Február 14-én a szerelmeseket ünnepeljük. Vagyis nem mindenki – a Valentin nap még a párkapcsolatban élők körében is megosztó. Sokan csupán anyagi lehúzásnak tekintik ezt a napot, így nem is kívánnak részt venni benne. Mások elmondásuk szerint egész évben ünneplik kapcsolatukat, kedveskednek egymásnak, számukra Bálint napja egyáltalán nem rendkívüli. Azok viszont, akik szeretnék különlegessé tenni ezt a napot kedvesük számára, gyakran tanácstalanok. Cikkünkben összeszedjük, mit érdemes figyelembe venni, ha ajándékozni szeretnénk. Nem csak Valentin napra!

Miért jó a Valentin nap?

Felesleges giccsparádé, kierőszakolt (ezáltal nem őszinte) gesztusok, szükségtelen stressz, csúnya gazdasági húzás: be kell látnunk, hogy a Valentin nap ellenzői igen jó érveket sorakoztatnak fel. „Mi egész évben szeretjük egymást, és ezt napról napra ki is fejezzük” – halljuk gyakran a Valentin napot nem ünneplő párok szájából.

valentines-day-1182252_1920
Romantikus ajánlatok, páros akciók, virágcsokrok, desszertek és minden, ami szív alakú – a Valentin nap minden évben nagy felhajtással jár.

A szerelmesek ünnepe mégis nagy népszerűségnek örvend. Azt gondolhatnánk, csak egy „rosszul működő” párkapcsolat igényelheti a Valentin napi ünneplést: az ajándék, a nem mindennapi randevú valamilyen minőségbeli hiányosságot kompenzál. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Hiába jó a kapcsolatunk, sokszor a hétköznapokban kifejezetten nehéz kellő figyelmet fordítanunk a másikra. Vagy ha sikerül is, erőfeszítéseink gyakran nem haladnak túl a megszokott, bevált módszereken.

A Valentin nap igazán azért lehet vonzó, még a párkapcsolatukkal elégedett személyek körében is, mert

lehetőségünk van szakítani a megszokott dolgokkal.

Feljogosítva érezhetjük magunkat arra, hogy valami különlegeset tegyünk, valahogy máshogy fejezzük ki érzelmeinket. Ez a fajta bátorság újdonságokat hozhat a párkapcsolatba, közelebb vihet minket egymáshoz.

hith-st-valentine-e
Kevesen tudják, hogy Szent Bálint (Valentin) nem csak a szerelmesek, hanem az epilepsziások védőszentje is. Ebből adódóan az epilepsziások világnapját és február 14-én tartják.

Hogyan adjunk jól?

Ha szeretnénk valamilyen módon megünnepelni a Valentin napot, az rendszerint stresszel is jár. Főleg akkor, ha a másik fél nagy elvárásokat támaszt. Az ajándékozók azonban sokszor a valóságosnál jóval nagyobb elvárásokat feltételeznek az ajándékozott oldaláról. Baskin és munkatársai (2014) szerint az ajándékozók hajlamosak azt gondolni, hogy a kívánatosabb ajándékokkal nagyobb törődést fejezhetnek ki, boldogabbá tehetik párjukat. Mindeközben az ajándékozottak inkább a kivitelezhetőbb, megvalósíthatóbb ajándékokat preferálják a túl kívánatosakkal szemben.

Az élmény-jellegű ajándékok különösen boldoggá teszik azokat, akik kapják ezeket. Goodman és Lim (2015) azt javasolják, hogy inkább ilyen ajándékokat válasszunk a tárgyiak helyett. Publikációjukban arról írnak, hogy az ajándékozók inkább akkor döntenek anyagi ajándék mellett, ha nincs megfelelő tudásuk a másik fél preferenciáiról, ez azonban kevésbé járul hozzá a boldogságukhoz és a kapcsolat erősödéséhez. Tehát ha kellőképpen ismerjük partnerünket, érdemesebb tapasztalattal gazdagító ajándékkal készülnünk.

Ha élményben gondolkodunk, ráadásul elég nyitottak is vagyunk, nyugodtan bevállalhatunk valami olyasmit, amiben még nekünk sem volt részünk! Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az újdonságok közös megélése fellendítheti párkapcsolatunkat. Ebben az esetben azonban figyeljünk arra, hogy az élménnyel ne önmagunkat ajándékozzuk meg: legyen az a másik számára (is) csábító és pozitív!

children-learning-1359728
Egy általunk készített ajándék többet érhet, mint egy drágán vásárolt.

Nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni!

Nem csak a Valentin napkor, de ilyenkor különösen fontos kérdéssé válik, mennyit is kell vagy lehet költeni egy ajándékra. Ám az ajándék sikere elsősorban nem azon múlik, mennyibe is került.

Jobban értékeljük azt az ajándékot, ami az ajándékozó számára anyagi vagy pszichológiai költséggel vagy nagyobb időráfordítással járt (Robben és Verhallen, 1994). Az ajándék értéke tehát fontos szempont a megítélésében, ez azonban nem csak pénzben mérhető. Ezért lehet például egy saját kezűleg készített, vagy sok előzetes gondolkodást/tervezést igénylő személyes apróság is nyerő ajándék.

Adhatunk olyan ajándékot is, amely egyáltalán nem kerül pénzbe.

Az egyik leghatásosabb ajándék az osztatlan figyelmünk. Partnerünk biztosan értékelni fogja. Ezen kívül hálánk kifejezése is lehet ajándék, amely növeli a kapcsolatunk minőségét. Algoe, Gable és Masel (2010) kutatásából az derült ki, hogy a hála kifejezése erősebb kötődést és nagyobb elégedettséget vált ki a másikból. Érdemes tájékozódnunk arról, mire is vágyik kedvesünk: egy 2014-es felmérés szerint a férfiak kétharmada, a nők 30 százaléka ajándék helyett inkább szexet szeretne Valentin napra. Úgy tűnik nem is maga az ajándékozás a fontos, hanem a másikra való figyelem.