52 nyelvre lett lefordítva, több mint 125 millió példányt adtak el belőle, de sikerének titka még mindig nem egyértelmű. Normális vajon a filmben látott szexuális együttlét? S egyáltalán, hogyan alakulhat ki az ilyen aktusra való vágy? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a minap Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, az ELTE TáTK SzHÉK által szervezett előadásán. A könyvön túlmutatva felmerült még: vajon miért van manapság egyre kevesebb párkapcsolat? Hogyan alakulnak ki a különböző fétisek? Mi a baj a pornófilmekkel? Tudósításunk.

Szürke hétköznapok vs. Szürke árnyalatok

Ahogyan azt Hevesi Kriszta előadásain már megszokhattuk, izgatott egyetemisták tömegével telt meg a Társadalomtudományi Kar nagyelőadója. A szexuálpszichológus már az előadás elején kifejtette, hogy a könyv nők körében aratott sikere számos téves elméletet szült. Úgy, mint:

„Ugye, hogy a nők mind azt szeretik, ha erőszakosan bánnak velük?”

Kriszta ezt a félreértést a tőle megszokott könnyed hangvételű párhuzammal oszlatta el: „Megnézünk egy horrorfilmet, megnézünk egy vámpírfilmet. Mégsem vágyunk feldarabolva lenni, vagy egy jó kis nyakszívásra”. Nem mindegy tehát: szeretnénk-e átélni egy adott szerepet, vagy pusztán érdekesnek tartjuk azt.

Dr. Hevesi Kriszta Kriszta előadásán, A szürke ötven árnyalata és a BDSM kapcsolatán túlmutatva, sokat hallhattunk a különböző parafíliákról, perverziókról is.

Szex–kultúra

Minden kultúra sajátos felfogással él az intimitásról. Ami az egyik országban elfogadott és normális, az meglehet, hogy a másik országban tiltott és felháborodást keltő. Gondoljunk csak a divatra: kultúránként eltérő, mit tartunk vágykeltőnek, erotikusnak, s mi az, ami már tabunak számít.

Mára az SM és a BDSM is a tömegkultúra részévé vált. Üzletágakat építettek ki köréjük, megjelennek a filmekben, videókban. Sőt, azon sem lepődünk meg, amikor a női magazinok hasábjain azt olvashatjuk, hogy a házas életünket azzal dobhatjuk fel leginkább, ha bevetjük rózsaszín, szőrös bilincsünket.

Természetesen nem A szürke ötven árnyalata volt az, amely először feszegette ezeket a határokat. Az összes ismertebb popdíváról találunk egy-egy sokkoló képet, klipet, amin bőrszerkóban, ostort csapkodva feszít, és az ellenkező nem hátát tapossa a magassarkújával.

 

szurke2
A filmben számos agresszív szexuális aktust bemutató jelenet van, így szó szerint felkorbácsolták vele a kedélyeket. Forrás: IMDb.

Az ártatlanság kora

Abban, hogy hogyan viselkedünk az ágyban, nagyban benne van a személyiségünk és traumáink is.

Erről szól igazából a szürke ötven árnyalata” – mondta Hevesi. A kultúra mellett ugyanis gyermekkorunk az a tényező, amely meghatározó lehet a normától eltérő szexuális preferencia kialakulásában. A könyvben is felsejlik Gray gyermekkorának egy-egy részlete, mely magyarázatul szolgálhat a nőkhöz való viszonyulására. A gyermekkori bántalmazás, figyelem hiánya, illetve elfojtó, represszív nevelés következtében gyakran alakulnak ki különböző perverziók. Minél erősebb bennünk a frusztráció egy ilyen trauma folytán, annál valószínűbb, hogy erőszakosan vezetjük le azt. A perverziók ugyanis első sorban nem a szexualitásról szólnak, hanem az agresszív késztetések levezetéséről.

A párom a pornósztárom?

A szakértő szerint a pornófilmek elterjedésével, s karnyújtásnyi, gombnyomásnyi, közelségbe való kerülésével, egyre komolyabb problémákkal kell szembe néznünk. 10-20 évvel ezelőtt, ha az apukának kedve támadt egy kis rekreációs tevékenységhez, akkor elment a videotékába és A kis hableány és a Micimackó kazetta közé becsúsztatva, piruló arccal hozta haza a felnőtt filmet.

Most ezzel szemben delikvensünk tizedmásodpercek alatt tud válogatni a minden igényt kielégítő alkotások között, s bármikor, bárhol elérheti azokat. Miért ne okozna magának örömet, ha van rá módja? Miért érné be kevesebbel? – teszi fel a kérdést az előadó, aki szerint ettől egy idő után habituálódunk, megszokjuk a minket érő ingereket, s többre vágyunk. Így távolodunk egyre messzebb a valóságtól,

 s így alakulnak ki az egyre hajmeresztőbb ötleteket bevető pornófilmek.

A való életben átélt aktusok forgatókönyve azonban nem ilyen. Nem örülünk, ha kimarad az előjáték, és nem élvezzük, ha beleköpnek a szánkba. Nem valós üzenetet kapnak a fiatalok – akiknek meglehet, hogy ez az egyetlen viszonyítási alapjuk –, s nem valós mércével mérik párjaikat a házasok.

 

szurke3
A női regények alaptétele itt is megjelenik: Christian jóképű, magabiztos és gazdag, s teljesen belehabarodik Anastasiába, aki egy szerény, visszafogott lány. Forrás: IMDb.

A meztelen igazság

Végeztek egy szexuálpszichológiai kutatást fiatalokkal, mely a jelen helyzetet és a 10 évvel ezelőttit hasonlította össze. Megdöbbentő eredményeket mutatott: sokkal kevesebb a párkapcsolat, s – elvárásainkkal ellentétesen – az alkalmi kapcsolat is.

Kevesebbet szexelünk, rövidebb ideig tart, és kevésbé élvezzük azt.

S noha azt hisszük, hogy nyíltabban beszélünk a szexről, nem így van. Még most is a szexuális úton terjedő betegségek vizuális szemléltetésével egybekötve világosítjuk fel a gyermekeket, s nem beszélünk olyan fontos témákról nyíltan, mint az, hogy milyen a jó szex.

Feltehetőleg épp ezért lett sikeres A szürke ötven árnyalata. Szeretjük vagy nem, elítéljük vagy vágyunk rá, nem fontos, de legalább beszélünk a szexről. Alkalmat ad arra, hogy átértékeljünk magunkban dolgokat. Indokot szolgáltat nekünk, hogy leüljünk a párunkkal beszélgetni a vágyainkról. S felhívja a figyelmet arra: mindenki mást szeret.

***

Ha szeretnéd megtudni mi Christian Grey titka, kattints az alábbi linkre: https://mindsetpszichologia.hu/az-otven-arnyalat-pszichologiaja-ez-christian-grey-titka-i-resz/