Az Ez minden, amit tudok az HBO saját gyártású sorozata, Wally Lamb 1998-as regényének az adaptációja. Egy egypetéjű ikerpár, Thomas és Dominick történetét meséli el. Thomas paranoid szkizofrén, Dominick pedig a testvére, aki meg szeretné védeni őt. A képkockákon családi titkok, párkapcsolati buktatók, gyász, valamint egy kezdődő terápiás kapcsolat is kibontakozik szemeink előtt. Sorozatajánlónk következik, amely nem mentes a spoilerektől, de a legnagyobb meglepetésektől megkíméli az olvasót. Érdemes velünk tartani!

Az Ez minden, amit tudok rendkívüli módon jeleníti meg a traumát és a mentális betegséget. Rengeteg fájdalom van benne, emiatt megterhelő a hatórás történet követése, de érzékenyítő élménynek tökéletes. A sorozatban Mark Ruffalo egyszerre alakítja a paranoid szkizofrén Thomast és a kétségbeesett testvérét, Dominickot. A kettős alakítás kiváló, a nézőnek ugyanis alig tűnik fel, hogy ugyanaz a színész játssza őket.

A kettős alakítás Emmy díjért kiált

A történet végigköveti Thomas és Dominick gyerekkorát, közben pedig a mozgalmas és megrázó jelenüket is, amely nem más, mint Amerika huszadik századának vége. Thomas Birdsey, az elhanyagolt külsejű, bizarr mimikájú testvér paranoid szkizofréniában szenved. A sorozat elején egy kórházban tartózkodik, ahol kávét szolgál fel. Dominick innen viszi el néha Thomast enni és beszélgetni. Egy váratlan fordulat viszont kiszakítja őket ebből a rutinból, Thomas ugyanis egy könyvtárban levágja a jobb kezét, ezután pedig börtönbe kerül. Dominick küzd azért, hogy testvére kikerülhessen a börtönből, úgy érzi, másnak sosem ártana. Dühkitörésekkel vezeti le a rendszer igazságtalanságai miatt felgyülemlett feszültségét.

A paranoid szkizofréniáról

Korábban már írtunk a betegségről, amelyben Thomas szenved. Az ő példája szemléletesen ábrázolja a valósággal való szakítást és annak folyamatát. A fiatal Thomas először visszavonul a világtól, szociálisan izolálttá válik, ez a szkizofrénia negatív tünetcsoportjának egyik magtünete. A bleuleri „négy-A” tünetből ez az affektív válaszkészség hiányának, az érzelmek elsivárosodásának feleltethető meg. Később dühkitörések és hallucinációk jelennek meg. Ezek pozitív tünetek, mivel a korábban meglévő egészséges egyensúlyt nem úgy borítják fel, hogy elvesznek, hanem úgy, hogy adnak valamit. Thomas többek között például azt hiszi, az állam megfigyeli őt, és hogy vevőkészülékeket ültettek a szájába. Ezenkívül folyamatosan hallja Jézus hangját, aki végül arra utasítja, hogy vágja le a saját kezét. A klasszikus bleuleri tünettanban ezek autisztikus tünetek, ugyanis teljesen megszűnik a kapcsolat a valósággal, a beteg önmagába fordul.

Dominick mindenben kitart Thomas mellett

A szkizofrénia nem csak Thomas életét forgatja fel. Egyetemistaként kórházi gondozásba kerül, de az egész család élete is megváltozik. Dominick mindent úgy szervez, hogy Thomasszal továbbra is tudjon folyamatos kapcsolatot ápolni, bármit megtesz érte. A terapeutája, Dr. Patel szeretné megérteni mindkét testvért, így kezd el terápiás üléseket folytatni Dominickkal is. A börtönben megismerhetjük Thomas új szociális gondozóját, Lisát, aki különleges figyelmet fordít rá. Az orvosok ezzel ellentétben rá akarják bizonyítani, hogy közveszélyes. A valóságban természetesen ez nem teljesen így van, de az egészségügyi ellátórendszernek vannak hiányosságai, ahogyan az igazságszolgáltatásnak is – ezt kíméletlenül mutatja be a sorozat.

Traumák súlya alatt

Dominick és Thomas elől a kezdetektől eltitkolták biológiai apjuk nevét és hollétét, nevelőapjuk, Ray pedig folyamatosan bántalmazza őket. A családot rengeteg trauma sújtja és a titok terhe Dominick vállára nehezedik. Az anyja átadja neki a nagyapja kéziratát, amit végül Dominick úgy értelmez, mint egy magyarázatot a traumákra, a család ugyanis el van átkozva.

Amikor Dominick azt gondolja, hogy egy generációs átok sújtja, vagy a karma terelte a sok tragédia irányába, a terapeutája azt mondja neki: „Néha sokkal könnyebb magunkon kívül keresni a fájdalmaink, kudarcaink és csalódásaink magyarázatát, mint magunkba nézni, és vállalni a felelősséget a tetteinkért.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a szerencse, Isten, a gének, valami szörnyű bűn, vagy varázslat tenne minket azzá, akik vagyunk.”

Dominick egy a terapeutával folytatott másik beszélgetésben úgy írja le Thomast, mint egy horgonyt, amely lehúzza őt, neki csak annyi hely marad a víz tetején, hogy levegőt kapjon. Ez a fuldoklás meglátszik a párkapcsolatain is, elhanyagolja őket. De nem csak Thomas betegségének a terhe, hanem a családi titkok is rárakódnak Dominick intim kapcsolataira. Titkolózni kezd, elfojt, visszatart információkat, tehát továbbviszi a családi sémát. Dühkitörései vannak, próbálja megkerülni a törvényt, erőteljesen érződik, hogy ki akar törni. Vajon sikerül neki? A megfejtést már nem áruljuk el.

A családi titkok és traumák kihatnak Dominick kapcsolataira

Dominick és Thomas története mélyen belemar a lelkünkbe. Annyi fájdalom van benne, hogy néha úgy érezhetjük, ez már túl sok. Ám mint a legtöbb sorozatban, ebben is fejlődnek a karakterek, főleg Dominick, aki egy sok szenvedést átélt, értelmes, érző ember karakterét mutatja be. Lehengerlő vele együtt lélegezni hat órán keresztül. Egy biztos, 2020 pszichológiai témájú sorozatait tekintve, az Ez minden, amit tudok kihagyhatatlan.


Források:

A címlapkép forrása itt található.