A börtönkísérletéről méltán híres Philip Zimbardo 4 részes kiadványának bemutatóján jártunk, mely egy zárt körű beszélgetés formájában valósult meg a Libri Kiadó szervezésében. A professzor nemcsak könyvsorozatáról, hanem a magyarországi Hősök Tere projektről, valamint jövőbeli terveiről is szívesen mesélt a résztvevőknek.

Philip Zimbardo, Robert Johnson és Vivian McCann közös munkája, a Psychology: Core Concepts magyar kiadása 4 kötetben jelent meg Pszichológia mindenkinek címmel. Mindegyik könyv más-más témát jár körbe, közelebb hozva a pszichológiát az érdeklődőkhöz. A hazai kiadások a következőképpen állnak össze:

  1. Agyműködés – Öröklés – Észlelés – Fejlődés
  2. Tanulás  Emlékezés  Intelligencia  Tudatosság
  3. Motiváció – Érzelmek – Személyiség – Közösség
  4. Zavarok  Terápiák  Stressz  Stratégiák

Pszichológia mindenkinek – 4 kötetes sorozat.

Számos külföldi egyetem előszeretettel alkalmazza az egész sorozatot a szakemberképzése során. Nem csupán remekül összefoglalja a szerteágazó ismereteket, hanem elősegíti az információk elraktározását a hosszú távú memóriába. A fejezetek végén „Foglaljuk össze!” címszó alatt először egy problémával találkozunk, mely a tárgykörben történő önálló gondolkodásra inspirálja az olvasót. Például a pszichés zavarokkal foglalkozó 12. fejezet végén a következő kérdéskör áll:

„Lehetséges különbséget tenni a mentális zavarok és a csupán szokatlan viselkedés között? Vannak-e konkrét jelek, melyek egyértelműen jelzik a mentális zavarokat?”

Valóban fejtörést okoz a pontos válasz megfogalmazása, igaz? A tudnivalók még mélyebb elsajátítását a kritikus gondolkodás mozgósításával segítik a szerzők. Az összefoglaló kérdések után mindig találunk egy olyan problémafelvetést, mely komolyan elbizonytalanítja az olvasót egyes szemléletekről, kísérletekről, terápiákról alkotott addigi meggyőződésében. Természetesen mindezek után igyekszik objektív válasszal szolgálni a felmerült kétségeket illetően.

A könyvsorozat bemutatása után Philip Zimbardo megosztotta velünk, élete jelentős részében főként azzal foglalkozott, hogyan és miért válnak a jó emberek gonosszá. Munkássága azonban az utóbbi időben nagy fordulatot vett, és éppen az ellenkezőjére kezdett fókuszálni. A kegyetlenség helyett azt vizsgálja, az emberek hogyan válhatnak jócselekedeteik által hétköznapi hősökké.

2013-ban Magyarországon is elindult az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Heroic Imagination Project.

Mostanra már több mint 2000 gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakember képződött, hogy bemutassa és hirdesse: bárki cselekedhet hősiesen! A professzor elárulta, hogy ez alkalommal is a projektszervezés és a nemzetközi kapcsolatok bővítése céljából utazott Magyarországra. Ebben látja a jövőt, illetve a pozitív pszichológia fejlődésének lehetőségét.

Köszönjük Philip Zimbardonak a barátságos szakmai beszélgetést, valamint a Libri Kiadó közreműködését!

A Philip Zimbardo munkásságával kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatjátok.

 

Felhasznált források: https://zimbardo.socialpsychology.org www.libri.hu https://www.hosoktere.org https://stanfordmag.org/contents/the-psychology-of-heroism