Érzelmeink fontos szerepet játszanak abban, ahogyan gondolkodunk és viselkedünk. A nap mint nap átélt érzelmek arra sarkallnak bennünket, hogy lépéseket tegyünk és irányítsuk az életünket, akár kis, akár nagy döntésekkel. Annak érdekében, hogy valóban megértsük az érzelmeket, fontos megértenünk az érzelem három kritikus összetevőjét. Miért érzünk érzelmeket? Milyen szerepet töltenek be? Cikkünkből kiderül.

Az érzelmek egy szubjektív (hogyan érzünk), egy élettan (hogyan reagál a testünk az érzelemre) és egy kifejező komponensből (hogyan viselkedünk az érzelmekre reagálva) tevődnek össze. Ezek a különböző elemek szerepet játszanak érzelmi reakcióink funkciójában és céljában. Az érzelmek lehetnek rövid életűek, például bosszúsak vagyunk, mert elment a busz. Lehetnek azonban tartósak is, amikor például szomorúak vagyunk egy kapcsolat elvesztése miatt.

Érzelmeink tettekre sarkallnak minket

Amikor idegesen készülünk egy vizsgára, nagy aggodalmat érzünk amiatt, hogy jól teljesítünk-e, és hogy ez milyen hatással lesz a végső osztályzatra. Ezeknek az érzelmi válaszoknak köszönhetően valószínűbb, hogy nagyobb energiát fektetünk a tanulásba. A különleges érzelmek felkeltik motivációnkat, és ennek köszönhetően lépéseket teszünk a siker felé.

Hajlamosak vagyunk bizonyos lépéseket tenni annak érdekében, hogy pozitív érzelmeket élhessünk át, és minimalizáljuk a negatív érzelmek valószínűségét. Például olyan társadalmi tevékenységeket vagy hobbikat keresünk, amelyek boldogsághoz, elégedettséghez és izgalomhoz vezetnek.

Másrészt elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyek esetleg unalomhoz, szomorúsághoz vagy szorongáshoz vezetnek.

Az érzelmek segítenek a túlélésben, a fejlődésben és a veszély elkerülésében

Charles Darwin úgy gondolta: az érzelmek az adaptivitást szolgálják, lehetővé teszik mind az emberek, mind az állatok túlélését és reprodukcióját. Amikor dühösek vagyunk, valószínűleg valami irritál minket. A félelem hatására nagyobb valószínűséggel menekülünk a fenyegető helyzetekből. A szeretet pedig ösztönözhet bennünket a társunkkal való reprodukcióra.

Az érzelmek tehát adaptív szerepet töltenek be az életünkben, elősegítve a gyors cselekvést és olyan lépések megtételét, melyek maximalizálják a túlélés és a siker esélyeit.

Az érzelmek segíthetnek döntéseket hozni

Az érzelmek jelentősen befolyásolják az általunk hozott döntéseket, a reggeli kiválasztásától kezdve a politikai döntéshozásig. A kutatók azt is megállapították, hogy bizonyos típusú agykárosodással élő emberek, akiknek gyengébb az érzelmek megtapasztalásának képessége, szintén csökkent a képességük a helyes döntések meghozatalára.

Még olyan helyzetekben is, amikor úgy gondoljuk, hogy döntéseinket kizárólag a logika és a racionalitás irányítja, az érzelmek kulcsszerepet játszanak. Az érzelmi intelligencia vagy az érzelmek megértésére és kezelésére való képességünk nagyban alakítja a véleményünket és ezáltal a választásunkat is egy-egy kérdésben.

Érzelmeink segítenek a döntéshelyzetekben

Az érzelmek lehetővé teszik más emberek számára, hogy megértsenek bennünket

Ha kölcsönhatásba lépünk más emberekkel, fontos, hogy segítsünk nekik megérteniük, hogyan érezzük magunkat. Ezek a jelek magukban foglalhatják az érzelemkifejezést a testbeszéden keresztül, mint például a különféle érzelmekhez kapcsolódó arckifejezések.

Más esetekben ez közvetlenül magában foglalja, hogyan érezzük magunkat. Amikor barátainknak vagy családtagjainknak elmondjuk, hogy boldogok, szomorúak vagy izgatottak vagyunk, fontos információkat adunk nekik, amelyeket a cselekvéshez és döntéseikhez használhatnak.

Az érzelmek lehetővé teszik számunkra, hogy megértsünk másokat

Ahogyan a saját érzelmeink értékes információkat szolgáltatnak másoknak, a körülöttünk lévők érzelmi kifejezései rengeteg társadalmi információt biztosítanak számunkra. A társadalmi kommunikáció mindennapi életünk és kapcsolataink fontos részét képezi. Alapvető fontosságú, hogy képesek legyünk értelmezni és reagálni mások érzelmeire. Lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelően válaszoljunk, és mélyebb, értelmesebb kapcsolatokat építsünk barátainkkal, családunkkal és szeretteinkkel. Emellett biztosítja számunkra, hogy hatékonyan kommunikáljunk a különböző társadalmi helyzetekben, az irigy ügyfelektől a forrófejű munkavállalók kezeléséig.

Charles Darwin az egyik legkorábbi kutató, aki tudományosan tanulmányozta az érzelmeket. Szerinte

az érzelmi kifejezés fontos szerepet játszhat a biztonságban és a túlélésben is.

Ha sziszegő vagy köpködő állattal találkozunk, világos jelét észleljük, hogy az élőlény dühös és támadásra kész, így elkerüljük az veszélyt. Nagyjából ehhez hasonlóan, ha megértjük mások érzelmi megjelenítését, világos információval rendelkezünk arról, hogy szükség esetén miképpen kell válaszolnunk egy adott helyzetben.

Érzelmeink sokféle célt szolgálnak. Lehetnek: átmenetiek, tartósak, erőteljesek, összetettek, sőt az életet is megváltoztathatják. Motiválhatnak bennünket arra, hogy megfelelően viselkedjünk, olyan erőforrásokat nyújthatnak, amelyekkel a szociális világunkban fejlett interakciót tudunk folytatni.