Elméletileg az online megjelenő információk tömkelege, és a számos potenciális partner lehetősége, valamint ezek összehasonlítása lehetővé teszi, hogy a felhasználó átgondolt és logikus döntést hozzon a kapcsolatait illetően. A tapasztalat viszont mást mutat. Az emberi viselkedés és döntéshozatal egy olyan folyamat, mely nem feltétlenül puszta logikán alapszik. A lehetőség adott, de a gyakorlatban csupán kevéssé tudjuk kihasználni a társkeresők nyújtotta potenciált. Hogy milyen pszichológiai folyamatok állnak ennek háttérben? Vajon maga az applikáció is befolyásolja a felhasználói viselkedést? Vizsgáljuk meg mi zajlik, egy-egy felhasználó fejében és tekintsünk a profilok mögé!

Az internetes társkereső oldalak hajnalán, az online ismerkedőket alacsony önbizalmúnak, kevéssé társaságkedvelőnek és magányosnak bélyegezték. Feltehető, hogy sok-sok évvel ezelőtt valóban ez volt a helyzet, de a mai eredmények egyáltalán nem ezt mutatják. A különböző társkeresők felhasználói közt éppúgy megtalálhatunk visszahúzódó, introvertált, valamint extrovertált, társaságkedvelő személyeket. Ma már azt is tudjuk, hogy az online viselkedés jellemzői a való élettel párhuzamba állíthatóak. Az extrovertált és társaságkedvelő egyének továbbá akik nem szoronganak a szociális kapcsolatok kialakításától, magasabb online aktivitást mutatnak, több személlyel beszélnek, csakúgy, mint a való életben. Alacsonyabb online aktivitás figyelhető meg a való életben kevésbé szociális személyek esetén. Az online társkeresők felhasználóit kezdetben érő előítéleteket mára sikeresen cáfolták, továbbá bebizonyították, hogy az online térben tanúsított viselkedés megfelel a való életben jellemző vonásoknak.

A társkereső oldalak, applikációk népszerűsége és a vírushelyzet miatt az online térre korlátozódott ismerkedési lehetőség felvirágoztatta az internetes társkeresést.

Napjainkban az online dating nagyobb közönségnek örvend, mint ezelőtt bármikor!

A bőség zavara

Felhasználóként számos potenciális lehetőséggel kerülünk szembe, rendszeresen újabb és újabb profilokkal találkozhatunk. Jellemző, hogy a felhasználókat gyakran puszta unalomból, megszokásból vagy szórakozásból pörgetjük, húzzuk jobbra vagy balra. Azzal semmi probléma nincsen, ha keresgélünk és válogatunk, azzal már inkább, hogy sosincs vége és túl sok az opció. Kicsit olyan ez, mint mikor az étlapot böngésszük. Mi történik, ha az étlap egy oldalas, és mi van akkor, ha legalább tíz? Sokkal könnyebben választunk négyféle pizza közül, mintha több száz lehetőség tárulna elénk. Ráadásul, ha lehet többféle feltétet kérni, érdeklődünk és próbálgatunk. A túl sok lehetőség megbénít és döntésképtelenné tesz. Lassabban és kevésbé magabiztosan döntünk, ami kihat a későbbi elköteleződésre.

Ha komoly kapcsolatot keresel, limitáld a lehetőségeid.

Ha sok lehetőség közül választunk, nagyobb eséllyel leszünk elégedetlenek a döntésünkkel. Ilyenkor úgy érezzük, egy másik lehetőség talán jobb lett volna. Lehet mégis a tejfölös alapú pizzát kellett volna választanunk?

 

A profilokaböngészése egy étlap lapozgatásához hasonlít

 

A döntési helyzet kontextusa és az összehasonlítás

A helyzettel való találkozás kontextusa alapvető befolyással bír a döntéshozatali folyamatainkra. Mikor bizonyos jellemzőket, lehetőségeket hasonlítunk össze kapcsolt értékelésről beszélünk (joint evaluation mindset). Ilyenkor a profilokban megjelenő kiugró jellegek, vagyis a könnyen hozzáférhető információk összehasonlítása történik. Tehát előfordulhat, hogy azért döntünk valaki mellett mivel az előző profilhoz képest egy kiugró jelleg alapján szimpatikusabbnak bizonyul, mondjuk nemcsak jógázik, lovagol és olvas, hanem még falat is mászik. Az egyébként evolúciósan előnyös döntéshozási folyamatok, ebben a helyzetben hátrányosnak bizonyulnak. Egyrészt elkövetjük azt a hibát, hogy egy korábbi profilhoz viszonyítva hozunk döntést, másrészről mindezt olyan jellemzők alapján tesszük, melyek a későbbi kompatibilitást kevéssé befolyásolják.

A könnyen hozzáférhető információk összehasonlítása helyett, egyesével értékeljünk!

Ha valóban komolyan gondoljuk, akkor figyelnünk kell arra, hogyan tudunk függetlenül döntést hozni. Ilyenkor nagyobb az esély az előítéletmentes értékelésre, továbbá elkerülhetjük a kritikus hozzáállást és motiváltabbá válunk, hogy valóban megismerjük az adott profil mögötti személyt. Ezt a döntési folyamatot nevezzük elkülönített értékelésnek (separated evaluation mindset).

Szemszín, magasság, hobbik, vallás, kisállatok

A kiugró információk, azon felül, hogy szorgalmazzák az összehasonítást, az egész folyamatot egy vásárlási helyzethez teszik hasonlóvá. Kialakul egy attitűd, mely leginkább egy katalógus lapozgatásához hasonlítható. Megjelenik egy mentális reprezentáció arról, mit is keresünk, mi az, ami megfelel az elvárásunknak és eszerint válogatunk. Barna szem, legalább 170cm, diplomás, sportos és így tovább. Az így kialakult checklist mentalitás miatt, a saját jellemzőinktől és értékeinktől teljesen függetlenül döntünk, így legtöbbször a valós lehetőségeinket meghaladó partnereket választjuk ki. Na és mi a helyzet akkor, ha találunk valakit, aki minden feltételünknek megfelel? Félsiker. Több kutatás bebizonyította, hogy valójában nem vagyunk jók abban, hogy megítéljük mi az, amit a való életben vonzónak tartunk. Vagyis hiába válogatunk külső és vonzalom alapján, ezek a jellemzők tipikusan személyesen ítélhetőek meg legjobban. A személyes találkozó elengedhetetlen a másik teljeskörű megismeréséhez. Bizonyos érzelmi reakciók és szenzoros élmények kizárólag ilyen helyzetben figyelhetők meg.

 

Mindenki egyért!

Vizsgáljuk meg a való élet és az online tér közt megjelenő egyik legszembetűnőbb jelenséget. Képzeljünk el egy kocsmában ülő szingli lánycsoportot. Megfigyelhetjük, hogy egy ideális helyzetben egy lány iránt egyszerre maximum két srác érdeklődik és fordított helyzetben sem jellemző, hogy egy srác figyelmét egyszerre több lány akarná lekötni. Ha többen is érdeklődnek, a helyzet hosszútávon nem fenntartható, valaki kihátrál. De mi a helyzet az online térben? Ott előfordulhat, hogy mivel nem látszik a konkurencia, egy adott személy végtelen sok figyelmet kap míg mások ennek a teljes hiányát tapasztalják. A való életben eszünkbe se jutna harmadikként vagy negyedikként beállni a sorba, az online térben azonban nem tudhatjuk valójában hol is állunk. Az ilyenkor megrohamozott profil mögött álló személy a számtalan lehetőség láttán a már fent említett bőség zavarával küzd, nem tud döntést hozni, és ha meg is hozza azt, gyakran bizonytalan.

 

Ahhoz, hogy ki tudjuk használni a társkeresők adta lehetőségeket érdemes betartanunk egy két szabályt, ha komoly kapcsolatot keresünk, és tudatosan szeretnénk döntést hozni.

1) Limitáljuk a lehetőségeinket.

2) Egy adott profilt önmagában értékeljünk!

3) Képzeljük el a profil mögötti személyt.

4) Legyünk nyitottak.

 

Felhasznált irodalom:

Brenda K. Wiederhold, Phd (2015). Twenty years of online dating: Current Psychology and Future Prospects. Cyberpsychology Behavior and Social Networking,(18) 2.

Patti M. Valkenburg, Ph.D. and Jochen Peter, Ph.D (2007). Who visits online dating sites? Exploring Some Characteristics of Online Daters. Cyberpsychology Behavior and Social Networking, (10) 6.

Eli J. Finkel, Paul W. Eastwick, Benjamin R. Karney, & Harry T. Reis and Susan Sprecher (2012). Dating in a Digital Word. Understanding the psychology of online dating can turn a frustrating experience into a fruitful mission. Scientific American