágítva a probléma gyökereire és a társadalmi képmutatásokra!

Bár a folyamat évtizedek óta látható volt, 2017-ben robbant be a köztudatba az úgynevezett opioidválság, ami közegészségügyi katasztrófát eredményezett Amerikában. Az USA körülbelül háromszázhúsz milliós lakosságából majdnem száz millióan fogyasztottak már opioidalapú gyógyszereket, nagyjából kétmillióan küzdenek ehhez kapcsolódó függőségi problémákkal, és minden ötvenedik halálesetet ilyen fájdalomcsillapító-túladagolás okoz. A krízis sajátossága, hogy nemcsak a „hagyományos” kábítószerfüggők érintettek, hanem a társadalom egy igen jelentős része, akik receptre kapható, ám

nagyon erős, függőséget okozó fájdalomcsillapítókat szedtek hosszú éveken keresztül, minden csip-csup problémára.

A helyzet kialakulásához nemcsak az illegális szerek, de az amerikai gyógyszeripar is hozzájárult, kereskedelmileg és marketingügyileg sikeres, ám egészségügyi szempontból hosszú távon káros, túlzott fájdalomcsillapító-kultuszával. A Netflix tavalyi dokumentumfilmje, a Take Your Pills ugyanennek a problémának egy másik oldalára, vagy ha úgy tetszik, következő lépcsőfokára, a teljesítményfokozókkal való visszaélésekre helyezi a hangsúlyt.

„Segít jobb kapitalistának lenni”

Az idézet a film egyik megszólalójától származik, aki ezzel magyarázza az Adderall és Ritalin fő vonzerejét. Egy egyetemista lány pedig ehhez kapcsolódóan arról mesél a kamerának, hogy

nehéz elfogadni a rosszabb jegyet, ha tudod, hogy egy két dolláros tabletta segítségével a legjobbat hozhatnád ki magadból.

Miről is van szó? A fent említett gyógyszerek széles körben elterjedtek Amerikában, eredetileg az ADHD – tehát a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – kezelésére szolgálnak. Az egy dolog, hogy maga a diagnózis is merőben felülreprezentált az államokban (míg Németországban hat, Norvégiában három és fél, addig Amerikában a gyerekek tizenegy százaléka érintett), nagyobb probléma azonban, hogy

a kezelésre szolgáló és receptre kapható gyógyszerek iszonyatosan népszerűvé váltak az egyetemisták, üzletemberek és sportolók körében is.

A figyelemzavaros gyerekeknél eredetileg azt a célt szolgálják a pirulák, hogy képesek legyenek koncentrálni, figyelni az órákon. A dokumentumfilm tanúsága szerint azonban a Ritalin, és főként az Adderall időközben saját életre keltek. Végül is kinek nem jelentene cseppnyi csábítást sem a lehetőség, hogy egy tabletta segítségével javul a reakcióideje, képesebb lesz jobban fókuszálni és izgalmas kihívásként megélni az egyébként monotonnak tűnő feladatokat? Ráadásul nem illegális, egy kis erőfeszítéssel szinte bárki felírathatja magának az orvossal, cserébe pedig akár a munkában, akár a tanulásban jobban teljesíthet tőle. Mi ezzel a probléma?

Hiper-kompetitív társadalom

A Ritalin és az Adderall stimuláns gyógyszerek, amiknek az elnevezésből is könnyen kitalálhatóan az a feladatuk, hogy stimulálják az embert. Hatóanyagát tekintve a Ritalin metilfenidát, az Adderall pedig amfetamin származék. Ez utóbbi pontosan ugyanaz, mint ami a speed alapja is.

Hiába nem tekinti a közvélemény őket drognak, mellékhatásaik tulajdonképpen a mettel egyezők.

De míg utóbbi ellen kampányolnak, előbbiek esetében hajlamos a társadalom félrenézni. A szerrel élők általában jó anyagi körülmények közül érkeznek, sőt éppen a gyorsabb és hatékonyabb előmenetel reményében használják a tablettákat, így megítélésükben sem kerülnek a lecsúszott függőkkel egy kalapba. Pedig a tipikus drogtünetek megvannak. Kezdve a függőség veszélyétől – kezdetben kisebb dózisban is hatnak, azonban később egyre többre van szükség – a kardiovaszkuláris kockázatokon keresztül egészen a pszichózis kialakulásáig. Miért vállalják mégis sokan a rizikót?

A dokumentumfilm megnézésével széles körképet kapunk az Adderall felhasználóiról. Egyetemisták, sportolók, üzleti szférában dolgozók. Olyan emberek, akik számára a teljesítmény mindennél fontosabb. Akiknél elég egy apró hiba, és elveszíthetik pozíciójukat,

hiszen mindig van mögöttük valaki, aki kész azonnal átvenni a helyüket.

Persze kérdés, hogy milyen áron. A Take Your Pills megszólaltat olyan embereket, akik már „tiszták”, olyanokat, akik nem látnak problémát a használással, és olyanokat is, akik küzdenek ellene. Szülőket, akik nem akarták ezt az utat ADHD-s gyermekeiknek, de olyanokat is, akik nem láttak más lehetőséget. Az általuk megismert történetekből kirajzolódik a kép, hogy minél inkább jellemzőbb a versenyhelyzet társadalmunkra, annál valószínűbb, hogy a jövő a kognitív képességek javítására alkalmas szereké. Akiben ennek ellenére mégis felmerülnek morális aggályok, annak a Take Your Pills kötelező dokumentumfilm.

A film elérhető a Netflixen.

https://www.youtube.com/watch?v=X6Xebo1pngM