„A szépség sokarcú, mégis van benne számos univerzális vonás” – mondta Prof. Dr. Bereczkei Tamás a Mindset Szeged PszichoKávéház első eseményén a Campus Beer&More-ban. Az evolúciós pszichológia egyik vezéralakja az attraktivitás és a szépség jelenségét járta körül. Mik a szépség univerzalitásai, és hogyan hatnak azok párkeresésünkre? Miről árulkodik arcunk? Preferenciáik terén a nők vagy a férfiak szeszélyesebbek? Miben mutatkozik meg az udvarlás során az intelligencia hasznossága? Többek között ezekre a kérdésekre kerestünk és kaptunk választ az eladáson. Tudósításunk.

Tisztázandó különbségek

„A szépség mennyire tekinthető sokfélének?” – tette fel a kérdést Prof. Dr. Bereczkei Tamás. Számos kutatás eredménye arról számol be, hogy preferenciáink belénk vannak kódolva. Csecsemőket megfigyelve azt tapasztalták, hogy a gyermekek tovább néznek egy szépnek titulált arcot, mint egy kevésbé szépet. Ez a preferencia az idővel sem változik: a szépség az óvodás gyerekek barátválasztásában is fontos faktor. De akkor miben rejlik a változatosság? Bereczkei az egyénfüggőségen túl a kulturális sokféleséget adta válaszul. Ez társadalomról társadalomra variáló státusszimbólumokban, autentikus tetoválások és ékszerek formájában valósulhat meg. Az előadó ugyanakkor leszögezte:

„ezek a sokféleségek nem esztétikai szépségről, hanem szociális vonzerőről szólnak”.

A szép univerzalitásai

Az emberek gyakrabban segítenek olyan embereken, akiket szépnek találnak. Ez megfigyelhető az élet számos területén. Bírósági jegyzőkönyvekből például kiderült, hogy a szépnek titulált emberek enyhébb büntetésre számíthatnak, mint kevésbé előnyös külsejű társaik. Az esztétikai szépség vonzerejét az evolúció során kialakult mechanizmusokkal magyarázta a szakember. Szerinte a szépséghez sokszor tudattalanul is pozitív jellemzőket (kedvességet, népszerűséget) társítunk, mivel az arc szimmetrikussága, valamint a hosszú, dús haj az egészség látszatát keltik. A szociális vonzerő és a szépség közötti kapcsolat a familiaritás jelenségével magyarázható, mely során bizalmunkat könnyebben fektetjük egy hozzánk fizikailag és érdeklődésben hasonló egyénbe. Ezek a jelenségek mind aktívan hatással vannak szociális és szexuális kapcsolataink (ki)alakulására.

„Az esztétikai relativizmus szépsége szexuális preferenciáinkban és ideáljainkban tapasztalható, melyet formál egyéniségünk változása és a kor, amelyben élünk, viszont vannak univerzális vonások is, melyek korokat és társadalmakat ívelnek át – jegyezte meg Bereczkei. A nők esetében ezek az ösztrogén jellegek, melyek kecses vonásokat kölcsönöznek az arcnak. Vajon ezeket a preferencia-univerzalitásokat írhatjuk a globalizáció számlájára? Bereczkei nem zárja ki ennek lehetőségét, noha találtak rá bizonyítékot, hogy a média világától elzárt népek preferenciái sem mutatnak nagyobb különbségeket.

mindest_szeged-2-2-1
Bereczkei Tamás evolúciós pszichológus a Campus Beer&More-ban megrendezett PszichoKávéházon (Fotós: Modla Márk)

Mi olvasható le az arcunkról?

Evolúciós múltunkban párválasztásaink során nagyon fontos szerepet töltött be az arc, és ez a mai napig nem változott. Arcunk indikátora egészségi állapotunknak és immunkompetenciánk szintjének. A hormonindikátorok (melyeket a nemi hormonok alakítanak ki) költségesek az emberi szervezet számára. Minél erősebbek ezek a nemi jellegek (női arcon a nagy, kerekded szemek, apró orr), annál jobb minőségű a génállomány. A hormonszint hatása alapján így megkülönböztethetünk maszkulin és feminin arcokat. A női arc feminin jellegének növelésével annak esztétikai értéke is növekszik. A férfiak számára kifejezetten vonzó lehetnek az így kialakult neoténiás jegyek. Elgondolkodtató tény, hogy az arcarányok mérésének és azok összehasonlításának eredményei alapján a legszebb női arcok arányai egy 11 évesének felelnek meg. A férfi arc esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet. A nők havi ciklusuk szakaszától függően más-más jellegeket preferálhatnak: peteérés időszakában a maszkulin vonások, míg kevésbé fertilis időszakokban a feminin vonások válnak kívánatossá. Ez szintén észrevehető szexuális kapcsolataik esetében is. Annak ellenére, hogy a maszkulin arcokhoz rámenős, önző, esetleg agresszív attribúciók társíthatók – a jobb génállomány reményében – az utódnemzés szempontjából előnyben részesülnek. A feminin vonású arcokhoz általában tartós kapcsolatot és jó utódgondozási képességet társítunk.

„A SZÉPSÉG SOKARCÚ, MÉGIS VAN BENNE SZÁMOS UNIVERZÁLIS VONÁS”

– zárta előadását a szakértő.

A közönség közbeszól

Stabil vonásokkal rendelkező férfiként hogyan alkalmazkodhatunk a nők változó igényeihez? Meg lehet felelni a szeszélyes női preferenciáknak? – érkezett a kérdés a közönség soraiból. Bereczkei, mint minden kérdésre, erre is jó örömmel válaszolt. A jelenség evolúciós jellegét hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az archaikus közösségekben, melyekre még nem volt jellemző a patriarchális rendszer, a nőknek több férjük lehetett. A maszkulinabb jellegekkel rendelkező férfi a génállomány továbbörökítésére volt alkalmasabb, míg a feminin jellegek indikátorai voltak annak, hogy a férfi jó lesz a gyermeknevelésben. A mi társadalmunkra ez nem jellemző; így nincs ok a kétségbeesésre.

Az LMBT közösségen belül hogyan alakulnak a preferenciák? – érkezett nyomban a következő kérdés. Kutatások során megfigyelték: a heteroszexuális és homoszexuális párok preferenciái nem mutatnak nagy különbségeket – adta meg a választ az előadó. A leszbikusok – a heteroszexuális nőkhöz hasonlóan – a családcentrikus vonásokat keresik társaikban. A férfiak esetében szintén megfigyelhető a külső jellegek fontosságára fektetett hangsúly.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta azt is: az intelligencia leginkább a humor formájában járulhat hozzá a párkeresés sikerességéhez. A humor fontos eszköze az udvarlásnak. Az általa kicsalt mosolyok segítségével felmérhetőek és átláthatóbbak az esélyeink.

A mosoly az érdeklődés egyik legfontosabb indikátora

– összegzett mosolyogva az előadó.

Érdemes kompenzálnunk a hiányosságainkat? Milyen hatással lehet önértékelésünkre a média? A poligámia-monogámia kettősének, valamint a szépség maradandóságának dilemmáján túl ezekre a kérdésekre is választ kapunk a cikk második részében, mely az esemény kerekasztal-beszélgetését eleveníti fel.

Prof. Dr. Bereczkei Tamás weboldala


Támogatóink:

Campus Beer&More Facebook oldala: https://www.facebook.com/campusszeged

Szegedi Borháló: http://www.borhalo.com/szeged

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s