Arra vagyunk huzalozva, hogy kapcsolódjunk – mondja Esther Perel párkapcsolati szakértő. Ez a kapcsolódás azonban nem mindig megy könnyen: sokszor azt érezzük, valami hiányzik. Mi lehet a titka a virágzó kapcsolatoknak? Melyek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek szerepet játszanak egy párkapcsolat sikerességében? Perel szerint hat alapelem jellemző minden jól működő kapcsolatra.

estherperelEsther Perel belga származású amerikai pszichoterapeuta, párkapcsolati szakértő, írónő. Az erotikus intelligenciát kutatja, Szeretkezés fogságban - A szexualitástól az erotikáig című könyve tavaly jelent meg magyarul. A pszichológus a Business Insider számára gyűjtötte össze, szerinte mik a legalapvetőbb feltételei a jól működő kapcsolatoknak.

  1. Az érzés, hogy számítunk

Szeretnénk, hogy értékeljenek és elismerjenek minket. Szükségünk van arra, hogy megbecsüljék azt, amit teszünk (a munkahelyen, otthon, a kapcsolatban), esetleg köszönetet is mondjanak érte. Tudnunk kell, hogy számítunk.

2. Csodálat

A tisztelet nagyon fontos, a csodálat azonban még inkább. Mit is jelent a másik csodálata? Hogy elismerjük őt, felismerjük a sajátosságait, egyediségét, különlegességét, mindazt, amire felnézünk benne. Ez mindkét fél számára inspirációt is jelent.

3. Kapcsolódás

A közelség érzése. Hogy valaki magával visz bennünket akkor is, ha nem vagyunk ott. Az, hogy kapcsolódunk, bennünk élnek mások és mi is bennük, a legerősebb ellenszere a magányosságnak.

4. Kölcsönösség

Ideális esetben a kapcsolódásban, csodálatban és elismerésben is kölcsönösség van, ám ehhez a ponthoz tartozik az egymásról való gondoskodás érzete is. „Számíthatsz rám és én is számíthatok rád.”

5. Viszonosság

„Tudom, hogy kedves leszel hozzám és néha csak úgy teszel értem valamit. Néha én teszek érted valamit, mert gondoltam rád, mert örülök, hogy az életem része vagy. Azért teszem, aki vagy, és nem azért, amit teszel, vagy ahogyan teljesítesz.”

6. Bizalom

„Megbízunk egymásban, mert tudjuk, hogy számíthatunk egymásra.” Ez hozzátartozik a kölcsönösséghez, mégis fontos különálló alappillérként tekintenünk rá: minél jobban bízunk, annál messzebb merészkedhetünk. A kapcsolatok fontos része, hogy tudjunk távolodni egymástól, elengedhessük a másik kezét (ami fejleszt és erősít minket), ennek alapja pedig a bizalom.

Érdemes tehát észben tartani az Esther Perel által megnevezett alapelemeket, hiszen segítségükkel tehetünk azért, hogy (pár)kapcsolataink jól működjenek. Természetesen önmagában ezek még nem garantálják a sikeres és boldog kapcsolatot, de jól tudunk építkezni rájuk.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE