Mit főzöl ma vacsira? Mit ettetek tegnap? Láttad azt a receptet, arról az isteni párolt gyöngyhagymáról? Tudtad, hogy a karfiol is mindenmentes, még rizst is lehet csinálni belőle? Az evésről beszélni egyszerű feladat, könnyed téma. Beszélgetés kezdésének ideális, azonban ha ez uralja a teljes kommunikációt, akkor eltölthetünk bármennyi időt a másikkal úgy, hogy érdemben semmit nem tudunk meg róla.

A kommunikáció kapcsolat az emberek között, ahol információkat, érzéseket oszthatunk meg egymással. Beszélhetünk arról, hogy mi van velünk, és megtudatjuk, mi foglalkoztatja a másikat. De csak akkor, ha elérünk egy bizonyos mélységet.

A beszélgetéseknek mélysége is van. Egyén- és helyzetfüggő, mikor milyen mélységben beszélgetünk. Könnyed felszínes csevegést folytathatunk a lépcsőházban a szomszédasszonyunkkal, a munkahelyi étkezőben a kollégákkal vagy akármelyik közelebbi vagy távolabbi ismerősünkkel is. Fontosak ezek a beszélgetések, erősítik a szociális kapcsolatot, megágyazzák a terepet egy esetleges komolyabb interakciónak, emellett időtöltésnek is ideálisak. Az egyik legáltalánosabb téma az időjárás, amiről mindig lehet pár mondatot beszélni, és ami teljes biztonságban tart attól, hogy mélyebb irányba terelődjön a kommunikáció.

A felszínes beszélgetés receptje

A felszínes beszélgetés ugyanis nemcsak előkészíteni képes a terepet egy mélyebb irányba, hanem ha úgy használjuk akár meg is gátolhatja a beszélgetés elmélyülését.

Kitűnő lehetőség a teljes lelki elzárkózásra, ha az időjárás helyett az evésről beszélünk.

A téma sokkal tovább fenntartható, nem fenyeget a kínos hallgatás veszélye, mégsem kell magunkból megmutatnunk, vagy másokról megtudnunk semmit. Diéták, mentes kaják, irányzatok, fogyókúrák, életmódváltás, reform vagy épp hagyományos ételek, a felszínes kommunikáció csodálatos témái.

Kapcsolódási nehézséget is jelezhet, ha valaki csak az evésről, főzésről tud velünk beszélgetni. Ilyenkor megvizsgálhatjuk, hogy csak velünk viselkedik-e így, vagy más embereknek is leginkább erről mesél. Érdemes megpróbálnunk témát váltani, ha van igényünk rá, az élet más, lényeges területeit is érinteni.

Miért akarunk felszínesen beszélgetni?

Mert könnyebb a felszínen maradni, mint a mélységet megtapasztalni. Sokszor magunkkal szemben is. Mennyivel könnyebb fogyókúrás terveken agyalni, étrendet tervezni, mozgásnaplót írni, mint szembenézni azzal, hogy valami nincs rendben az életünkkel. Változásra vágyunk, de vajon tényleg csak testi változásra?

A kommunikációnak a legelső szintje az intraperszonális, a személyen belüli kommunikáció. Azaz amikor magunkkal beszélgetünk. Az időjárás ilyen esetben nem lehet túl sokáig téma. Az étkezés azonban tökéletes eszköz arra, hogy elterelje a figyelmünket a valódi problémánktól. Ha nem foglalkozunk a valódi gondokkal, egy darabig eltűnnek, tudatunk számára láthatatlanná vállnak. Így könnyebb mások elől is elrejtenünk gondunkat.

A probléma abban rejlik, ha sem magunk, sem mások számára nem tudunk őszintén megnyílni. A folyamatos felszínes kommunikációban elvész a valódi kapcsolódás lehetősége. Így a fejlődés, a gyógyulás, a minőségi lelki élet lehetősége is egyre messzebb kerül. Pedig nem kellene sokat tenni, kezdetnek az is pont elég, ha az étkezésen túl arra is odafigyelünk, mi van velünk, mi zajlik bennünk.

Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus 

Fogyókúrás terapeuta