Mindig izgalmas folyamat, ahogyan egy csoportnyi emberből több-kevesebb idő alatt valódi csapat kovácsolódik. Cikkünk elsősorban azoknak tartogat hasznos információkat, akik új közösségbe kerülnek a most induló tanév kezdetével és szeretnének mélyebben belelátni abba, ami körülöttük történik.

Lassan vége a nyárnak, mindenki visszarázódik a szürke hétköznapokba, igyekszik felvenni a munka vagy a tanulás mókuskerekének tempóját. Sokan kerülnek új közösségbe, válnak egyetemistává vagy dolgozóvá. Egy új közösség tagjává válni sokszor nagy váltást, egyeseknek jelentős nehézséget is jelent. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az ember társas mivoltát, és azt, hogy életünkben milyen fontos szerepet játszanak a különböző csoportok, amelyeknek tagjai vagyunk.

Az újonnan kialakuló közösség rendkívül érdekes: törvényszerűen lezajló folyamatok eredményeként teljesen különböző csapatok jönnek létre, majd kezdik el működésüket akár formális, akár informális keretek között. A működés során pedig

számos, kimondottan csoportokra jellemző szociálpszichológiai jelenség felbukkan:

a szélsőségek felé való eltolódás, a létrejövő sztereotípiák, a csoportgondolkodás, a csoportok sokszor józan ésszel szembemenő döntéshozatali módjai vagy nagy csoport esetén a klikkek kialakulása.

A beilleszkedés során egyéniségünk némileg háttérbe szorul.

Ha új csoportba kerülünk, legyen szó iskoláról, egy új munkahelyről vagy akár egy másik lakóközösségről, akkor is van néhány olyan csoportdinamikai törvényszerűség, amit ha szem előtt tartunk, könnyebben fog menni a beilleszkedés.

1. Megtérülő befektetések. Mint a legtöbb társas kapcsolatban, a csoportok kialakulásában/alakulásában is fontos szerepet játszik a kölcsönösség. Elsősorban nem materiális befektetésről van szó, hanem időről és energiáról, amit arra szántunk, hogy megismerjük a többi tagot. Olyan apróságokkal tehetjük könnyebbé a beilleszkedést, hogy megjegyezzük a tagok neveit, érdeklődve hallgatjuk meg a mondanivalójukat vagy épp egy kedves – és őszinte – megjegyzést teszünk öltözködésükre.

2. Jelenlét, közös élmények. Ahhoz, hogy egy csoportból csapat és közösség váljon, szükség van a közös élmények és emlékek megszerzésére. A gólyatáborok és csapatépítő események fontosabbak, mint hinnénk. Az ilyen, akár kötelező jellegű rendezvények alkalmat biztosítanak a személyes élményszerzésre, a közvetlen társas interakciókra, amiből a közösség táplálkozhat a későbbiek során.

Ne habozzunk hát részt venni a közös alkalmakon!

3. Egyén vs. csoporttag. Egy közösségben való részvételkor egyéniségünk valamelyest háttérbe szorul, inkább csapattagként viselkedünk. Ez elsőre nagy áldozatnak hangozhat, de a csoportból származó előnyök és a közösséghez való tartozás egy alapvető eleméről beszélünk. Ez a konformizmus, amivel alávetjük magunkat a csoport normáinak, nagyban segíti a sikeres beilleszkedést. Természetesen itt is fontos az egyensúly és hogy ne rohanjunk fejjel a falnak. A kisebb nézetkülönbségekből származó és

A felszínre került konfliktusok többnyire építően hatnak a közösség alakulására.

4. Önismeret, önismeret, önismeret. Számtalan témában, itt is nélkülözhetetlen a kellő önismeret. Annak segítségével  meg tudjuk tartani egyéniségünket a csoporton belül, el tudjuk választani a saját dolgainkat a csoportétól és nem válunk a szélsőséges nézetek és csoportgondolkodás áldozatává. Jó, ha tisztában vagyunk saját értékrendünkkel, amelyeket össze tudunk egyeztetni – vagy épp el tudunk különíteni – a csoportétól, arról nem is szólva, hogy egy másik emberrel való kapcsolatteremtés is könnyebben megy, ha ismerjük saját magunkat.

+1 Ne feledjük el, hogy

minden tag szerepe fontos a dinamikában.

Ha azt hittük, hogy a háttérben csücsülő, ritkán megszólaló csapattagot akár le is hagyhatjuk a csoportképről, tévedtünk! Valószínűleg sosem lesz belőle a társaság középpontja, és nem fogja átvenni a vezetői szerepet, de jelenlétével egyensúlyban tartja a csoport működését, miközben a maga csendességével olyan feladatot lát el, amit harsányabb, kreatívabb társai nem tudnak megtenni. A csoportok kialakulásukkor különböző szakaszokon mennek keresztül, amelyek sorrendje tagok érkezésével vagy távozásával felborul, vagy a teljes folyamat elölről kezdődik.