Idén 33. alkalommal rendezik meg éves konferenciájukat a családterápia hazai képviselői. A Magyar Családterápiás Egyesület Vándorgyűlésére, melynek fő témái a hűség, a lojalitás és a kötődés, ezúttal Sopronban kerül sor. 

A család- és párterápia töretlen népszerűségnek örvend hazánkban, melyet nemcsak az mutat, hogy egyre többen vesznek igénybe terápiás segítséget ilyen formában, hanem az is, hogy rengeteg szakember képződik ki a módszerben évről évre. Az általa képviselt rendszerszemlélet – melynek fő üzenete, hogy bizonyos elakadások mindig egy több emberből álló rendszer termékei, nem egyvalaki hibái – egy olyan szakmai nézőpont, amely sokszor még akkor is hívogató tud lenni egy segítőnek, ha egyébként nem szeretne hosszú távon párokkal vagy családokkal dolgozni. Talán ennek is tudható be, hogy a Magyar Családterápiás Egyesület éves konferenciája, a Vándorgyűlés évről évre rengeteg érdeklődőt vonz, és nincs ez másképp az idei soproni rendezvénnyel sem.

A helyszínválasztást analógiába állították a szervezők a témaválasztással, hiszen a hűség városában mi másról is beszélhetnénk, mint a hűségről – legyen szó erről családi, párkapcsolati vagy testvéri viszonylatban. A témaválasztás mindenképp indokolt, ha csak arra gondolunk, hogy a párterápiába jelentkezés mögött nagyon gyakran felbukkan a hűtlenség és a harmadik fél problematikája, de egy családi helyzet körül is körvonalazódhat ez a téma, amikor a fiatal felnőttben adott esetben megjelenik a kérdés, miszerint hűtlen lesz-e a családjával szemben, ha elköltözik otthonról, a szülei minden akarata ellenére?

A perspektíva azonban tág: mi a helyzet a nyelvünkhöz, a szülőföldünkhöz vagy a szakmánk szabályaihoz fűződő hűséggel? – teszik fel a kérdést a rendezvény ajánlójában, melyből azt is kiderül, hogy a kötődési kapcsolatok fontossága szintén előtérbe kerül majd az előadások és workshopok során.

A Vándorgyűlésen – sok más kiképző család-pszichoterapeuta mellett – a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központ szupervizora, Kozma-Vízkeleti Dániel is képviselteti magát, aki a Hűség értelmezések a XXI. században címmel tart előadást, sőt mi több, a saját családfáját is prezentálja majd.

 

Az esemény Facebook-eventje és a cikkhez használt forrás.

A konferencia programja.