Egy nap, amikor minden egyes téma kapcsán Carl Gustav Jung, az analitikus pszichológia atyja kerül megidézésre. A Magyar C. G. Jung Analitikus Pszichológiai Egyesület november 10-én rendezi meg huszonharmadik alkalommal konferenciáját, A kollektív tudattalan képei címmel.

A kollektív tudattalanban sűrűsödnek össze az emberiség ősi tapasztalatai. Az ősi minták vagy archetípusok, melyeknek rendkívül összetett jelentéstartalmuk van, az emberi élet alaphelyzeteit és alapvető viszonyulásait tükrözik. Az archetípusok hatalmas érzelmi és motivációs energiákat hordoznak. Nemcsak jelentős álmainkban találkozhatunk velük, de a művészeti alkotások, mesék, mondák, mítoszok és a vallások szimbólumrendszerei is képesek az archetípusok energiáját és üzenetét közvetíteni számunkra” – olvasható a konferencia ajánlójában.

Ennek megfelelően azt láthatjuk a nap programjában, hogy

a pszichoterápia klasszikus témáiról, illetve általában az emberi pszichéről történő gondolkodást több ponton áthatják majd a mesék, a filmek vagy akár a mítoszok és a vallások.

A teljesség igénye nélkül példaként hozhatjuk ide dr. Szombati Ágnes előadását, melyben a Peter Shaffer drámájából készült Equus című filmen keresztül mutatja be az előadó egy fiatal fiú pszichoterápiájának történetét, illetve a kezelés mentén kibontakozó pszichodinamikai összefüggéseket archetípusos képek és szimbólumok mentén. Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a dr. Antalfai Márta vezetésével tartott sajátélményű workshop is, ahol a résztvevők kisgyermekkortól időskorig járhatják végig mese és mitológiai képek segítségével a mesében tetten érhető személyiségfejlődés fázis-specifikus fejlődési állomásait.

A konferencián, melyen hazai és külföldi jungiánus szakemberek egyaránt képviseltetik magukat, az említetteken kívül természetesen sok egyéb előadásra és workshopra kerül majd sor, melyek szakmabelieknek és laikus érdeklődőknek egyaránt érdekesek lehetnek.

A konferencia Facebook-eseménye ide kattintva érhető el, jegyek itt válthatók. 

A kiemelt kép forrása itt található.