Az utóbbi időben a dopping világméretű, komoly problémává nőtte ki magát. Sokan úgy gondolják, ha valaki lebukik, az olyan törést okoz a karrierjében, hogy onnan már nincs visszaút. Ám számtalan sportoló bebizonyította, doppingeltiltás után is újra lehet kezdeni. Képesek lehetnek a sportolók megismételni a lebukás előtti sikereiket? Ki lehet törni a csaló szerepéből? Cikkünkből kiderül!

Bizonyított tény, hogy akár egyetlen hiba is lerombolhatja valaki teljes életművét.  Kutatások szerint a negatív érzelmeknek, gondolatoknak és eseményeknek nagyobb a véleményformáló ereje, mint az ugyanolyan pozitívaknak. Ennek az az oka, hogy az emberi agy felépítése szerint érzékenyebb a negatív információkra. Ezt a pszichológiában negatív torzításnak hívják.

Ez a folyamat jó okkal alakult ki: azért, hogy védelmet nyújtson. Az agy azért fejlesztette ki a negatív torzítást, hogy az emberek mindenképpen észre vegyék a veszélyt, és minél hamarabb reagálni tudjanak rá. Ez a módszer a múltban hasznos volt a túlélés érdekében, a modern társadalomban azonban nem előnyös, hogy az emberek mindenben a rosszat látják, és képtelenek túllépni a negatív eseményeken. Az evolúciós beidegződésen nehéz változtatni, de fontos, hogy mindenki a dolgok pozitív oldalára koncentráljon, ezáltal megkönnyítse a saját és mások életét is.

Erre jó példák azok a sportolók, akik egész életükben azért dolgoznak, hogy kihozzák magukból a maximumot, és ennek elérése érdekében mindent kockára téve doppingolnak. Ez a lépés könnyedén lerombolhatja a róluk kialakított képet, pedig mindössze

egyetlen rossz döntésről van szó.

A lebukott sportolók többsége az eltiltása után visszatér a versenyzéshez, ezzel azonban nehéz helyzetbe hozza magát. Legtöbbjüket hátrányos megkülönböztetés éri, és rengeteget kritizálják őket a botlásuk miatt.

Yuliya Efimova is ilyen helyzetbe került a riói olimpián. Az orosz úszó 2016 telén bukott le meldonium használata miatt. Efimova azt állította, hogy még azelőtt befejezte a meldonium szedését, mielőtt az felkerült a tiltott szerek listájára, de a dopping még kimutatható volt a szervezetében. A Nemzetközi Dopingellenes Ügynökség kivizsgálta az esetet, és az ő tanácsukra a Nemzetközi Úszószövetség az utolsó pillanatban engedélyezte Efimova indulását az olimpián. Az úszót a riói közönség minden száma előtt kifütyülte, a 100 méter mellen szerzett ezüstérme után pedig társai tudomást sem vettek róla, ezért Efimova el is sírta magát.

Maria Sharapovát, a világklasszis orosz teniszezőt is súlyos veszteségek érték, miután pozitív lett a doppingtesztje az Australian Open után. Sharapova egy sajtótájékoztatón jelentette be a lebukásának hírét, ami után huszonnégy órával a teniszezőnő egyik legnagyobb szponzora, a Nike máris felfüggesztette vele a kapcsolatot. A Nike bejelentése után a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti a teniszező támogatását. Sharapovát két évre tiltották el, amit később tizenöt hónapra csökkentették. A felfüggesztése miatt nemcsak a szponzorait vesztette el, hanem a helyezését a világranglistán is.

Az egyik leghírhedtebb doppingbotrány Lance Armstrong kerékpáros nevéhez fűződik. A sportolót mind a hét Tour de France győzelmétől megfosztották. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvette Armstrong 2000-es sydney-i olimpián nyert bronzérmét, nem kapott meghívást a világ legrangosabb versenyének centenáriumi megünneplésére sem, valamint minden profi kerékpárversenytől eltiltották. A sportoló bevallotta, hogy a kilencvenes évek közepén kezdett el doppingolni, és karrierje során használt kortizont, EPO-t, növekedési hormont, tesztoszteronnövelőt és vérdoppingot is. Továbbá azt is elismerte, hogy mind a hét Tour de France győzelménél doppingolt. Armstrong szerint a nyerési vágy akkor alakult ki benne, amikor a rákkal harcolt, és ezt később már nem tudta levetkőzni. Doppingbotránya kitöréséig a kerékpársportban Lance Armstrongot tartották minden idők legnagyobb bajnokának.

Az egyik leghírhedtebb doppingbotrány Lance Armstrong kerékpáros nevéhez fűződik.

Dopping után a csúcson

Bár az eltiltott sportolók rengeteg bántásnak és negatív kritikának teszik ki magukat, Justin Gatlin rövidtávfutó esete is rámutatott arra, hogy a doppingolók

hosszú távú előnyöket is szerezhetnek csalással.

Az amerikai Gatlin kétszer volt eltiltva dopping miatt. Másodjára nyolc évet kapott, amit a felére csökkentettek, mivel együttműködött a szervezett doppingolás elleni nyomozásban. 2014-ben Gatlin uralta a sprintszámokat, de sok vita volt körülötte. A doppingügyekkel átszőtt múltja miatt sokan nem kívánatos személynek nyilvánították, egy évvel később pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy a Nike-tól szponzorszerződést kapott. Sokak szerint Gatlin eredményei önmagukban kevesek, és a doppingos múltja miatt az amerikai alkalmatlan arra, hogy a Nike-t képviselje. Vannak azonban olyan ellenvélemények is, hogy a sportoló már megbűnhődött, felesleges nagyobb port kavarni körülötte, hiszen az utolsó eltiltása óta minden szabályt betartott.

A horvát teniszező, Marin Cilic is doppingeltiltás után visszatérve jutott fel a csúcsra. Cilic mindent megtett azért, hogy tisztára mossa a nevét, miután egy ellenőrzés során kiderült, hogy glükózt használt. A teniszező azt állította, ő csak szőlőcukrot használt, és nem tudott a benne található tiltott szerről. A nemzetközi szövetség kilenc hónapra eltiltotta, de a sportoló fellebbezett, így négy hónapra csökkentették a büntetését. Eközben Cilic a tizenötödik helyről a negyvenhetedik helyre esett vissza a világranglistán, de ez nem gátolta meg abban, hogy a 2014-es Us Open elődöntőjében megverje a korábbi világelső Roger Federert. Cilic a döntőben is nyerni tudott, ezzel a Grand Slam győzelemmel pedig élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Magyar doppingbotrányok

Sajnos magyar sportolók is érintettek voltak doppingbotrányokban. A kajakozó Csipes Tamarát 2015-ben kokainhasználat miatt tiltották el öt hónapra, emiatt kihagyta a teljes versenyévet. Szerencsére ő nem adta fel a küzdelmet, és egy évvel később a négyes tagjaként olimpiai bajnok lett Rióban. Csipesen kívül még két korábban eltiltott versenyző is indult Rióban, a birkózó Kiss Balázs és a diszkoszvető Kővágó Zoltán. Két kajakos, Horváth Bence és Szomolányi Máté azonban nem indulhatott el az olimpián, mert etikai vétséget követtek el. Mindketten atipikus doppingmintát adtak, amiben nyomokban tiltott szereket találtak. A szövetség úgy döntött, nem kockáztathatnak, ezért a kajakosokat levették a riói indulók listájáról. Később ezeket a mintákat további vizsgálatra küldték, és úgy tudni, mindkét minta negatív lett.

2017 elején a Magyar Antidopping Csoport hivatalosan értesítette a Magyar Jégkorong Szövetséget, hogy az egyik válogatott játékos szervezetében tiltott szert találtak. Bár nem mondtak nevet, nagy valószínűséggel Sofron István a doppingvétségen kapott játékos, mivel a szövetség közleményével egy időben kirakták őt a csapatából. Sofron jelenleg az egyik legjobb magyar csatár, akinek a féléves eltiltása megtörheti a karrierjét, ez pedig rossz hatással lehet a magyar válogatottra is.

Gyógyszer vagy dopping?

Sun Yangot, a kétszeres kínai olimpiai bajnok úszót 2014-ben tiltották el három hónapra, miután trimetazidint találtak a szervezetében. Ezután a sportoló folyamatos kritikákkal nézett szembe, nemcsak a rajongók, hanem a versenytársai részéről is. Azonban kiderült, hogy a trimetazidin egy olyan szer, melyet szívbetegségek esetén írnak fel, Sun pedig bizonyítottan már évek óta ezzel küzd. Amikor az úszó bevette a gyógyszert, az még csak néhány hónapja volt a tiltott doppingok listáján, mára pedig már nem is számít élénkítőnek.

A sportolókat, szurkolókat, és szponzorokat két táborra osztja az a kérdés, hogy mi legyen a doppingteszteken megbukott sportolókkal. Sokan úgy gondolják, hogy akik lebuktak, azokat egy életre el kéne tiltani. Mások azon az állásponton vannak, hogy a sportolók megérdemlik, hogy a büntetésük leteltével visszatérjenek, és bebizonyítsák, tisztán is képesek versenyezni. Horváth Bence és Szomolányi Máté, valamint Sun Yang esete is azt támasztja alá, hogy hiba lenne a doppingteszten megbukó sportolókat örökre eltiltani. Ha a sportolók tanulnak a hibáikból, s többé nem követik el azt, jár nekik egy esély, hogy bebizonyíthassák, dopping nélkül is képesek sikereket elérni.