Önbizalomhiányos? Prűd? Magabiztos? Szép? Kishitű? Perfekcionista? Csupán pár jelző, melyekkel azokat a hölgyeket illetjük, akik sminkelik magukat hétköznapjaik során. Vajon mit gondolnak a szakértők a használatáról, milyen benyomásokat válthat ki belőlünk valaki, aki sminkel?

A nők többsége használ valamennyi sminket, vagy azért, mert szeretné kisebb szépséghibáit elfedni, vagy mivel napjainkra bizonyos fokú szociális elvárássá vált annak használata. A mennyiség és az alkalmazott színek, a harsány megjelenés persze tovább mélyíti a sminkelés kérdéskörét, a kutatók azonban próbálnak általános jelenségekre válaszokkal szolgálni, így gyakran csak a hétköznapibb eseteket vizsgálják. Egy dolgot azonban anélkül is tudhatunk, hogy komolyabban beleásnánk magunkat a témába. A magukat gyakran sminkelő nők mindenkiből más benyomást váltanak ki – de mindenkiből kiváltanak valamilyen benyomást a smink miatt.

Egy izgalmas új kutatás látott napvilágot nemrég, mely pontosan ezeket a folyamatokat helyezte vizsgálódásai középpontjába. Mint kiderült, a férfiak bizonyos fokú tekintélyt és rangot látnak azokban a nőkben, akik napi szinten használnak sminktermékeket. A nők ezzel szemben a dominancia kifejeződéseként látják, ha valaki sminket visel! A kutatókat az is foglalkoztatni kezdte: vajon irigységből ered-e ez a belső megítélés nők esetében. A Stirling Egyetemen végzett vizsgálatok alapján teljes mértékben ki lehet jelenteni, hogy a legtöbb nő irigységet érez azokkal szemben, akik napi szinten viselik a kozmetikumokat. Mint kiderült, legtöbben azt gondolják: az ilyen típusú nők kelendőbbek a férfiak körében, így promiszkuitással párosítják a sminkviselési tendenciát.

Vajon minden férfi számára egyformán vonzó a smink?
Vajon minden férfi számára egyformán vonzó a smink?

Victoria R. Mileva szociálpszichológus és csapata azonban ennél is tovább mentek, azt is megnézték, hogy bizonyos sminkek viselése milyen irányba befolyásolhatja egy állásinterjú kimenetelét. Azt találták: ha valaki egy viszonylag alacsony beosztásra jelentkezik, érdemes enyhe szemhéjpúdert használnia, egy magasabb pozíció esetében azonban az intenzív smink jelenthet kifejezett előnyt. Első esetben pontosan a rang, a presztízs és a dominancia benyomása miatt – disszonanciát okozhat egy személy akkor, ha megjelenése nincs összhangban az általa vágyott pozícióval. A kutatók szerint egy vezetői beosztásra pályázó nő számára ennek megfelelően ideális lehet a mélylila rúzs, illetve egy erősen pigmentált fekete szemhéjtus használata. Mindez pedig annak köszönhető, hogy a magas beosztás határozott személyiségjegyeket és kompetenciákat követel meg, melyeket legtöbbször az erővel, a szilárdsággal és a magabiztossággal párosítunk.

Noha mindenkinek határozott véleménye van arról miért viselnek sminket a nők, magunk sem feltétlenül gondoljuk át, mennyit változtat benyomásunkon pusztán a smink használata. Napjainkra elfogadottá vált viselése, azt azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy egy bármilyen pozícióra történő pályázás során rendkívül sokat számíthat saját megjelenésünk, így a mérték rendkívül sokat nyom a latba. Nem mindenki vélekedik hasonlóan a sminkviselésről, kulturális közegünk sajátosságaiból adódóan pedig akár hátrányt is jelenthet a harsány megjelenés.