Rendezvények, sportesemények, nyílt napok és előadások sorozatát hozza az idei év is. A cél, hogy ismét minden szem Budapestre és a magyar sportra szegeződjön. 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa. Ezen apropóból a Testnevelési Egyetem nyílt napot szervezett. Hogy milyen céllal? Tudósításunkból kiderül!

A tárt kapus program célja, hogy megismerje mindenki az új Testnevelési Egyetem épületét, szolgáltatásait, céljait, programjait és képzéseit. Az esemény mindenki számára nyitott volt. Lehetett vezetett kampusz túrán részt venni, betekintést nyerni a pszichológiai és sportélettan kutatói központ laborjaiba, illetve táplálkozási és lelki egészség tanácsadás is bárki számára elérhető volt sportpszichológusok által. Ezen túlmenően érdekes és tanulságos előadások, kerekasztal beszélgetések zajlottak a nagytermekben. Ezt már csak tetőzik az olyan lehetőségek, mint például, hogy ki lehetett próbálni a sportlövészetet és több sportágat is.

A rendezvényen a lakosság körüljárhatta a TE megújuló kampuszát, illetve megismerkedhetett a mindenki számára elérhető sportszolgáltatásokkal, amire az Egyetem lehetőséget ad az év összes napján. A konferencián a kutatók rekreáció témájú előadási voltak hallhatók, valamint sportszakmai workshopokra is sor került. Prof.Dr. h.c Mocsai Lajos, a testnevelési egyetem rektora, Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester helyettes és Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó és egyben Budapest Kulturális és Turisztikai nagykövete nyitotta meg az eseményt.

Mocsai Lajos a megnyitón a következőket mondta az egyetemi fejlesztések és a budapesti sportélet jövőjéről: „Történelmi lépés volt, hogy 2015-ben újra önállóvá vált a TE, kivált a Semmelweisből és elfoglalta új helyét, ami közép-európai és akár világ színvonalon is megillett neki. Az önállóság kiharcolása megtörtént, most új szakaszok következnek.

A nyílt nap egy különleges alkalom, mert először van rá lehetőség, hogy a Testnevelési Egyetem bemutatkozhasson."

2016-ban elkezdődött a kampusz tervezése és építése. Jelenleg az első fázist láthatjuk, amiben az oktatás idén szeptemberben már el is kezdődött.

Az építkezés által kialakított létesítmények, a sportkórház és az egyetemi épület mind az oktatás, fejlesztés és vezetés szempontjából megfelelő lesz. A második fázis még folyamatban van, az Egyetem régi, négyhektáros területén. A jövőben a régi épület megőrzése és felújítása van tervben, továbbá a Csörsz utca felőli sporttelep harmincezer négyzetméternyi területén lesznek nagy volumenű kivitelezések. Ez a terület 50 méteres uszodát, lőteret, labdajáték-csarnokokat, fedett atlétikai pályát és további lehetőségeket fog kínálni. Továbbá itt fog felépülni és megújulni egy 8 pályás atlétika- és dobópálya, kondicionáló termek, sőt, preventív és rehabilitációs központ is itt fog helyet kapni.

A kampusz bejárásakor látható, az épületek, a parkok, a zöldövezetek nagyon szépen készülnek, gyarapodnak, hisz a természetvédelem is fontos szempont volt a kialakításakor. További tervek, hogy a Déli pályaudvar bizonyos területeinek felhasználásával bővüljön a kampusz. Itt a jeges sportágaknak, extrém sportoknak, nagyjátékoknak megfelelő teret biztosító csarnokok fognak épülni. Nemcsak az edzések és a versenyek válnak majd lehetővé, hanem

egy olyan képzési központ fog épülni, ami világszínvonalú.

„Jelenleg 2600 hallgató van a Testnevelési Egyetem berkein belül, de várhatóan 3500 főre fog növekedni a létszám, amibe további nemzetközi hallgatók is beletartoznak majd. A tanárképzés és a sportszakember-képzés is egyre nagyobb hangsúlyt kap majd” - mondta Mocsai. „Több mint 40 diplomás képzést indítottunk az elmúlt pár évben. Az osztatlan tanárképzés, rekreáció, sportszervező, sportmenedzser, gyógytestnevelés és egyéb egészségmegőrző karakterű képzések egyre nagyobb figyelmet kapnak. A TE elhatározta, hogy mindezen kívül, a legfontosabb feladata a primer prevencióban fog erősödni. Tehát a megelőző tevékenységben felelősséget és kiemelkedő szerepet fog az Egyetem vállalni. Igyekszünk azt elérni, hogy a mozgás és a hozzá kapcsolódó fejlesztések a TE nevéhez fűződjenek majd. Ez rendkívül fontos, mert a mozgás gyógyító és prevenciós részét szakembereink a lakosság számára elérhetőbbé és jobbá teszik. Fantasztikus elképzelés ez!”

Az Egyetem tárt kapus napján ebbe nyerhettek betekintést az érdeklődők. Részt vehettek a prevenciós vizsgálatokon és tanácsadásokon, ami az Aulában került megrendezésre képzett szakemberek által.

Az Egyetemet további fejlesztésekkel tervezik bővíteni: egy integrált laboratóriumi rendszert kívánnak megvalósítani és elérhetővé tenni mindenki számára: sportpszichológia, sportpedagógia és táplálkozástudományi kutatóintézetek lesznek egy intézményen belül. Így, ha valaki teljesítmény és terhelésélettanból ismeretekre kíván szert tenni, diagnosztikával és ehhez szükséges tanácsadással fogják a szakemberek az Egyetem berkein belül ellátni. A szolgáltatások vonatkozni fognak mind a hétköznapi élet elvárásaira, mind a prevencióra és az élsport területére egyaránt.

Az Egyetem egy olyan dologra vállalkozott, ami világszinten majdhogynem egyedülálló,

hiszen ezek a professziók egy épületrendszeren belül fognak megvalósulni.

Ezen szavak nagyon ígéretesek, hisz tényleg sportnemzet vagyunk, ugyanakkor a lakosság csak nagyon kevés része mozog rendszeresen. A sportfőváros projekt reméljük hatással lesz a sportok népszerűsítésére, hiszen a fejlesztések, a kutatóintézetek bővítése rengeteg fejlődési lehetőséggel bírna. A tudomány erejével és a megfelelő eszközökkel valóban lehetne egy olyan infrastruktúrát kialakítani, ami még több sportsikert hozhat nekünk.

Bízunk benne, hogy az ismeretterjesztő, népszerűsítő kampányok elérhetővé teszik a sportolást, és kedvet hoznak mindenki számára. A mozgás és a szellemi egészség elengedhetetlen.

Sok sikert kívánunk a Testnevelési Egyetemnek! Reméljük tényleg megvalósulnak ezek a nagy tervek, és nemes célt fognak szolgálni!