Justin Gatlin, a 2004-es olimpiai játékok 100 méteres síkfutásának bajnoka, Cammi Granato, olimpiai arany és ezüstérmes jégkorongozó, Michael Phelps, huszonháromszoros olimpiai bajnok úszó, minden idők legsikeresebb olimpikonja. Vajon mi a közös ebben a három sportolóban az olimpiai bajnoki címükön kívül? Mindhármukat figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral, azaz ADHD-val diagnosztizálták, mégis kiemelkedő sikereket tudtak elérni a sportban. Hogyan lehetséges ez? Mi alapján válasszunk sportágat az ADHD-s gyermekek számára? Cikkünkből kiderül.

Mi is az az ADHD?

Az ADHD egy neurobiológiai zavar, melynek hátterében az agyi figyelemközpont működési zavara áll. A kórkép tünetei közé tartozik a hiperaktivitás, a figyelmetlenség és az impulzivitás, melyek alapján az Amerikai Pszichiátriai Társaság a következő típusokat különbözteti meg: túlnyomórészt figyelemhiányos, túlnyomórészt hiperaktív-impulzív és kombinált.

Ha a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról hallunk, leginkább gyermekek jutnak eszünkbe, ami nem véletlen. Régebben a kutatók is gyermekkori kórképnek gondolták, azonban ma már tudjuk, hogy az ADHD 40-60 százalékban felnőttkorban is folytatódik. Az ADHD ma Magyarországon körülbelül 70 ezer gyermeket érint, ami azt jelenti, hogy

majdnem minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy ilyen tanuló.

Az esetek háromnegyedében a szülők és a pedagógusok csak későn vagy egyáltalán nem is veszik észre a betegséget. Márpedig ha nem ismerik fel a tüneteket, a gyermek nem kap segítséget, amely a többiektől való lemaradást eredményezi. Amennyiben az ADHD-t nem kezelik megfelelően, tanulási nehézségekbe, illetve magatartási problémák alakulhatnak ki. Számos ADHD-ban szenvedő egyén él úgy, hogy ő vagy a környezete nem tud az állapotáról; hazánkban ez a szám a gyerekeknél körülbelül 50 ezerre tehető. A zavar időn történő felismerésével és megfelelő segítséggel jelentősen javulnak a gyermekek társas, beilleszkedési és magatartási problémái, csökkennek a tanulási nehézségei. Ezen kívül növekednek a gyerekek a továbbtanulási lehetőségei és munkaképességei is, melyek hozzájárulnak az egészséges életút kialakításához.

Hogyan kezeljük az ADHD-t?

Manapság az ADHD kezelése multimodális, azaz egyszerre több szempont figyelembe vételével alakítják ki páciens állapotához leginkább illeszkedő kezelést. A figyelemzavar tüneteinek enyhítésére gyakran alkalmazzák a gyógyszeres kezelést, ám jelentős javulási eredmények érhetők el a kognitív-viselkedésterápia alkalmazásával is.

Kutatások szerint a különböző kezelések mellett a rendszeres sportolás is jótékony hatású lehet. A sporttevékenység csökkenti a magatartási problémákat, növeli az önbizalmat, a figyelmet és a kitartást, valamint segíti a társas beilleszkedést. Ezek mellett pedig valószínű, hogy az ilyen energikus és impulzív gyermek előnyt is élvez a sportolásban, hiszen jobb a sportteljesítménye, a versenykészsége, erősebb a győzni akarása és a regenerációs képessége is, mint a társainak.

Sárai Zoltán sportedző szerint „a hiperaktivitás a sport és a kimagasló teljesítmény eléréséhez

az egyik »legalkalmasabb« tulajdonságokat tartalmazó állapot,

melynek a nehézségei emelik át a hiperaktív gyermeket a sport teljesítményorientált oldalára".

Melyek a legideálisabb sportágak az ADHD-sok számára?

Az eddigi eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy az ADHD-s gyermekek egyéni sportágakban jobban teljesítenek, mint a csapatsportokban, de ez nem jelenti azt, hogy csak ilyesfajta sportokban lehetnek eredményesek. Érdemes a gyermek egyéni tünetösszetételét megvizsgálni, majd az ahhoz legjobban illeszkedő sportágat kiválasztani.

A szakemberek legtöbbször az úszást és a tornát ajánlják, ahol  javul a gyermek fókuszáló képessége azáltal, hogy a személyes fejlődésüket tartják szem előtt. A torna és a gimnasztika különösen erős testi fókuszt igényel, melynek hatására javul a szenzoros ingerfeldolgozás is. A harcművészetek közé tartozó sportágak által az önkontroll, a szabálykövetés és a tisztelet erősödik. Az itt használt rituálék pedig javítják az elfogadóképességet, és segítik a fejlődést, valamint olyan rutinokat tanítanak meg a gyerekeknek, melyeket az élet más területein is alkalmazhatnak. Amennyiben a gyermekben túl sok a felgyülemlett agresszió vagy a levezetetlen energia, ideális lehet számára a birkózás, hiszen itt biztonságos körülmények között megszabadulhat ezektől.

A lovaglás az érzelmek és az attitűd visszatükrözésével segítheti a viselkedésváltozást.
A lovaglás az érzelmek és az attitűd visszatükrözésével segítheti a viselkedésváltozást.

Az előbb bemutatott sportágak csak példák a számtalan lehetőség közül, ezek mellett a tenisz, vívás, triatlon vagy akár a lovaglás is kiváló alternatívát nyújtanak. A gyermekeknek az egyéni sportágak által is lehetőségük van arra, hogy klubokhoz, csapatokhoz csatlakozzanak, együtt versenyezzenek, ami pedig szociális téren nagy előnyöket jelenthet számukra.

Az ADHD-s sportolók esetében talán az egyik legfontosabb a betegség terén is megfelelő tudással rendelkező edző és a személyes figyelem biztosítása, ám az, hogy ez miként nézzen ki a gyakorlatban, egy következő cikkünk témája lesz.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s