A dudorodó izmokkal felvértezett sportolókról már az ókori olimpiák óta úgy vélik, hogy az ideálkép megtestesítői. A nagyobb megmérettetésekkor több száz vagy ezer sportoló is összegyűlik, szinte mindent körülleng a tesztoszteron, a küzdőszellem és a versenyhelyzet. Ezek evolúciós szempontból is adaptív tényezők, amelyek a sportküzdelmek elengedhetetlen részei. Emellett a bevonulások, bemutatások alkalmával rengeteg sportolónál látunk rituálészerű megmozdulásokat, amely az állatvilághoz hasonlóan a dominanciát jelzik, és akár a párválasztást segítik. A férfi sportolók egyik ilyen motívuma a péniszük megérintése, megigazítása, amely egyfajta fallikus fenyegetésnek is értelmezhető. Mit is jelent ez pontosan? Milyen más párválasztási és szexuális szokások jellemzik a sportolókat? Ezeknek milyen pszichológiai vonatkozásai vannak? Cikkünkből kiderül.

A fallikus fenyegetés a főemlősök sajátja, több majomfajnál jellemző, hogy a hímek merev péniszükkel fenyegetik a hierarchia alsóbb fokán állókat. Ugyanígy megjelenik az embervilágban is ez a viselkedésmód, primitívebb törzseknél gúnyolásként (pl. új-guineai eipo törzs), fejlettebb kultúráknál pedig elrettentésként használják: Balin a szellemek ellen faragnak szobrokat, az ókori görögök pedig a határokra, házuk elé helyeztek el hasonló jelképeket. Egy kissé elfogadottabb módja az ilyen fenyegető jelképek állításának az építészet, ahol művészi formában kerül az „ellenség” szeme elé a tárgy, ilyen például a híres Washington Monument. A sport világában pedig, ahogy azt már írtuk, a mérkőzés, verseny előtti utolsó pillanatokban láthatunk fallikus fenyegetésnek értelmezhető jelzéseket, bár ezek többsége tudattalanul működik.

A jelek kétértelműsége

Magas izgalmi szinttel járó helyzetekben az emberek képesek arra, hogy más forrásból származó jeleket is szexuális töltettel vértezzenek fel, ezt kísérletekkel is bizonyították. Különösen igaz ez a sportversenyekre, ahol sokszor kevés ruhát magukra öltő, formás idomokkal rendelkező sportolók kerülnek egymással szembe, a versenyek hangulatáról nem is beszélve. Ezért mondhatjuk, hogy

a nagy sportesemények plusz motivációt jelentenek a szexhez.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2004-es Olimpián napi átlag ezer óvszer fogyott az Olimpiai faluban, 2016-ban pedig ennek sokszorosával készültek a rendezők. Azonban profi sportolóként nehéz elvonatkoztatni a közelgő megmérettetéstől, ami az együttlét kudarcában vagy utólagos negatív értékelésében csúcsosodhat. Így az alapvetően pozitívnak és feszültségcsökkentőnek ígérkező élmény teljesen átfordulhat, szorongást és önbizalom-csökkenést eredményezhet, valamint ronthatja a versenyen való teljesítményt.

A küzdősportoknál pozitív hatása lehet a szexuális absztinenciának.

Kétoldalú kapcsolat

A szex alapvetően feszültségoldó hatást fejt ki a sportolókra: segít ellazulni, csökkenti a stresszt, és ezáltal a versenyek előtti éjszakai forgolódás is csökkenthető. A szexuális tapasztalatok alapján kialakított szexuális énképünk befolyással van énünk más területeire, így a sportteljesítményre is. Ezért sem mindegy, hogy milyen tapasztalataink vannak e téren.

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a sportolóknál a szex egy igencsak összetett folyamatnak számít, amelyet rengeteg tényező befolyásol, így ha az tökéletesen működik, akkor a sportolónak hálásnak kell lennie érte. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a sportoló esetleges

kudarca vagy sikertelensége a szexuális vágy csökkenését,

míg egy győzelem vagy jó eredmény annak növekedését eredményezi.

A partner szerepe

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat megfelelő alapot biztosít a versenyzéshez, főleg igaz ez akkor, ha két sportoló köti össze életét. Ebben szerepe van a közös tapasztalatoknak, a hasonló problémáknak, a szinte ugyanolyan kihívásoknak és problémáknak. Ez a szexuális életre is pozitív hatást gyakorolhat, hiszen el tudják egymást kísérni a versenyekre és ezen a téren is igényeknek megfelelően elégíthetik ki vágyaikat. Bár több sportoló nyilatkozott úgy, hogy a versenyek előtti újdonságok kipróbálása és a partner keresésének izgalma csak még jobban felpörgeti. Igaz, ezt befolyásolhatja az is, hogy a sportolók között nagy számban fordulnak elő magas kockázatkereső magatartással rendelkező személyek. Kérdéses, hogy ha az illető kapcsolatban él, a másik fél hogyan kezeli a helyzetet, milyen konfliktusok adódhatnak.

Összességében elmondható, hogy a versenyzés előtti szexuális tevékenységek rituáléját mindenkinek saját igényeire kell szabnia.

A szexuálisan kielégült sportoló kiegyensúlyozottabban tud versenyezni,

higgadtabb döntéseket tud hozni. Azonban vannak sportok (például a küzdősportok), ahol a szex megvonása segítheti a teljesítményt, az ezáltal megnövekedett tesztoszteronszint révén. Nem vagyunk egyformák, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a mérkőzés, verseny napján történő szex rontja a teljesítményt, míg 2-5 nappal a megmérettetést megelőzően inspirálóan hat a sportolóra, viszont az ennél hosszabb kihagyás szintén negatívan is hathat a sportteljesítményre.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s