Annak ellenére, hogy a sportpszichológia a pszichológia egy viszonylag új és fiatal ágazata, mégis számos olyan nemzetközi szervezet létezik, amely képes összehozni az ebben az ágazatban dolgozókat. A különböző konferenciák és találkozók nem csupán a kapcsolatépítésről szólnak, hanem a különböző workshopok és előadások által a résztvevők bepillantást nyerhetnek egy-egy terület fejlődésébe, alakulásába, és el is tanulhatják az újonnan kialakuló módszereket. Ilyen szervezet az ENYSSP, azaz a Fiatal Sportpszichológusok Európai Szövetsége, amelynek nemrég alakult meg a magyar delegációja.

Évről-évre nagyobb szerephez jut a sportpszichológia alkalmazása a profi sport világában, ahogy a fizikai, technikai készségek és képességek, valamint a sportfelszerelések minősége elérték saját korlátaikat. Hazánkban is egyre többen választják ezt a szakképzést a pszichológus diplomát követően, valamint számos európai egyetemen folytathatjuk sportpszichológusi tanulmányainkat. Akár itthon, akár külföldön akarjuk magunkat felvértezni a szükséges tudással, van egy olyan szervezet, amely határok nélkül összeköti a fiatal sportpszichológusokat: az ENYSSP, azaz a Fiatal Sportpszichológusok Európai Szövetsége.

Pályakezdő szakemberként sokaknak ismerős lehet az a helyzet, hogy az egyetem vagy szakképzés elvégzése után mintha légüres térbe kerülnének: nem tudják, hol, hogyan, milyen keretek között és kinek a segítségével kezdjenek neki a sportpszichológiai tanácsadásnak. A gyakorlati helyek, szupervíziós lehetőségek limitáltak, és sokszor az ember csak magára hagyatkozhat. Ilyen helyzetben hasznos lehet, ha rendszeres kapcsolatot tarthatunk magyar vagy külföldi kollégáinkkal, megvitathatjuk a nehézségeket, kihívásokat, illetve akár segítséget kérhetünk a pár évvel tapasztaltabbaktól. Az ENYSSP éppen ebből a célból alakult meg: a kezdő sportpszichológusoknak kíván kézzelfogható, gyakorlati segítséget nyújtani, hogy felkészültebben, magabiztosabban és hatékonyabban tehessék meg az első lépéseket sportolókkal való munkájuk során.

A kezdetektől napjainkig

Maga a szervezet elképzelése 1999-ben fogalmazódott meg az alapítók fejében, a tényleges megvalósuláshoz 2003-ig kellett várni, amikor is a 11. Sportpszichológusok Európai Kongresszusán bejelentették a megalapítását. Az ENYSSP egy „olyan nemzetközi szervezet, amely a verseny- és szabadidősport pszichológiájával kapcsolatos tudás gyarapítását és terjesztését tűzte zászlajára, mind a kutatás, oktatás, mind a gyakorlati sportpszichológia terén”.

 

A szervezet tagjaként rengeteg lehetőségünk adódik a fentebb említettek kihasználására. A havi villámhírek és negyedéves hírlevelek tájékoztatnak minket a legújabb kutatási eredményekről, hírekről, a szakmában releváns álláshirdetésekről, valamint ösztöndíjprogramokról és közelgő konferenciákról. Ezen felül a szervezet a már meglévő tanulmányaink és/vagy munkáink sikerességében is szerepet vállalhat. Segítséget kérhetünk tőlük kutatásaink során felmerülő statisztikai kérdésekben, munkánk során felmerülő problémákban, valamint hazánkban még nem publikált kutatási eredményeket, kérdőíveket vagy eszközöket is fel tudnak ajánlani.

Mindezek mellett az ENYSSP-n keresztül fejleszthetjük oktatói képességünket a Teasers for Teachers online program keretein belül, s különböző kutatásokba is be lehet csatlakozni. A kapcsolatainkat tovább bővíthetjük, hiszen az éves konferenciákon hasonló érdeklődésű és azonos területen dolgozó szakemberekkel találkozhatunk. Az Fiatal Sportpszichológusok Európai Szövetségén keresztül könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot a FEPSAC-kal (Sportpszichológusok Európai Szövetsége), az ISSP-vel (Nemzetközi Sportpszichológiai Társaság), valamint az AASP-vel (Alkalmazott Sportpszichológiai Egyesület).

A sportolók személyes tapasztalatain felül „egyre több kutatás empirikusan is bizonyítja, hogy mennyire fontos a sportpszichológia alkalmazása, hiszen a csúcsteljesítmény elérése segítség nélkül meglehetősen nehéz” – nyilatkozott Faludi Viktória pszichológus a Mindset Pszichológiai Szaklapnak egy korábbi interjúban. Tehát ahogy egyre nagyobb szerep hárul a sportpszichológiára, egyre inkább szükségszerű lesz már meglévő módszerek tökéletesítésére, vagy új módszerek kialakítására. Mindezt akár más nemzetek szakembereivel karöltve is véghez tudjuk vinni, s éppen ebben segít számunkra az ENYSSP.

Ahogy egyre nagyobb szerep hárul a sportpszichológiára, egyre inkább szükségszerű lesz már meglévő módszerek tökéletesítésére, vagy új módszerek kialakítására.

XIII. ENYSSP Konferencia

Idei, pozsonyi konferenciájuk programjában például találunk olyan workshopot, amely a saját szakmai filozófiánk kialakításában segíthet; olyat, amely a videofelvételek elemzését integrálja mindennapi munkánkba; illetve olyat is, amely az áttétel és viszontáttétel dinamikájával foglalkozik. A tizenkét különböző interaktív workshop mellett pedig olyan meghívott előadókat hallhatunk, mint Mark B. Andersen, a nagy sikerű Doing Sport Psychology című könyv szerzője, vagy Anne-Marie Elbe, a FEPSAC jelenlegi elnöke.

Magyarországról egyelőre két tagjuk van, akik jelenleg is aktívan dolgoznak a szervezet itthoni népszerűsítésén, illetve a magyar sportpszichológusok és hallgatók számára szeretnének egy közös platformot kialakítani. Az Enyssp Hungary facebook oldalon lehet hozzájuk csatlakozni, itt értesülhetünk a szervezettel kapcsolatos aktuális hírekről, illetve kérdésekre, személyes megkeresésekre is szívesen válaszolnak.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s