December a jótékonyság jegyében telik a Mindset Szeged és közössége számára is. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekpszichiátriai Osztály Tündérkert Alapítványát támogatva tehettük szebbé számos gyermek ünnepét. A Hungi Vigadó karácsonyi díszbe borulva adott otthont a jótékonysági estnek, melyen énekszó és zene mellett karácsonyi tematikájú művek felolvasását is élvezhették az adakozni vágyó vendégek. Az esemény zárásával a tündérmese mégsem ért véget – hosszú távú kapcsolatok születéséről is tudósíthatunk.

Második jótékonysági eseményünket tartottuk meg a dél-alföldi megyeszékhelyen, hiszen a pszichológiai tudás átadásán kívül a társadalmi felelősségvállalásra is igyekszünk hangsúlyt fektetni. Az esemény a karácsonyi várakozás jegyében telt, a kapott adományokat pedig a Szegedi Tudományegyetem Gyermekpszichiátriai Osztály alapítványának adtuk tovább.

Dr. Almási Kitti az est védnöke és az alapítvány elkötelezett támogatója

Tárlatvezetés a Tündérkertben

A Tündérkert – a Gyermek Lelki Egészségéért Alapítvány egy 2001 óta működő közhasznú szervezet, melynek célja a Szegedi Tudományegyetem Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály gyógyítási, kutatási és oktatási tevékenységeinek támogatása. Nemcsak a betegekre, hanem az őket gyógyító szakemberekre is figyelmet fordítanak, hiszen a hatékony munkában elengedhetetlennek tartják a gyermek és ifjúsági mentálhigiénében tevékenykedő szakemberek támogatását. Mindezt pályázatok kiírásával, ösztöndíjak folyósításával, szakfordítások finanszírozásával és kutatási programok, tudományos kiadványok megjelentetésével valósítják meg.

Fő tevékenységük azonban a gyermekek gyógyításában valósul meg. Az osztályon eltöltött időt próbálják minél kellemesebbé tenni a rendszeres, kreatív kézműves foglalkozásokkal, sportolási lehetőségekkel, könyvek, játékok beszerzésével és a kórtermek, valamint foglalkozásoknak helyet adó termek dekorálásával, színesítésével. A több segítségre szoruló, hátrányos helyzetű fekvőbeteg gyermekek számára az alapítvány szükségleti és használati eszközök biztosítására is törekszik (pl. tisztálkodó szerek, ruházat). Mindezek mellett a kórházból való távozás után sem hagyják magukra a gyerekeket. Segítenek nekik, hogy az iskolai hiányzások ellenére fel tudjanak zárkózni társaikhoz, továbbá a rehabilitáció jegyében életmód-korrekciós táborokat is szerveznek.

Ahogy a csodatevők vigadtak

Az  estet a kuratórium elnöke, Ördög Erika nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki, hogy ilyen lehetőséget kaphatott az alapítvány. Továbbá megosztotta a közönséggel, hogy az összegyűlt adományt főként a gyermekek foglalkoztatására kívánják fordítani. Dicsérő és méltató szavakkal folytatta a megnyitót az est védnöke, Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus is. Beszédében a tanulmányai során a gyermekpszichiátrián töltött gyakorlati időt emelte ki az egyik leggazdagabb tapasztalataként. Továbbá kiemelte a gyerekek által készített asztaldíszek és dekorációk szépségét is, melyek értékét anyaként még jobban át tudta érezni. A gyerekek e kézműves ajándékokkal köszönték meg, amit a jelenlevők értük tettek, a kis tárgyakat pedig a vendégek magukkal is vihettek.

A Hungi Vigadó a helyszín biztosításával támogatta az eseményt.

Az est meghívott előadói között szerepelt Szalma Annamária énekesnő és Nickmann Marcell, aki gitárelőadásával gazdagította a műsort. Külön előadással készültek a Mindset Pszicho-Kávéház szegedi kerekasztalának tagjai, ugyanis Dr. Rafael Beatrix, Dr. Szilárdi Réka és Mihalik Árpád vers- és prózafelolvasás keretein belül osztottak meg az általuk kedvelt karácsonyi műveket.

Kapni jó, de adni még jobb

Az adomány a becsületkassza alapú belépőjegyek és tombolajegyek teljes bevételéből állt. Fellépőink műsorszámukkal, egyéb támogatóink pedig tombolanyeremények felajánlásával járultak hozzá az estéhez. A Libri Könyvkiadó felajánlásával pszichológiai témájú könyvek, a Sugar&Candy jóvoltából édességcsomagok, a Fotoszintézis Virágüzlet ajándékaként egy karácsonyi asztaldísz, a Süti nem Süti desszertbolt által pedig egy értékes kupon talált gazdára a rendezvény végén. Az est további támogatója volt még a Coop Papír és Játék Áruház, valamint a Civil Hang Stúdió is. Az adománygyűjtés sikerességéért tehát nemcsak az est vendégek, hanem a támogatók is nagyban hozzájárultak.

A Pszicho-Kávéház állandó támogatói tombolanyeremények felajánlásával álltak a jó ügy mellé.

A fáradságos munka pedig meghozta gyümölcsét: közel százezer forinttal támogattuk az alapítványt, ami a pszichiátriai osztályok társadalmi megítélése miatt különösen nehéz helyzetben dolgozik. Az esemény sikerességét az is mutatta, hogy a belépőjegyekből befolyt egyszeri anyagi támogatáson túl egy hosszú távú együttműködés alapjai is kibontakoztak: a Tündérkert Alapítvány állandó támogatót szerzett, melynek köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak meg a gyermekpszichiátrián gyógyuló gyermekek előtt.

A rendezvény támogatói:

Hungi Vigadó

https://www.facebook.com/pages/Szeged-Hungi-Vigad%C3%B3/793973984108267

Fotoszintézis Virágüzlet

https://www.facebook.com/viraguzletfotoszintezis/?fref=ts

Libri

https://www.facebook.com/librikonyvesboltok/?fref=ts

Sugar&Candy

https://www.facebook.com/sugarandcandy.hu/?fref=ts

Civil Hang Rádió

https://civilhangradio.hu/

Coop Papír és Játék Áruház

https://www.facebook.com/cooppapir/

_______________________________________

Mindset Pszichológia - A szaklap, ami téged olvas//

A Mindset a pszichológia tudományának egy innovatív platformja. Olyan online pszichológiai szaklap, amely közérthetőségével közelebb hozza a pszichológiát minden ember életéhez. A Mindset azonban jóval többet jelent érdekes cikkek halmazánál. A tudomány terjesztését zászlónkra tűzve ismeretterjesztő előadásokat szervezünk a pszichológia iránt érdeklődők számára. A lap fiatalos dinamikájának köszönhetően magas színvonalon tudunk izgalmas, újfajta tartalmakat közvetíteni az olvasók számára.