Egyre szélesebb körben vélik úgy, hogy a negyedik ipari forradalom csúcspontjaként a gépek képesek lesznek kivitelezni az emberek által jelenleg végzett munkákat. Talán még jobban is csinálják majd. Ez egy olyan jövőkép ígérete, amely nagyobb hatékonysággal és olcsóbb szolgáltatásokkal kecsegtet, ugyanakkor nagy tömegeket érintő munkahelyvesztést jósol. Sokunkban mindez számos problémás kérdést vethet fel. Képes lesz egy gép a munkám elvégzésére? Ha igen, mikor? Milyen változásokat okoz majd ez az egyén és a tárdalom szintjén? Nincsenek biztos válaszok, de a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó szakemberek mégis megpróbálkoznak a válaszadással. Következő cikkünkben többek között az ő álláspontjukat ismertetjük.

Egy 2017 májusában publikált tanulmány szerint 50 százalékos valószínűséggel már 120 éven belül a számítógépek fogják átvenni az emberek által végzett összes munkát. Több szakma azonban már jóval ezelőtt is eltűnhet. Feltehetőleg az alulfizetett, nagyrészt rutinfeladatokat végző munkaerőt fogják elsőként teljes mértékig helyettesíteni valamilyen technológiai formával. Már korábban is találkozhattunk ezzel a mintázattal. Számos munkát például a gyártás és a termelés területén ma már gépek, különböző technológiák végeznek. Ez 40 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. Az előrejelzések szerint a következő 20 évben például

az értékesítés vagy a szállítmányozás is Automatizálva lesz teljesen.

A szakemberek szerint pedig ezt követően már a komplex gondolkodást és kreativitást igénylő hivatást végző emberek (például: sebészek, kutatók) is helyettesíthetőek lesznek a digitalizáció révén.

Játsszunk el a gondolattal, hogy az imént ismertetett predikció beigazolódik! Milyen hatással lesz egy teljesen automatizált munkaerő a társadalomra és az egyénre nézve?

Gazdasági következmények

Bár a termékek valószínűleg sokkal olcsóbbak lesznek, de ha a legtöbb ember munkanélküli lesz és nem rendelkezik jövedelemmel, akkor az árut nem tudják majd eladni. Ez egy másfajta gazdasági visszaesést eredményezhet. Alapjaiban változtathatja meg a mai fogyasztásra, sok esetben túlfogyasztásra berendezkedett társadalmat.

Milliomos leszel vagy hajléktalan a jövő társadalmában?

Ezzel párhuzamosan hatalmas gazdasági egyenlőtlenségek kialakulása várható. Az a kevés tulajdonos, aki az emberi munkaerőt technológiákkal helyettesítő cégeket birtokolja, jelentősen meg fog gazdagodni. Mindenki más azonban a szegényebb társadalmi rétegbe fog visszaszorulni. A középosztály tulajdonképpen eltűnik. Az informatikusok Mekkájának tartott San Francisco egyik kerületében például már most is megfigyelhető ez a társadalmi átalakulás.

10 ezer IT szektorban dolgozóra 10 ezer hajléktalan jut.

A bűnözési mutatók is itt a legmagasabbak a térségben. 15-20 év múlva pedig egy még polarizáltabb társadalom képe fog kirajzolódni.

Az élet értelme

Az emberek általában két fő területet szoktak meghatározni, melyek értelmet, jelentést adnak az életüknek: a kapcsolatok és a produktív munka (akár fizetett, akár fizetetlen). A fizetett munka élménye nélkül viszont sokkal nehezebb lesz megtapasztalnunk a hatékonyság érzését. Meg kell majd tanulnunk máshol keresni mindezt. Ráadásul valószínűleg az önbecsülésünk is csökkenni fog. A produktivitás érzésének és az identitásunk egy részének elvesztése pedig olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a szorongás és a depresszió.

Státusz és hatalom

A legtöbb társadalomban a különböző munkakörök különböző státusszal és presztízsértékkel rendelkeznek. Általában a saját életünk és a mások feletti hatalom és kontroll érzése az általunk végzett munka presztízséből is fakad, valamint azzal a társadalmi osztállyal is összefüggést mutat, amelybe tartozunk. Habár sokan társadalmi egyenlőséget, osztálynélküliséget kívánnak, a történelem folyamán ez eddig nem valósult meg széles körben, a hatalom mindig utat tört magának. Ha feltételezzük, hogy nagy embertömegek lesznek ugyanazon gazdasági szinten, mi határozza majd meg, hogy ki a hatalom birtokosa? Egy félelmetesnek tűnő következmény lehet, hogy a fizikai fölényüket kihasználók,

az erőszakot alkalmazók ragadhatják magukhoz a hatalmat. 

Ez egész csoportokat, például nőket, gyerekeket, fogyatékkal élőket tehetne alárendeltté és kiszolgáltatottá.

Készségek, képességek elvesztése

Ha túlságosan is a technológiára támaszkodunk, akkor az emberiség elveszíthet olyan értékes készségeket például, mint a házépítés, a főzés, az elsősegélynyújtás vagy a kritikus gondolkodás képessége. Ugyanakkor a technológiai fejlődés ellenére is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nincsenek jelen számítógépek és csak az emberi tudásra számíthatunk. Ezért fontos, hogy bizonyos szakmák eltűnésével is gyakoroljuk az ahhoz szükséges készségeket!

Ne legyünk géprombolók!

A következő évtizedekben a munkaerő szerkezetében tehát mélyre hatoló változások várhatóak, melyek a hétköznapjainkat is nagymértékben átalakíthatják. Az automatizáció azonban nem feltétlenül rossz! Ha társadalmi szinten is átgondoltan kezeljük a technológiai forradalmat, akkor vívmányai egészen pozitív módosulásokat is eredményezhetnek. Ne legyünk a gépek ellen, hanem készüljünk fel, hogy a jövőben akár olyan munkánk is lehet, amit ma még el sem tudunk képzelni!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=22s