A legtöbb sportágban hamarosan véget ér a versenyszezon. A hosszú és megterhelő időszak után a sportolók többnyire igencsak fáradtak, függetlenül attól, hogy sikert hozott vagy csalódást okozott a szezonbeli teljesítményük. Azt gondolhatnánk, most jöhet az édes pihenés, hogy majd pár hónap múlva kipihenten, csúcsformában térjenek vissza kedvenceink. Tévedés! A szezonbeli jó teljesítményt a szünetben lehet igazán megalapozni.

Anélkül, hogy hosszasan tárgyalnánk, mivel jár az élsportolói lét, azt bátran leszögezhetjük, hogy nem egy „részmunkaidős” tevékenységről van szó. Egész évben kitartó elkötelezettséget és folyamatos erőfeszítést igényel a fizikai, technikai, taktikai és mentális felkészülés tekintetében.

Annak a sportolónak, aki valóban motivált és elkötelezett céljai elérésében, a versenyszezon vége egyben a következő szezonra való felkészülés kezdetét is jelenti. Egy rövid pihenő, mondjuk 1-2 hét után kezdődhet a tervezés és az edzés, ami felkészíti a sportolót arra, hogy a következő szezonban is tovább haladhasson céljai elérése felé. Lássuk, mi az a pár lépés, amit sportolóként ebben az időszakban megtehetünk a siker érdekében!

A magunk mögött hagyott szezon értékelése

Először érdemes visszatekinteni a lezárult szezonra, és értékelni, hogyan teljesítettünk. Íme, néhány kérdés, amit feltehetünk magunknak (sőt, akár edzőnknek is):

  • Mik azok az erősségek, amiket az előző szezonból magunkkal hozhatunk, és a következő szezonban is mozgathat minket?
  • Milyen területeken kell még fejlődnünk?
  • Mik azok a dolgok, amik jól működtek és továbbra is szeretnénk fenntartani?
  • Mik azok, amik kevésbé működtek, esetleg szeretnénk megváltoztatni?
  • Mi az, amivel még kiegészítenénk edzésünket – fizikai, technikai, taktikai, akár mentális téren?

Ezek a kérdések segíthetnek a nyári edzéstervünk kialakításában, melyben egyszerre építhetünk erősségeinkre és koncentrálhatunk azokra a specifikus területekre, melyeken még fejlődni szeretnénk.

Az előttünk álló idény sikerességét ilyenkor tudjuk igazán megalapozni.

Egy lépéssel a többiek előtt

Kétségtelen, hogy extra motivációra és kitartásra van szükség ahhoz, hogy a két szezon között is dolgozzunk, ám az előttünk álló idény sikerességét ilyenkor tudjuk igazán megalapozni. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki a felkészülésből, három területre érdemes fókuszálni.

  1. Intenzív fizikai kondicionálás: minden további készség alapja a megfelelő fizikai fittség – egy sportolónak elengedhetetlen tulajdonsága az erősség, a gyorsaság, a fürgeség és a ruganyosság, amiket egy ezen készségekre fókuszáló edzésprogram segítségével tudunk leginkább fejleszteni.
  2. Technika és taktika: a holtidény a legjobb időszak arra, hogy a sportág technikai és taktikai elemeit finomítsuk és fejlesszük, hiszen teljesítménynyomás nélkül gyakorolhatjuk ezeket.
  3. Mentális tréning: ahogy az eddigiek, a mentális készségek (pl. önbizalom, koncentráció, stressz-menedzsment) kialakítása és fejlesztése is időt, energiát és erőfeszítést igényel. A versenyidőszakban óriási előnyt jelenthet, ha már a szezon kezdetén mentálisan is felkészültek vagyunk.

A „pihenőidőben” végzett munka kemény elköteleződést és kitartást kíván, ami természetesen jóval könnyebb fenntartani, ha tudjuk, miért is küzdünk. Gondoljuk át a következő szezonunkat: mik a céljaink az idényre? Miket szeretnénk elérni? Mennyire fontosak számunkra ezek a kitűzések?

A pihenés természetesen elengedhetetlen egy versenyszezon után, ám az élsportolóknak tudatosítaniuk kell, hogy nem ez lesz a következő szezon sikerének kulcsa. Néhány kérdéskör átgondolásával és egy megtervezett idényközi felkészüléssel igen nagy lépést tehetnek céljaik eléréséhez és a kiegyensúlyozottan magas teljesítmény nyújtásához.