Biztos találkoztunk már olyan emberrel, akiről nehéz volt eldöntenünk: nagyon visszahúzódó vagy csak annyira fölényeskedő a stílusa, hogy már szóba se akar állni másokkal? Ez az a dilemma, ami gyakran felmerül az introvertáltakkal kapcsolatban. Sokszor elesett és gyenge személyiséggel rendelkezőnek címkézik őket. Azonban Susan Krauss Withbourne nyomán 9 okot is fel tudunk sorolni, miért tévednek, akik így gondolják! Mi jellemző igazán az introvertáltakra? Cikkünkből kiderül!

Nem könnyű beismerni, hogy introvertáltak vagyunk. Ennek számos oka van. Köztük vezető, hogy az introvertált emberekről tévesen azt feltételezzük, ők olyanok, akik nem kedvelnek másokat. Azonban Susan Cain, a téma szakértője az introvertáltakról szóló könyvében eredményesen igazolta az introvertált emberek személyiségéből fakadó előnyöket. Szerinte valójában melegszívű, érdeklődő emberek, akik képesek határozottan képviselni magukat, az igazukat.

A következő magatartásformák az introverzió viselkedéses jellemzőiről árulkodnak. Ha őszintén átgondoljuk őket, lehetőségünk nyílik jobban megérteni saját személyiségünk eddig talán kevésbé tudatos részeit. Lássuk az introverzió 9 jelét!

Az introvertált emberek...

1. Élvezik az egyedüllétet. Ha van lehetőség egy kis kikapcsolódásra, akkor azt az időt legszívesebben egyedül töltik. Az olvasás, videojátékozás vagy a zenehallgatás pihenteti az introvertáltakat a leginkább. Kedvelik a rendszeres társas összejöveteleket is, de jóllétükhöz és kiegyensúlyozottságukhoz nélkülözhetetlen az egyedül töltött idő.

2. Egyedül gondolkodva a legproduktívabbak. Nincs ellenükre sem a csoportmunka, sem pedig a közös megbeszélés. Azonban kreatív ötletekkel és megoldásokkal akkor tudnak előállni, ha magukban gondolkodhatnak. A képességeikhez mért maximális hatékonyság érdekében szeretik csendben és nyugodtan átgondolni a megoldási lehetőségeket. Ezt követően már büszkén és magabiztosan prezentálják elképzeléseiket.

3. Önálló munkavégzésre képes kollégák körében a legjobb vezetők. Az introvertáltakkal szembeni sztereotípiák gyakran arról szólnak, hogy túl halk szavúak, visszahúzódóak ahhoz, hogy jó vezetők legyenek. A megfelelő körülmények között azonban akár a legjobb főnökök is lehetnek. Ha egy csoport már tud önállóan működni, egy introvertált személy képes a vezető szerepébe lépni, és kihozni a legtöbbet a munkatársaiból.

4. Egy csoportból utoljára jelentkeznek, ha szereplésről van szó. Az extravertált emberek buzgón várják, mikor léphetnek színre. Akár elméleti-tudományos kérdésekről, akár társas helyzetekről legyen szó. Ezzel szemben az introvertáltak inkább a háttérbe vonulva hagyják, hogy mások vigyék el a főszerepet. Nem azért, mert kevesebb tudással rendelkeznének, pusztán csak nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni.

5. Véleményüket mások szívesen kikérik. Ahogyan nem szívesen szerepelnek nyilvános helyzetekben, úgy a véleményüket sem híresztelik úton útfélen. Legyen szó családi beszélgetésről a konyhában vagy munkahelyi értekezletről, a magasan introvertált személyek – ha tehetik – inkább megtartják maguknak gondolataikat. Ez az attitűd megfontoltságról, és átgondolt szemléletmódról árulkodik mások számára. Éppen ebből kifolyólag társaik gyakran kíváncsiak észrevételeikre, számítanak javaslataikra.

6. Többnyire zenét hallgatnak nyilvános helyeken. Tömegközlekedés során sem, és séta közben sem keresik a másokkal való interakció lehetőségét, sőt inkább kerülik azt. Néhány évtizeddel ezelőtt ahhoz, hogy elkerüljük az ismeretlenekkel való bármiféle érintkezést, elég volt a fejünket elfordítani vagy földre szegezni tekintetünket. Manapság viszont további „védőfaktorként” még a hallás érzékét is gyakran korlátozzuk, hogy jobban belemélyedhessünk saját világunkba. Mindez az introvertáltakra fokozottan igaz.

brown-leather-shoes-1842606_1920
Az introvertáltakra jellemző, hogy szeretnek befelé, önmagukra figyelni.

7. Kerülik a dühös, zaklatottnak látszó embereket. A londoni egyetem pszichológusa, Marta Ponari és munkatársai kutatásából kiderült: a magasan introvertált személyek különösen igyekeznek elkerülni a negatív hangulatban lévő embereket. Ezt a téri-vizuális figyelem irányításának vizsgálatával igazolták. Ha egy számítógép képernyőjén egy bizonyos irányba néző arcokat vetítenek, az emberek többsége követi a kivetített tekintet irányát, és ugyanoda kezd el nézni. Ennek köszönhetően az abból az irányból érkező vizuális ingerekre is gyorsabb reakciót adunk, mintha az a nem figyelt, másik irányból érkezne. Az introvertáltak is ugyanígy teljesítenek ebben a feladatban. Leszámítva egy fontos különbséget: amennyiben mérges, fenyegető arcot vetítenek, nem figyelhető meg, hogy abba az irányba fordítják tekintetüket, amerre az arc néz. A szakértők szerint ez azért lehet így, mert a magasan introvertált személyek érzékenyebbek, és ezt a mérges arcot potenciális fenyegetésnek élik meg.

8. Többször keresik őket telefonon vagy e-mailben, mint ők keresnek másokat. Ha van egy kis szabadidejük, azt nem trécseléssel, a társas kapcsolataik fenntartásával töltik. E-mailjeikben vagy bármilyen egyéb formátumban is leginkább röviden és lényegre törően fogalmaznak. Számukra a kommunikáció célja maga az információ átadása. Fontos szempont továbbá, hogy az introvertált személyek nehezen fogadják a visszautasítást. Ezért elképzelhető, hogy van összefüggés az elutasítástól való félelem és a közvetett kommunikációs csatornák gyakori használata között.

9. Nem kezdeményeznek beszélgetést futólagos találkozások során. Az introvertált emberek számára elképzelhetetlen, hogy a bevásárló központban sorban állás közben az időjárásról csevegjenek az előttük állóval vagy a kasszással. Jellemző rájuk, hogy nem árasztják el fölöslegesnek ítélt információkkal a körülöttük lévőket. Ha pedig frusztráltak, különösen igyekeznek minél hamarabb szabadulni az ilyen helyzetekből. Akárhogy is, a kívül álló emberek általában nem tudják, mi zajlik az introvertáltakban. Bizonytalanok annak feltérképezésében, mit érezhetnek, mit gondolhatnak az adott pillanatban. Kivétel, ha olyan közel állnak az adott személyhez, hogy velük biztonsággal megoszthatja legbelsőbb gondolatait.

Láthatjuk, hogy mindenképp van előnye is, ha introvertáltak vagyunk. Egyrészt meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy valamilyen társas szabályokba ütköző tapintatlanságot követünk el. Sokszor akaratunkon kívül előfordul, hogy véleményeink ütköztetésekor megsértjük a másik felet. Mivel azonban az introvertáltak inkább megtartják maguknak mondanivalójukat, erre kicsi az esély. Ugyanúgy, ha képesek vagyunk saját gondolatainkkal lefoglalni magunkat, akkor

nem unatkozunk majd, még ha egyedül vagyunk sem.

Érdemes erre hálás szemmel tekinteni! Ugyanis az introvertáltak előnyt élveznek azokkal a társaikkal szemben, akiknek folyamatos társas stimulálásra van szükségük jóllétük érdekében.

Az egyetlen kellemetlenség, amivel szembe kell nézni az introvertált embereknek, az mások véleménye. Nap, mint nap ki vagyunk téve mások ítéleteinek. Az introvertáltakat túlságosan tartózkodónak és fölényeskedőnek gondolják társaik. E megítélés javítása érdekében az introvertált személyek is tehetnek erőfeszítéseket. Sokat segíthet, ha megengedik maguknak, hogy

nyitottabbak és kifejezőbbek legyenek mind érzelmileg, mind pedig a véleménynyilvánítás területén.

Végül jut egy rövid jó tanács a túlzottan extravertáltak számára is. A fent olvasottak segítségével mindenki betekintést nyerhetett abban, milyen az introvertáltak szemüvegén keresztül látni a világot. Milyen az, ha nem mi vagyunk mindenben az elsők, a leghangosabbak, a legrámenősebbek. Lehetséges, ha az extravertáltak  elkezdik felfedezni a bennük rejlő visszafogottságot, egy sokkal valósabb képet alkothatnak magukról és az őket körülvevő világról egyaránt.

A következő videóban a szakértő az introvertáltak képességeiről beszél részletesebben, és további érdekes információkat sorakoztat fel a témával kapcsolatban.

https://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts?language=hu

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE