Május 29-én ismét megnyitja kapuit a budapesti Pszicho-Kávéház. A Városliget Café & Restaurant 1895 ezúttal az irodalom és pszichológia kapcsolatáról történő gondolkodásnak ad majd teret. Ezzel kapcsolatban kérdeztük kerekasztalunk egyik állandó tagját, Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeutát. Villáminterjúnk. 

Van-e olyan mű az ön számára, melyet olvasva könnyebb volt átlendülni egy nehéz élethelyzeten? 

Kamaszkoromban a Villon-féle vagányság, életszeretet és fanyar irónia nagyon sokat segítettek és talán a mentalitásom részéve is váltak. Konkrét sorsfordító műre nem emlékszem, de arra igen, hogy a vidám cseh novellisták is fogyaszthatóbbá tették az életet a melankolikus időszakokban.

Kozma-Vízkeleti Dániel a budapesti Pszicho-Kávéház kerekasztalában.

Ez a jótékony hatás ma is érvényes? 

Abszolút! Amikor a munkahelyemen vagy bármilyen más szituációban szembe jönnek az élet fonákságai, az olvasmányélmények továbbra is elviselhetőbbé teszik ezeket.

Ön szokott írni akár kedvtelésből, akár terápiás célzattal? 

Apró történeteket szoktam megírni, melyek körülöttem történnek a mindennapokban. Például azt, hogy mit csinálnak az emberek a tömegközlekedési eszközökön, mit mondanak egymásnak, hogyan viselkednek. Ezekhez nem teszek hozzá semmit, azt írom meg, amit látok vagy hallok, de valahogyan mégis benne vagyok ezekben én is, hiszen a történetek a saját, rám jellemző észleléseim. Annak idején kamaszként pedig párkapcsolati ihletettségű verseket írtam, melyekre még ma is szó szerint emlékszek. Egészen biztos vagyok benne, hogy hasznos volt, hogy akkor ezeket az érzéseket meg tudtam fogalmazni egy vers formájában.

***

Gyógyító írás – irodalom a pszichológia szolgálatában

Mire gondol a költő és mire gondol a segítő szakember? Mi lehet a szerepe a szépirodalomnak a gyógyításban, az önismeretben, a terápiában? Továbbá, mi történik, amikor magunkra találunk egy-egy művet olvasva, vagy éppen kiírjuk magunkból, ami a szívünket nyomja? Májusi Pszicho-Kávéházunk alkalmával ilyen kérdésekre keressük a választ! A május 29-i esten Tisza Kata tart majd előadást, amit  Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztalának (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) beszélgetése követ.  

Az eseményről itt olvashattok bővebben.

Jegyeket pedig itt vásárolhattok.