2017. szeptember 6-a és 8-a között rendezte meg a Magyar Pszichológiai Társaság idei Nyári Egyetemét, mely az „Érzelmek viharában” címet viselte. Az előadások is ennek a tematikának megfelelően szerveződtek – a fő témakörök az érzelmek napos oldala, pozitív, adaptív vonatkozásai, valamint a patológiás előfordulásaik köré csoportosultak, és nagy létszámú érdeklődőt vonzottak az Eötvös Loránd Tudományegyetemre.

A Magyar Pszichológiai Társaságot 1928-ban alapították, a magyar pszichológiai közélet szervezésének és a tagok szakmai fejlődésének segítése céljából, jelenlegi elnöke Prof. Dr. Kiss Enikő Csilla. Az elnökség és a bizottságok mellett (akik szavazati joggal bírnak) 24 szekciója és számos tagozata van, melyekhez csatlakozhatnak a társaságba jelentkező végzett pszichológusok. Hallgatóként is bekapcsolódhatunk a Társaság munkájába, például az Ifjúsági Tagozaton keresztül – ahová most 2017. szeptember 22-ig várják az érdeklődők jelentkezését –, valamint önkéntesként is. Részletes információkat a szervezetről, a csatlakozás feltételeiről és módjáról a Társaság honlapján találunk.

„Affektív forradalom” a pszichológiában

A háromnapos előadássorozat nyitó előadását Bányai Éva professor emeritus asszony tartotta, aki az érzelmekkel való foglalkozás fontosságáról és az affektív pszichológia tudománytörténetéről beszélt, melyben neki is komoly szerepe volt, és mind a mai napig aktív alakítója. Dr. Bányai-Nagy Henriett az érzelmi intelligencia fogalmáról, a pszichológiában használt jelentéséről és mérési lehetőségeiről tartott rendkívül informatív előadást, Dr. Szondy Máté pedig izgalmas, humoros előadásában korunk egyik gyakori és súlyos problémájáról, a boldogságfétisről mesélt az érdeklődőknek, azaz arról, hogy

miként tehet minket boldogtalanná a folyamatos boldogságra törekvés,

a boldogság erőltetett üldözése.

Délután interaktív műhelyek formájában folytatódott a munka, ahol kisebb csoportokban, ugyanúgy az érzelmeket fókuszban tartva kalandozhattak a résztvevők, akár a klinikum, akár a munkapszichológia világában. Este pedig Dr. Almási Kitti szexuálpszichológus tartott provokatív és elgondolkodtató előadást, a szexualitásban megjelenő és megélt vágyakról, frusztrációkról.

Az érzelmek viharában

A csütörtöki napon az érzelmek patológiás megnyilvánulásaira került a hangsúly. Bérdi Márk klinikai szakpszichológus a borderline személyiségzavar egy lehetséges kezelési módjáról, a dialektikus viselkedésterápiáról (DBT) tartott gyakorlatorientált előadást. Vizin Gabriella arról beszélt, milyen szerepet játszhat a krónikus szégyen érzete a mentális zavarok kialakulásában, Dr. Kökönyei Gyöngyi pedig a testi és lelki egészség kapcsolatáról, a két terület kölcsönhatásáról osztott meg gondolatébresztő elméleteket.

A délután folyamán abban a kivételezett helyzetben volt része a hallgatóságnak, hogy a jelenleg Magyarországon működő összes szakképzést végző egyetem képviseletével a szakképzésekről tartottak minden praktikus és hasznos részletre kiterjedő tájékoztatót. Aki ott volt, minden kérdésére választ kaphatott azt illetően, merre tud továbbhaladni a pszichológusi oklevél megszerzése után – aki pedig nem lehetett ott, ne csüggedjen: hamarosan részletesen beszámolunk egy külön cikkben az összes fontos tudnivalóról.

Mindezek közben, a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata és az EFPSA Hungary különféle érdekességekkel, tesztekkel, önismereti játékokkal várta standjánál a kíváncsi látogatókat. A napot ezúttal Koller Éva klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta előadása zárta, aki a serdülőkorról, és az ekkor megélt érzelmi viharokról és nehézségekről beszélgetett a hallgatósággal.

Érzelmek és adaptivitás

Az utolsó napon kissé „tágult” az előadások témaköre, és az evolúció és a munkapszichológia is teret kapott. Elsőként az ELTE Etológia Tanszékének igazgatója, Prof. dr. Miklósi Ádám boncolgatta a kutya-ember barátság mibenlétét, és azt, hogy valóban megértjük-e kedvenceink érzelmeit – na meg hogy milyen formában beszélhetünk érzelmekről az állatok kapcsán. Dr. Láng András előadásában izgalmas nézőpontváltásra invitálta a jelenlévőket, és a borderline személyiségzavart annak adaptív vonásai szempontjából értelmezte. Dr. Meskó Norbert humoros illusztrációival a párkapcsolati féltékenység evolúciós hátteréről beszélt – hogyan és milyen (sokszor tudatalatti) szempontok mentén választunk párt, és miért alakult ki a féltékenység, és milyen célokat szolgálhat. A háromnapos előadássorozatot idén Németh Gergely zárta, aki a vállalkozók gondolkodásmódját, személyiségét és érzelmeit tárgyalta.

Akik részt vettek ezen a három napon, a rendkívül széleskörű és izgalmas előadássorozaton, rengeteget tanulhattak és kaphattak felkészült, tapasztalt és hiteles előadóktól. De azok számára is, akik csak egy-egy programponton tudtak részt venni, világossá válhatott:

miért olyan fontos érzelmeinkkel, belső világunkkal foglalkozni,

nem csak a patológia, de a hétköznapok szintjén is, és miért válhatott ez a terület a pszichológia méltán kiemelt irányzatává.