Kegyetlen vonzalom ‒ a túlélésünk kulcsa című januári Pszicho-Kávéházunk előadója, prof. dr. Bereczkei Tamás a szépség és vonzalom témájával látogat el hozzánk. A nemzetközileg is elismert szakember 16-i előadása során az evolúciós pszichológia szemszögéből beszél az általános szépségjegyekről, párválasztási stratégiáinkról, számos kutatási eredménnyel alátámasztva mindezt. Az evolúciós pszichológia egyik legnagyobb alakját a közelgő rendezvényünk témájával kapcsolatban kérdeztük. Interjúnk.

Az evolúciós pszichológián belül mi vezette a szépség és vonzalom témájához?

A kutatómunkának megvan a maga belső logikája a nemzetközi publikálással, de emellett felfedezhető a piaci jellege is: fontos tudnunk, hogy az emberek mi után érdeklődnek, mi az, ami leginkább eladható. Ezek olyan témák, amelyek mindenki érdeklődésébe beletartoznak. A mi kutatócsoportunk témáit a hétköznapi aktualitásokból veszi. Nem úgy alakítjuk, hogy olvassuk a nemzetközi cikkeket és keressük, mit nem csináltak még, hanem figyeljük az embereket, látjuk, mi van az érdeklődés homlokterében. A másik dolog, hogy ezekben a témakörökben – szépség, vonzerő, párválasztás – az evolúciós pszichológia

döbbenetesen újat tudott mondani az elmúlt két évtizedben.

Előtte nem voltak jó elméleti/magyarázó modelljeik a szakembereknek a hagyományos, mondjuk szociálpszichológiában. Ez tipikusan az a terület, ahol az evolúciós pszichológia újat tudott mondani.

A szépség elsődleges tényező a vonzódás kialakulásával kapcsolatban?

A szépségre nem mondanám, hogy elsődleges, inkább úgy fogalmaznék: elsődleges szűrő a vonzalom létrejöttéhez. Olyan értelemben, hogy a legtöbb párkapcsolat kialakításakor, potenciális partnerek keresésekor – kísérletek is ezt támasztják alá – külső jellegek alapján szelektálunk az emberek között. Csak azokhoz közelítünk, akik ezen a szűrőn átjutottak. Ebből persze nem biztos, hogy párkapcsolat lesz.

Prof. dr. Bereczkei Tamás előadását szegedi közönségünk tavaly halhatta a legelső Mindset Pszicho-Kávéház rendezvényünkkor. Fotó: Modla Márk

A számunkra vonzó emberekkel akarunk elsősorban megismerkedni, de ennek vannak korlátai. Beépített szűrők vannak az emberekben: például vonakodunk attól, hogy túlságosan szép párt válasszunk. Egyszerűen az önértékelésünk fenntartása miatt. Nagyjából megbecsüljük a külső tulajdonságainkat, saját vonzerőnket, és ahhoz próbálunk illeszteni olyan embereket, akik ebbe a kategóriába tartoznak. Ez nem feltétlenül tudatos.

Ön szerint felértékelődött-e korunkban a szépség témája?

Igen, bár nagyon nehéz összehasonlítást tenni, mert a korábbi generációk idejében nem voltak ennyire részletes kutatások. Úgy tűnik számomra, hogy a fiatalság szerepe értékelődött fel, a fiatalság kultuszáról is beszélhetünk. Ez az internethasználattal is összefügg: a világháló olyan ismeretek birtokába juttatja a fiatalokat, ami korábban elképzelhetetlen volt. Régebben az idős emberek olyan tudás birtokában voltak, amikkel a fiatalok egyszerűen nem rendelkezhettek csekély élettapasztalatuk okán.

Ma egy tizenéves sokkal több dolgot tudhat a világról, mint egy hatvanéves.

Ehhez kapcsolódik, hogy a versengés felértékelődött a mi ipari társadalmunkban: versengünk a státuszokért és a pénzért. A szépség felértékelődése nemcsak a másik iránti vonzalmat foglalja magában, hanem az egymással szembeni versengést is. Egy nő nem kizárólag azért akar szép lenni, hogy tetsszen egy férfinak, hanem hogy megfelelőbb pozícióba kerüljön a többiekkel szemben. A szépség a versengés eszköze, ugyanígy igaz ez a férfiaknál is. A szépség, a vonzerő nem csak a párválasztásban fontos, de a társadalmi élet legkülönbözőbb területein is. Számos kutatás mutatja, hogy a szebbnek titulált nők és férfiak magasabb státuszt kapnak. De erről és ehhez hasonló témákról bővebben a január 16-i Mindset Pszicho-Kávéházon mesélek!

•••

Kegyetlen vonzalom ‒ a túlélésünk kulcsa

Fogadd meg, hogy az új évben rendszeresen hallgatsz pszichológiát! Mindset Pszicho-Kávéháza 2018-ban is elhozza nektek az ország legjobb szakembereit!

https://www.youtube.com/watch?v=GMM0Mxtftm8

A rendezvény Facebook eseménye itt található.

Jegyértékesítés ezen az oldalon.

Bővebb információ előadónkról.