Patterman Pétert, a Mindset Kapcsolataink rovatának szakújságíróját a Trend Fm rádió Egészségkód című műsorában a pánikzavarként és pánikbetegségként is ismert, szorongásos zavarról kérdezték. Oláh Andrea adásában többek között a rendellenesség kialakulási folyamatairól, kockázati tényezőiről, jellemző tüneteiről, felismerési lehetőségeiről és kezelési módszereiről is szó esett.

20161109mindsetportrek_172
Patterman Péter, a Kapcsolataink rovat szakújságírója

„Egy forgalmas bevásárlóközpont kellős közepén tört rám: másodpercek leforgása alatt olyan lettem, mint akinek teljesen elment az esze. Akár egy rémálom, csak éppen éber állapotban. Elfeketedett a világ körülöttem, egész testemet kiverte a víz - még a kezem és a hajam is nedves lett. Kiszaladt belőlem a vér, olyan fehér lettem, mint a fal. Azt hittem, hogy ott esem össze, képtelen voltam végtagjaimnak parancsolni. A hátam és a lábam úgy elgyengült, hogy mozdulni sem bírtam, mintha valami magasabb rendű erő kerített volna hatalmába. Észrevettem, hogy az emberek bámulnak rám, de alakokat nem láttam, csak arcokat, és mintha mind eggyé olvadtak volna össze. A szívem a halántékomban és a fülemben lüktetett, attól féltem, hogy egyszer csak megáll. Fekete és sárga színeket láttam magam előtt, az emberek hangja nagyon távolinak tűnt, és semmi másra nem tudtam gondolni, mint arra, hogy milyen rosszul vagyok, és hogy nagyon gyorsan el kell mennem innen, különben végem. Menekülni, menekülni, ki, a friss levegőre.”

/ Hawkrigg, J. J. (1975). Agographobia. In Comer, R. J. (2000). A lélek betegségei. Pszichopatológia. Osiris Kiadó, Budapest. /

https://soundcloud.com/user-308652292/patterman-peter-trend-fm