„Ha feszült vagyok, nem tudok kikapcsolni.” Vannak azonban, akik csak leülnek a számítógép elé és bekapcsolnak egy videót, ami nemcsak megnyugtató, de kellemes bizsergető érzést is okoz a tarkóban. Miről is van szó? Az ASMR videókról, melyekben semmi különös nem történik, kizárólag olyan dolgokat láthatunk és hallhatunk, melyek látványa és hangja agyunkban orgazmushoz hasonló állapotot idéz elő.

Az utóbbi években vált csak népszerűvé az ASMR-nek (Autonomous Sensory Meridian Response) nevezett szenzoros jelenség. Azok, akik képesek átélni az ASMR-t, különleges élményként írják le. Ebből azonnal ki is derül, hogy nem mindenki „képes” erre. Kutatók is felfigyeltek a jelenségre, mi több, feltételezik, hogy

átmeneti javulás idézhető elő általa a depresszió, stressz és krónikus fájdalom tüneteiben,

akár olyan esetekben is, amikor más utak nem járhatók. Mások kizárólag relaxációs módszerként alkalmazzák. Annak ellenére, hogy egyelőre nem igen kutatták a jelenséget, úgy tűnik, valamilyen terápiás haszna is lehet ennek.

A jelenség olyannyira népszerűvé vált, hogy egyrészt a média is felkapta, másrészt a közösségi oldalakon is alakultak olyan csoportok, melyek összefogják azokat a személyeket, akik tapasztalták már az ASMR tarkóból kiinduló és testben szétterjedő bizsergető érzését. Ezen felül videók tömkelegét vágták már össze, osztották és nézték meg élvezeti, valamint relaxációs célzattal.

Milyen videók váltják ki az ASMR-t?

Úgy tűnik, hogy a nézők különböző videókat tartanak élvezetesnek és megnyugtatónak. Csoportokra oszthatjuk az élvezetet okozó videókat. Egy kutatásban (Barratt és Davis, 2015) azt találták, hogy

az emberek megnyugtatónak tartják, ha lassú mozgást látnak, mint például a hajfésülés, ha egy személy közelről figyeli őket vagy suttogva beszél.

Továbbá találhatunk olyan ASMR videókat, melyekben valaki kopogtat bizonyos tárgyakon, csomagolást nyit ki vagy rajzol, sminkel, körmöt fest.

ASMR vagy zenétől való borzongás?

Kutatások alapján néhány tényező mentén elkülöníthetjük az ASMR által kiváltott bizsergést a zene hatására kialakuló borzongástól. A két jelenségben közös, hogy mindkettő a jelentudatosság állapotában történik, teljes bevonódással jár, tartalmaz affektív komponenst és nagy egyéni különbséget mutatnak a személyek abban, hogy milyen inger váltja ki belőlük az élményt. Ugyanakkor a zene és videó által előidézett élmények eltérnek abban, hogy míg a zene pillanatok alatt hat, addig az ASMR által okozott bizsergésig akár percek is eltelnek. A legfőbb különbség pedig, hogy az ASMR nyugtatóan hat a személyre, míg a zene főleg izgalmi állapotot okoz.

Személyiséggel való összefüggés

Egy tanulmány szerint az ASMR-t átélők eltérnek személyiségvonásaikban azoktól, akik nem. A személyiség öt vonáson alapuló elméletét tekintve (Big Five), az ASMR pozitívan kapcsolódik a nyitottság vonáshoz, a neuroticitáshoz és negatívan a lelkiismeretesség dimenzióhoz. Ezen felül a depresszióval is kimutattak kapcsolatokat. Egy vizsgálatban az ASMR csoportot hasonlították össze kontrollcsoporttal. Azt találták, hogy az ASMR csoportban szignifikánsan nagyobb volt azok aránya, akik közepes vagy súlyos depresszióban szenvedtek. Mindebből valószínűsíthető, hogy az ASMR videók valóban hatékonyak lehetnek a depressziós tünetek átmeneti enyhítésében.

Noha az ASMR jelenség kutatása még gyerekcipőben jár, egyre inkább felkelti a szakemberek figyelmét, akik terápiás potenciált is sejtenek benne. A videók különös hatást gyakorolnak az idegrendszerre, egyúttal relaxált állapotot idéznek elő. Azonban nagy a variancia a tekintetben, hogy kiből milyen videóval lehet kiváltani a bizsergést. Mindezek alapján széles még a megválaszolatlan kérdések tárháza az ASMR-rel kapcsolatban, de mindenképpen egy izgalmas és inspiráló területről beszélhetünk.

 

Felhasznált szakirodalom:

Barratt, E. L., & Davis, N. J. (2015). Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): a flow-like mental state. PeerJ, 3, e851.

del Campo, M. A., & Kehle, T. J. (2016). Autonomous sensory meridian response (ASMR) and frisson: Mindfully induced sensory phenomena that promote happiness. International Journal of School & Educational Psychology, 4(2), 99-105.

Fredborg, B., Clark, J., & Smith, S. D. (2017). An examination of personality traits associated with autonomous sensory meridian response (ASMR). Frontiers in psychology, 8, 247.