Te szeretsz. Én szeretlek. Te időről-időre meglepsz valami aprósággal. Én naponta többször is megölellek és megsimogatlak. Te elégedetlen vagy. Én úgy érzem, nem szeretsz. Mi itt a baj? És főként: van-e megoldás?

Ha szerencsések vagyunk, életünkben sokszor szembe találhatjuk magunkat azzal a „problémával”, hogy szeretünk valakit. Lehet szó párkapcsolatról, barátságról vagy családról. Megpróbáljuk egy bottal való bökdösésnél némileg szofisztikáltabban kifejezni szeretetünket a másik fél irányába. De legyen ennél is hajmeresztőbb a történet! Tegyük fel, hogy kedves párunk, barátunk vagy családtagunk maga is valami hasonlóval próbálkozik. Nézzük meg, mi történik!

Szeretetnyelv? Az meg mi?!

A szeretetnyelv (vagy angolul: love language) lesarkítva azt a módot jelenti, ahogyan kimutatjuk a mások felé érzett szeretetünket. Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve azt az öt fő szeretetnyelvet mutatja be, amelyet megfigyelései szerint a párok általában használni szoktak. Ezek a következők:

  • Elismerő szavak (Words of affirmation): Ha ez az elsődleges szeretetnyelvünk, szeretjük bátorítással és dicsérettel kifejezni szeretetünket. Ez a fajta verbális elismerési mód azonban nem tévesztendő össze a hízelgéssel. Ide tartoznak a legapróbb bókok („Szívem, nagyon csinos vagy ma!”), de a legnagyobb elismerések is („Tudtam, hogy képes leszel véghezvinni a céljaidat!”).
  • Minőségi idő (Quality time): Ebben az esetben azzal fejezzük ki szeretetünket, hogy nem csupán fizikálisan vagyunk jelen párunk mellett, hanem teljes figyelmünkkel fordulunk oda feléje. Elsőként gondolhatnánk a beszélgetésre mint minőségi időtöltésre, de idetartozhat persze egy kirándulás vagy akár egy közös filmnézés is. A kulcs az, hogy bármit is végzünk, testi valónkon kívül szellemileg is ott legyünk párunk számára!

    Mi a ti kedvenc minőségi időtöltésetek?
  • Ajándékok (Receiving gifts): Sok vicc és humoros történet alapjául szolgált már a párjának virágot vivő férfi. De vegyük csak egy kicsit komolyabban ezt a szeretetnyelvet! Kinek ne esne jól, ha párja a kedvenc sütijével várná otthon, vagy ha venne neki egy szál virágot, mert ő jutott róla eszébe. Ily módon kifejezhetjük, hogy ismerjük szerelmünket, hogy akkor is gondolunk rá, ha épp nincsen velünk. Sőt kifejezhetjük iránta aktív törődésünket is!
  • Szívességek (Acts of service): Ebben az esetben tiszta szeretetből és jó szándékból teszünk meg dolgokat kedvesünknek / kedvesünkért. Viszonzás elvárása és önző érdekek szolgálata nélkül segítjük őt mindenben, amiben csak tudjuk.
  • Testi érintés (Physical touch): Ide tartozik párunk megérintése, megsimogatása, megölelése vagy megcsókolása. De persze minden egyéb, a másik félnek jóleső testi érintkezés is!

Mikor jön a probléma?

Talán veled is megesett, hogy miközben az öt szóban forgó nyelvről olvastál, ítélkezni kezdtél felettük, esetleg prioritásokat állítottál fel közöttük. Az ajándékozás kapcsán talán még olyasmi is eszedbe jutott, hogy „Pénzzel nem lehet szeretetet venni!”. Fontos azonban megértenünk, hogy nem mindannyiunknak ugyanaz a kedvence nyelve! Mások vagyunk, más igényekkel rendelkezünk, más módszereket használunk. Éppen ezért egyik szeretetnyelv sem lehet jobb vagy rosszabb a másiknál! Továbbá a fenti kategorizálás sem mindig ennyire steril a valóságban. Gyakran halljuk például, hogy:

  • „Imádom, ha megölel a párom! De persze a közös programokat is szeretem.”
  • „Mindig nagyon jól esik, ha kedvesem meglep valamivel. Ilyenkor tudom, hogy gondol rám. Ugyanakkor annyira jól tud figyelni is, amikor beszélek.”
  • „Mindig megsimogatom a páromat, ha elmegyek mellette, és éjszaka is gyakran hozzábújok. Emellett pedig bármiben szívesen segítek neki!”

Te hogyan mutatod ki a szereteted? Egy- vagy többféle módon?

Van tehát olyan, aki az ötből négy nyelvet érez magáénak, s olyan is, aki csak egyet. De mindenkinek megvan a rá leginkább jellemző, az általa „legjobban beszélt” szeretetnyelve. Rendszerint ezt az egyet értékeljük a legtöbbre, mivel ezt nemcsak adni, de kapni is tudjuk és szeretjük is egyszerre. Éppen ezért abban az esetben például, ha a testi érintés a leginkább preferált szeretetnyelvünk, akkor amellett, hogy gyakran ölelgetjük és simogatjuk párunkat,

ugyanezt visszafelé is elvárjuk!

De ó jaj! Mi történik akkor, ha párunk az ajándékozást becsüli a legtöbbre, a testi érintés pedig utolsó a listáján? Ő nem ölel meg csak úgy spontán, magától. Akkor jöhet a bizonytalankodás („Mi van, ha már nem szeret? Talán sosem szeretett?”), de persze dühösek is lehetünk („Még arra se képes, hogy néha napján megöleljen!”). Most pedig ugorjunk át a másik oldalra!

Én elhalmozom párom apró meglepetésekkel. Bárhova megyek, valamiről mindig eszembe jut, s meg is veszem neki azt a dolgot ajándékba. Ő viszont állandóan csak azon zsörtölődik, hogy én sosem ölelem meg. Mi kell még neki? A párkapcsolat elején annyira csábítóan hatott, hogy párunk különbözött tőlünk. Izgalmas volt az eltérés. Pár hónap múlva azonban a kanapé két szélén találjuk magunkat azon morgolódva, hogy kedvesünk „még arra se képes, hogy...” és „azt se tudja értékelni, ha én...”.

Az a drága arany középút!

Az említett különbségek ellenére természetesen van keresnivalója egymás mellett azoknak, akik eltérő szeretetnyelveket beszélnek. Mert a nyelvek tanulhatók! Sőt, egyszerre több nyelven is beszélhet egy ember. Elsőként persze nem árt ismerni a saját nyelvünket, amely oly kedves szívünknek, hogy megannyi civakodást megér nekünk. Aztán legalább ugyanennyire fontos megérteni párunk nyelvét is! Meglátni mögötte a szeretetet. Érdemes egyszer összeülnünk és megbeszélnünk, hogy kinek mi esik jól, ki mire vágyik. Aztán kipróbálnunk a másik nyelvét is, a saját pályáján lepnünk meg őt! Evégre ha neki az az igazi érték, akkor miért ne? De ez csak néhány tipp. Te ismerheted meg legjobban magadat. És a párodat. Mindenesetre

amíg van szeretet, ami beszélni akar,

előbb-utóbb közös nyelv is lesz.