Az erőszak természete univerzális. Minden emberben megvan a képesség, hogy detektálja a megjelenését megelőző jeleket. Mégis, a legtöbben a tagadás folytán, valamint a kultúránk által diktált etikett elvárásainak eleget téve elfojtjuk és elaltatjuk az éberségre figyelmeztető intuícióinkat. A tagadás gátol minket a realitás elfogadásában, és a megfelelő válaszok kialakításában. Gavin de Becker könyve, A félelem adománya megszelídíti és strukturálja az intuíciónk üzeneteit, és segít a félelmünket a szolgálatunkba állítani. Olyan módszerekre tanít meg, amelyekkel növelhetjük a saját biztonságunkat. Könyvajánlónk következik.

„Minden ember szakértője az erőszakos viselkedésnek, és képes azt előre látni.”

Ennek ellenére az ember az egyetlen faj, amelyik gyakran figyelmen kívül hagyja a megérzéseit, és logikusnak tűnő érvek felállításával a szőnyeg alá söpri őket. Elképzelhető, hogy nem akarunk előítéletesnek tűnni, amkor úgy döntünk, hogy késő éjjel a baljós megérzéseink ellenére beszállunk a liftbe egy idegen mellé. Esetleg nem szeretnénk megbántani egy kedves, segítőkésznek mutatkozó idegent azzal, hogy visszautasítjuk felajánlott szolgálatait. A határozottnak, szeretőnek és eltökéltnek tűnő partnerünk viselkedése idővel terhessé válik számunkra, mi pedig „szépen” szeretnénk vele szakítani, mert legbelül félünk a következményektől. Egy elbocsátott munkavállaló nem tudja elfogadni a kirúgás tényét, így fenyegető üzeneteket küld a főnökének. Ezek a szituációk mind magukban hordozzák az erőszakos kimenetel lehetőségét.

A saját belső iránytűnk - az intuíciónk - figyelembe vétele, valamint a másik fél helyzetének, motivációinak megismerése és megértése által biztonságosabban ítélhetjük meg egy helyzet veszélyességét.

A szerző, Gavin de Becker, biztonsági szakember. Kormányhivatalok, cégek és magánszemélyek védelmével foglalkozik, számos közéleti személy (olyan hírességek mint Jeff Bezos, Jane Fonda vagy Robert Radford) is a biztonsági tanácsadójává fogadta. Szakterülete az erőszakos viselkedés előrejelzése, kezelése és a fenyegetettség mértékének és kockázatának kiértékelése. Első könyve, A félelem adománya, megjelenésekor négy hónapig vezette a The New York Times sikerlistáját, 2021-re már 18 idegen nyelvre fordították le, és a 25. kiadását is megélte. Hiánypótló jellegét bizonyítja, hogy tizedik évfordulójára egy egész epizódot kapott Oprah műsorában, valamint a világ 50 legfontosabb pszichológiai tárgyú könyve közt tartják számon. A szerző elmondása szerint

ahhoz, hogy előre tudjuk jelezni az erőszak megjelenését, meg kell értenünk a másik fél gondolkodását, és hallgatnunk kell az intuíciónkra.

A nyugati kultúrában a logikus érvelést jellemzően nagyobbra értékelik a puszta megérzéseknél, emellett a kor technikai vívmányai is kialakítanak egyfajta biztonságérzetet. Ebben a környezetben meglehetősen nehéz elfogadnunk ezt az egyszerű eszközt, amely a saját biztonságunk aktív védelmezőjévé tesz minket.

Az intuíciónk átnavigál bennünket a veszélyes helyzeteken.

Mindenki a félelem adományával születik

A könyv több mint négyszáz oldalon keresztül tanít, és kalauzol bennünket a legkülönbözőbb veszélyhelyzeteken át, amelyekkel mindennapi életünk során találkozhatunk. Logikus struktúra alapján felépített olvasmányos önsegítő mű, amelyben a szerző saját praxisából származó példákon keresztül mutatja be az erőszak megjelenésének természetét, valamint kiértékelésének, kezelésének és megelőzésének módszereit. Egyértelműen megfogalmazott, könnyedén megjegyezhető gyakorlati tanácsokkal és technikákkal gazdagodunk az élet különböző veszélyhelyzeteire vonatkozóan, amelyeket azonnal hasznosíthatunk is.

Az első fejezetekben a szerző külön hangsúlyt fektet a megérzések fontosságára. Életünket végigkíséri a tagadás. Utólagos interjúk során kiderült, hogy a legtöbb áldozat már több jelzést is figyelmen kívül hagyott, mire egy erőszakos cselekedet elszenvedőjévé vált, korábban azonban nem tulajdonítottak ezeknek különösebb jelentőséget, elaltatták a rossz megérzéseiket.

Erre egy Kelly nevű nő esetét olvashatjuk példaképpen, aki egy este bevásárlás után negyedik emeleti lakása felé cipelte a tele bevásárlószatyrokat, amikor az egyik kiszakadt, és kigurult belőle egy doboz macskatáp, le a lépcsőn. Egy kedves idegen, aki éppen a lépcsőházban tartózkodott, gyorsan a segítségére sietett, majd Kelly többszöri visszautasítása ellenére is ragaszkodott hozzá, hogy egészen a konyháig vigye a csomagokat. Annak ellenére, hogy Kelly érezte, hogy „valami nincs rendben”, nem tudta lerázni a tolakodó, de jó szándékúnak tűnő férfit, és beengedte a lakásába, ahol rövidesen annak áldozatául esett. A manipulatív, erőszakos férfi elől végül az automatikus, intuitív üzemmódba kapcsolás segítségével sikerült elmenekülnie. Az eseten keresztül Gavin de Backer szemléletesen mutatja be az erőszakos viselkedést megelőző manipuláció klasszikus jegyeit.

A könyv segít azonosítani az erőszakot megelőző jeleket és megtanít bízni az ösztöneinkben.

A könyv a továbbiakban részletesen elemzi a párkapcsolati erőszak témakörét, kitér a fenyegetések, a fenyegető üzenetek kezelésére és kockázati kiértékelésére, gyakorlati technikákat mutat a visszautasítást elfogadni képtelen személyekkel való kommunikációra, részletezi többek között a távolságtartási végzések hatékonyságát különböző esetekben, bemutatja a munkahelyen fellépő erőszak előjelzési és megelőzési lehetőségeit, valamint betekintést nyújt a fiatalkorú bűnözők és a közszereplők elleni támadások elkövetőinek lehetséges motivációiba.

Mindig vannak figyelmeztető jelek, amelyek megelőzik az erőszakos tetteket.

Bűntények után az elkövetőt ismerő személyek gyakran felteszik maguknak a kérdést, hogy honnan tudhatták volna, hogy megteszi, vagy hogyan lehetséges, hogy nem vették észre a jeleket, amikor előttük élt az illető, esetleg bűntudatot és tehetetlenséget élnek át. Gavin de Becker szerint

a legtöbb erőszakos tett igenis kiszámítható és bejósolható.

Ezeket pedig ha hallgatunk a megérzéseinkre, és figyelemmel kísérjük az árulkodó jelzéseket, már a katasztrófa bekövetkezte előtt detektálhatjuk, és megmenthetjük magunkat az áldozattá válástól. A félelem adománya mindenkinek ajánlott, aki szeretné megzabolázni és a szolgálatába állítani a saját félelmét, megtanulná, hogyan bízzon a megérzéseiben, valamint tudatosan is tenne a saját biztonságáért.

Forrás:

Gavin de Becker: A félelem adománya – Vedd észre a jeleket, hogy ne válj áldozattá!