Nedves Magyarország – egy pohár sok, ezer kevés. Ezzel a címmel rendezte meg a Mindset Pszichológia Debrecen negyedik Pszicho-Kávéházát. Mi is az alkoholizmus egyáltalán? Hogyan alakul ki? Mit tehetünk ellene? Rendezvényünkön ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Arról azonban, hogy milyen konkrét megküzdési lehetőségek léteznek Magyarországon, kevés szó esett. Jelen cikkünkben ezeket a programokat, közösségeket, szervezeteket gyűjtöttük egy csokorba, a teljesség igénye nélkül. Gerhát Réka pszichológus írása.

A Mindset Pszichológia Debrecen állandó kerekasztal-tagjainak véleménye szerint egyedül sem lehetetlen a gyógyulási folyamatot végigjárni, de érveltek a szakszerű segítség mellett is. Vendégelőadónk, Kucsinka Gabriella Terézanyu díjas író elmondása szerint családja hosszú éveken keresztül próbált szembenézni édesanyja alkoholizmusával: játszmák, ígéretek, hazugságok és rosszullétek követték egymást; mígnem rátaláltak a „szigetvári csodára”. Gabi szükségesnek tartja a minél sokrétűbb terápiás kezelést, s a lehetőségekből szerencsére országszerte egyre több áll rendelkezésre a szerhasználóknak és a hozzátartozóiknak egyaránt.

Kórházi kezelés – addiktológiai osztályok

A kórházak addiktológiai osztályai támpontot adhatnak, noha az eredményességük sokak által vitatott. A kezelt betegek nagy hányada nem saját akaratából, sokkal inkább egészségügyi kényszer miatt veszi igénybe a kórház nyújtotta szolgáltatásokat. Megjelent azonban egy reménysugár: az úgynevezett Minnesota-modell fejlődése felülírni látszik az eddigi tendenciákat.

A Minnesota-modell (MM) Magyarországon

A Minnesota-modell egy Amerikából származó bentlakásos, több hónapos terápiás program, amely az egészségügy orvosi ismeretanyagára támaszkodik, ám  túlnyomó részt (hetven százalékban) saját élményű, felépülésben lévő munkatársakat alkalmaz. A program intenzív: csoportterápiát, előadásokat és tanácsadást is tartalmaz.

A modellt Hazelden Betty Ford alapította 1949-ben, és napjainkig sikeresen működik. Magyarországra a kilencvenes évek végén tört be, s egyre eredményesebb, ezáltal egyre elterjedtebb is.

Jelenleg az ország több pontján üzemel Minnesota-modellen alapuló terápia.

Az MM a szerfüggőség gyógyításának absztinenciára orientált, átfogó, multiprofesszionális szemlélete. Követi az anonim, önsegítő közösségek (Anonim Alkoholisták – AA, Névtelen Drogfüggők – NA stb.) elveit, a Tizenkét Lépést. Ezek a lépések erős spirituális töltettel rendelkeznek, azonban Isten fogalmát egy nálunk nagyobb erő, az úgynevezett „Felsőbb Erő” helyettesíti. Elfogadja a függőség betegségelvét a felépülés ígéretével, azonban nem a teljes gyógyuláséval. Filozófiájának talán legfontosabb elemei:

 • a rendíthetetlen hit abban, hogy a szerfüggők megváltoztathatják hiedelmeiket és viselkedésüket;
 • az újrakezdés reménye; valamint
 • a szeretet – a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelemben.

Az alkoholizmusra tehát betegségként tekintenek, mely az elszenvedőre fizikailag, mentálisan és spirituálisan egyaránt hat. Ezért a kezelése akkor lehet eredményes, ha mindhárom területet figyelembe vesszük. A korholást, a szégyent vagy a szidás kísérleteit arra, hogy az alkoholista absztinenssé váljon, teljességgel eredménytelennek tartják.

Az MM üzenete:

„Úgy tudunk segíteni, hogy felhasználjuk a benned élő vágyat. A függőséggel, az önpusztító életvitellel való felhagyás vágyát. Erre alapozva megismertetünk egy felépülési programmal, amely támogatni fog téged abban, hogy felszámold a függőséged, hogy ne pusztítsd tovább önmagad és környezeted, hogy jobbá tedd az életed. Utat mutatunk, és segítünk az elindulásban.”

Az alábbiakban azon MM alapú intézmények listájának egy részletét olvashatod, amelyek felépülési programjai segíthetnek leküzdeni a függőséget:

A további intézmények jegyzékét (pl.: Gyöngyös, Herend, Komló) itt találod.

Az MM programban kezelték Antony Hopkinst, Elizabeth Taylort és Elton Johnt is.

Komplex segítséget nyújthatnak továbbá a különböző drogambulanciák, TÁMASZ gondozók, alapítványok és egyéb önkormányzati szervezetek is. Például:

Amennyiben nincs lehetőséged intézményes keretek között igénybe venni segítséget, úgy az alább bemutatott tizenkét lépéses, anonim, önsegítő közösségek is rendelkezésedre állnak. Melyekben sorstársaid szeretettel fogadnak, és saját életük példáján keresztül mutathatnak utat a felépülés felé.

AA – Anonim Alkoholisták (Alcoholics Anonymous)

Az AA az ivásproblémával küzdő férfiak és nők anonim nemzetközi közössége, ami szinte mindenütt megtalálható a világon. A közösség nem szakmai szervezet, nem tesz különbséget vallási, faji vagy politikai hovatartozás tekintetében. A tagság nincs korhatárhoz vagy iskolai végzettséghez kötve és díjtalan. Az egyetlen feltétel: az ivással való felhagyás vágya. A tagok elsődleges célja józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását. Ennek érdekében megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket.

„Ittunk, hogy éljünk. Az italnak éltünk.”

Az AA közösségének tagjai elmondásuk szerint felhagytak a próbálkozással, hogy ivásukat kontrollálják, helyette elhatározták, hogy megpróbálnak szembenézni azzal a ténnyel, mit tett velük az alkohol.

 • Sokan azért kezdtek el inni, mert – ha csak egy kis időre is – könnyebbé tette az életüket: „Azért iszom, mert akarok, mert nekem így jó – mondtam mindig. Később rájöttem, hogy ez önámítás: ha egyszer elkezdtem, képtelen voltam abbahagyni”– AA tag.
 • Utálták beismerni, hogy nem tudnak normálisan inni: „Folyton feltettem magamnak azt a kérdést, hogy miért pont én?! Miért nem bírom jobban az italt? Miért nem vagyok képes letenni úgy, mint a legtöbb ember?” – AA tag.

 • Ígéretek és eredménytelen próbálkozások sora követték egymást: „Sok-sok ígéretet tettem magamnak és családomnak (például hogy hétfőtől nem fogok inni), amelyeket képtelen voltam megtartani” – AA tag„Felhígítottam az italt, vagy csak sört fogyasztottam. Volt, hogy csak hétvégén ittam… mindent megpróbáltam, amit csak el tud képzelni. Mégis, ha bármit ittam, amiben alkohol volt, általában lerészegedtem” – AA tag.

 • Mára belefáradtak az örökös harcba:  „Az A.A-ban nem utasítgatnak. Mindenki csak a saját italozásáról beszél: arról, hogy mennyi bajt hozott ránk az ital, és hogy hogyan hagytuk abba. Megtaláltam a helyem” – AA tag.

„Az AA nem ígéri, hogy megoldja életed problémáit. De meg tudjuk mutatni, hogy tanulunk ital nélkül élni – «mindig csak egy napig».

Tartózkodunk az «első pohártól». Ha nincs első, nem jöhet a tizedik sem.

Amint pedig megszabadulunk az alkoholtól, életünket irányíthatóbbnak találjuk. Csak te döntheted el, hogy megpróbálkozol-e az AA-val – ha úgy gondolod, hogy segíthet rajtad. Nem szégyen szembenézni a ténnyel, hogy problémáink vannak. A legbátrabb dolog megküzdeni az alkoholbetegséggel.” A gyűlésekről ide kattintva tájékozódhatsz.

AL-ANON – Családi Csoport (Al-Anon Family Groups)

Az Al-Anon célja segíteni az alkoholisták hozzátartozóit. Tehát alkoholisták olyan barátainak és hozzátartozóinak közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, hogy megoldják közös problémáikat. Mindezt a 12 Lépés alkalmazásával teszik, vigasztalva az alkoholista hozzátartozóit, megértéssel bátorítva az alkoholistát. A gyűlésekről itt tájékozódhatsz.

ACA – Alkoholisták Felnőtt Gyermekei (Adult Children of Alcoholics)

Az ACA egy 12 Lépést és 12 Hagyományt követő program, amelyben olyan nők és férfiak vesznek részt, akik alkoholista vagy más módon rosszul működő családban nőttek fel. Találkozóik során a tagok egy biztonságos közegben ismerhetik fel, milyen hatást gyakorolt rájuk gyermekkoruk a múltban, és hogy ez miképpen befolyásolja életüket a jelenben. A gyűlésekről itt találsz bővebb információt.

A Magyarországon működő anonim, önsegítő közösségek teljes listáját pedig ide kattintva érheted el.

Személyes konzultáció, egyéni pszichoterápia (magánrendelés) és online tanácsadás

A magánrendelés azoknak ajánlott, akik még nagyobb fokú diszkrécióra vágynak: úgy érzik, csoportban képtelenek megosztani problémáikat. Azok, akik számára nehezen kivitelezhető a személyes kapcsolatfelvétel, az online tanácsadás alternatíváját is választhatják – mint átmeneti megoldást. Íme néhány lehetőség:

Cikkünkben igyekeztünk minél árnyaltabb képet festeni a lehetőségekről. Összességében elmondható, hogy a segítségnyújtó programok, közösségek és szervezetek tárháza egyre bővül. A magyarországi addiktológia fejlődik; a szakemberek, valamint a sorstársak pedig mindent megtesznek a gyógyulni vágyókért.

 

A megjelölt források mellett felhasznált irodalom:

Cook, C. C. H. (1988). The Minnesota Model in the Management of Drug and Alcohol Dependency: miracle, method or myth? Part I. The Philosophy and the Programme. British Journal of Addiction 83(6), 625–634. DOI: 10.1111/j.1360-0443.1988.tb02591.x

Demetrovics Zs., Máté G., Szummer Cs. (2016). Beszélgetések a függőségről. Libri Könyvkiadó, Budapest.

Máté G. (2017). A sóvárgás démona - Ismerd meg a függőségeidet. Libri Könyvkiadó, Budapest.

Felhasznált irodalom:Nedves Magyarország – egy pohár sok, ezer kevés. Ezzel a címmel rendezte meg a Mindset Pszichológia Debrecen negyedik Pszicho-Kávéházát. Mi is az alkoholizmus egyáltalán? Hogyan alakul ki? Mit tehetünk ellene? Rendezvényünkön ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Arról azonban, hogy milyen konkrét megküzdési lehetőségek léteznek Magyarországon, kevés szó esett. Jelen cikkünkben ezeket a programokat, közösségeket, szervezeteket gyűjtöttük egy csokorba, a teljesség igénye nélkül. Gerhát Réka pszichológus írása. A Mindset Pszichológia Debrecen állandó kerekasztal-tagjainak véleménye szerint egyedül sem lehetetlen a gyógyulási folyamatot végigjárni, de érveltek a szakszerű segítség mellett is. Vendégelőadónk, Kucsinka Gabriella Terézanyu díjas író elmondása szerint családja hosszú éveken keresztül próbált szembenézni édesanyja alkoholizmusával: játszmák, ígéretek, hazugságok és rosszullétek követték egymást; mígnem rátaláltak a „szigetvári csodára”. Gabi szükségesnek tartja a minél sokrétűbb terápiás kezelést, s a lehetőségekből szerencsére országszerte egyre több áll rendelkezésre a szerhasználóknak és a hozzátartozóiknak egyaránt. Kórházi kezelés – addiktológiai osztályok A kórházak addiktológiai osztályai támpontot adhatnak, noha az eredményességük sokak által vitatott. A kezelt betegek nagy hányada nem saját akaratából, sokkal inkább egészségügyi kényszer miatt veszi igénybe a kórház nyújtotta szolgáltatásokat. Megjelent azonban egy reménysugár: az úgynevezett Minnesota-modell fejlődése felülírni látszik az eddigi tendenciákat. A Minnesota-modell (MM) Magyarországon A Minnesota-modell egy Amerikából származó bentlakásos, több hónapos terápiás program, amely az egészségügy orvosi ismeretanyagára támaszkodik, ám  túlnyomó részt (hetven százalékban) saját élményű, felépülésben lévő munkatársakat alkalmaz. A program intenzív: csoportterápiát, előadásokat és tanácsadást is tartalmaz. A modellt Hazelden Betty Ford alapította 1949-ben, és napjainkig sikeresen működik. Magyarországra a kilencvenes évek végén tört be, s egyre eredményesebb, ezáltal egyre elterjedtebb is.

Jelenleg az ország több pontján üzemel Minnesota-modellen alapuló terápia.
Az MM a szerfüggőség gyógyításának absztinenciára orientált, átfogó, multiprofesszionális szemlélete. Követi az anonim, önsegítő közösségek (Anonim Alkoholisták – AA, Névtelen Drogfüggők – NA stb.) elveit, a Tizenkét Lépést. Ezek a lépések erős spirituális töltettel rendelkeznek, azonban Isten fogalmát egy nálunk nagyobb erő, az úgynevezett „Felsőbb Erő” helyettesíti. Elfogadja a függőség betegségelvét a felépülés ígéretével, azonban nem a teljes gyógyuláséval. Filozófiájának talán legfontosabb elemei:
 • a rendíthetetlen hit abban, hogy a szerfüggők megváltoztathatják hiedelmeiket és viselkedésüket;
 • az újrakezdés reménye; valamint
 • a szeretet – a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelemben.
Az alkoholizmusra tehát betegségként tekintenek, mely az elszenvedőre fizikailag, mentálisan és spirituálisan egyaránt hat. Ezért a kezelése akkor lehet eredményes, ha mindhárom területet figyelembe vesszük. A korholást, a szégyent vagy a szidás kísérleteit arra, hogy az alkoholista absztinenssé váljon, teljességgel eredménytelennek tartják. Az MM üzenete: „Úgy tudunk segíteni, hogy felhasználjuk a benned élő vágyat. A függőséggel, az önpusztító életvitellel való felhagyás vágyát. Erre alapozva megismertetünk egy felépülési programmal, amely támogatni fog téged abban, hogy felszámold a függőséged, hogy ne pusztítsd tovább önmagad és környezeted, hogy jobbá tedd az életed. Utat mutatunk, és segítünk az elindulásban.” Az alábbiakban azon MM alapú intézmények listájának egy részletét olvashatod, amelyek felépülési programjai segíthetnek leküzdeni a függőséget: A további intézmények jegyzékét (pl.: Gyöngyös, Herend, Komló) itt találod. [caption id="attachment_28910" align="aligncenter" width="1200"] Az MM programban kezelték Antony Hopkinst, Elizabeth Taylort és Elton Johnt is.[/caption] Komplex segítséget nyújthatnak továbbá a különböző drogambulanciák, TÁMASZ gondozók, alapítványok és egyéb önkormányzati szervezetek is. Például: Amennyiben nincs lehetőséged intézményes keretek között igénybe venni segítséget, úgy az alább bemutatott tizenkét lépéses, anonim, önsegítő közösségek is rendelkezésedre állnak. Melyekben sorstársaid szeretettel fogadnak, és saját életük példáján keresztül mutathatnak utat a felépülés felé. AA – Anonim Alkoholisták (Alcoholics Anonymous) Az AA az ivásproblémával küzdő férfiak és nők anonim nemzetközi közössége, ami szinte mindenütt megtalálható a világon. A közösség nem szakmai szervezet, nem tesz különbséget vallási, faji vagy politikai hovatartozás tekintetében. A tagság nincs korhatárhoz vagy iskolai végzettséghez kötve és díjtalan. Az egyetlen feltétel: az ivással való felhagyás vágya. A tagok elsődleges célja józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását. Ennek érdekében megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket.
„Ittunk, hogy éljünk. Az italnak éltünk.”
Az AA közösségének tagjai elmondásuk szerint felhagytak a próbálkozással, hogy ivásukat kontrollálják, helyette elhatározták, hogy megpróbálnak szembenézni azzal a ténnyel, mit tett velük az alkohol.
 • Sokan azért kezdtek el inni, mert – ha csak egy kis időre is – könnyebbé tette az életüket: „Azért iszom, mert akarok, mert nekem így jó – mondtam mindig. Később rájöttem, hogy ez önámítás: ha egyszer elkezdtem, képtelen voltam abbahagyni”– AA tag.
 • Utálták beismerni, hogy nem tudnak normálisan inni: „Folyton feltettem magamnak azt a kérdést, hogy miért pont én?! Miért nem bírom jobban az italt? Miért nem vagyok képes letenni úgy, mint a legtöbb ember?” – AA tag.
 • Ígéretek és eredménytelen próbálkozások sora követték egymást: „Sok-sok ígéretet tettem magamnak és családomnak (például hogy hétfőtől nem fogok inni), amelyeket képtelen voltam megtartani” – AA tag„Felhígítottam az italt, vagy csak sört fogyasztottam. Volt, hogy csak hétvégén ittam… mindent megpróbáltam, amit csak el tud képzelni. Mégis, ha bármit ittam, amiben alkohol volt, általában lerészegedtem” – AA tag.
 • Mára belefáradtak az örökös harcba:  „Az A.A-ban nem utasítgatnak. Mindenki csak a saját italozásáról beszél: arról, hogy mennyi bajt hozott ránk az ital, és hogy hogyan hagytuk abba. Megtaláltam a helyem” – AA tag.
„Az AA nem ígéri, hogy megoldja életed problémáit. De meg tudjuk mutatni, hogy tanulunk ital nélkül élni – «mindig csak egy napig».
Tartózkodunk az «első pohártól». Ha nincs első, nem jöhet a tizedik sem.
Amint pedig megszabadulunk az alkoholtól, életünket irányíthatóbbnak találjuk. Csak te döntheted el, hogy megpróbálkozol-e az AA-val – ha úgy gondolod, hogy segíthet rajtad. Nem szégyen szembenézni a ténnyel, hogy problémáink vannak. A legbátrabb dolog megküzdeni az alkoholbetegséggel.” A gyűlésekről ide kattintva tájékozódhatsz. AL-ANON – Családi Csoport (Al-Anon Family Groups) Az Al-Anon célja segíteni az alkoholisták hozzátartozóit. Tehát alkoholisták olyan barátainak és hozzátartozóinak közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, hogy megoldják közös problémáikat. Mindezt a 12 Lépés alkalmazásával teszik, vigasztalva az alkoholista hozzátartozóit, megértéssel bátorítva az alkoholistát. A gyűlésekről itt tájékozódhatsz. ACA – Alkoholisták Felnőtt Gyermekei (Adult Children of Alcoholics) Az ACA egy 12 Lépést és 12 Hagyományt követő program, amelyben olyan nők és férfiak vesznek részt, akik alkoholista vagy más módon rosszul működő családban nőttek fel. Találkozóik során a tagok egy biztonságos közegben ismerhetik fel, milyen hatást gyakorolt rájuk gyermekkoruk a múltban, és hogy ez miképpen befolyásolja életüket a jelenben. A gyűlésekről itt találsz bővebb információt. A Magyarországon működő anonim, önsegítő közösségek teljes listáját pedig ide kattintva érheted el. Személyes konzultáció, egyéni pszichoterápia (magánrendelés) és online tanácsadás A magánrendelés azoknak ajánlott, akik még nagyobb fokú diszkrécióra vágynak: úgy érzik, csoportban képtelenek megosztani problémáikat. Azok, akik számára nehezen kivitelezhető a személyes kapcsolatfelvétel, az online tanácsadás alternatíváját is választhatják – mint átmeneti megoldást. Íme néhány lehetőség: Cikkünkben igyekeztünk minél árnyaltabb képet festeni a lehetőségekről. Összességében elmondható, hogy a segítségnyújtó programok, közösségek és szervezetek tárháza egyre bővül. A magyarországi addiktológia fejlődik; a szakemberek, valamint a sorstársak pedig mindent megtesznek a gyógyulni vágyókért.   A megjelölt források mellett felhasznált irodalom: Cook, C. C. H. (1988). The Minnesota Model in the Management of Drug and Alcohol Dependency: miracle, method or myth? Part I. The Philosophy and the Programme. British Journal of Addiction 83(6), 625–634. DOI: 10.1111/j.1360-0443.1988.tb02591.x Demetrovics Zs., Máté G., Szummer Cs. (2016). Beszélgetések a függőségről. Libri Könyvkiadó, Budapest. Máté G. (2017). A sóvárgás démona - Ismerd meg a függőségeidet. Libri Könyvkiadó, Budapest.