Tizenhárom bajnoki első helyezés, öt FA-kupa serleg, négy Liga-kupa siker, s összességében harmincnyolc trófea a gyűjteménye a Manchester United egykori menedzserének, Sir Alex Fergusonnak. Huszonhat manchesteri éve alatt olyan játékosokat menedzselt, mint Eric Cantona, Ryan Giggs vagy Cristiano Ronaldo. Az 1999-es „triplázását” követően lovaggá ütötték, és irányítása alatt a Manchester United a világ egyik legnagyobb kereskedelmi márkájává nőtte ki magát. A Vezetés című könyvéből nemcsak a vezetőedzők okulhatnak, hanem valamennyien, akik csoportot igazgatnak vagy irányítanak, legyen szó vállalatról vagy iskolai osztályról. Könyvismertetőnk.

A legendás vezetőedzőt segítette a könyv megírásában a Sequoia Capital befektetési társaság elnöke, Sir Michael Moritz. Az iskoláit Oxfordban végző befektető olyan cégek kialakításában és megszervezésében segített, mint például az Apple, a Google, a YouTube vagy az Airbnb. Ennél fogva a könyvben olyan témákkal is találkozhatunk, mint a hálózatépítés, az innováció, az adatfelhasználás és a globális piacon történő helyezkedés. Ugyanakkor Sir Alex Fergusontól megtudhatjuk: hogyan tartotta fenn többszörös bajnokok lelkesedését, hogyan választott csapatkapitányokat, vagy éppen miként kezelte az utánpótlás-hálózatot.

Fergie fiókák és bölcs baglyok

Az edzőlegenda szerint ha céget vezetne,

mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatná meg,

Ezzel a módszerrel biztosította a folytonosságot és a minőséget, hiszen ezek a játékosok pontosan tudták, hogy mi a siker, és képesek is voltak átadni.
Ezzel a módszerrel biztosította a folytonosságot és a minőséget, hiszen ezek a játékosok pontosan tudták, hogy mi a siker, és képesek is voltak átadni.

hiszen ők látják legjobban az adott kor valóságát, és azt, mit hoz a holnap. A Manchester Unitednál a gyakorlatba is átültette ezt az ötletét: emlékezzünk csak a „Fergie fiókákra”, akik között szerepelt David Beckham, Gary Neville, Ryan Giggs vagy Paul Scholes is. Ezek a játékosok meghatározó tagjai voltak például a ’99-es triplázásnak, amikor a csapat megnyerte a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. Ferguson elmondása szerint a fiatalok sosem felejtik el azt a személyt vagy szervezetet, ahonnan első nagy lehetőségüket kapták, s ezt hűséggel fizetik majd vissza.

Nem is tévedett, hiszen számos egykori játékos került be a csapat edzői szervezetébe. Példaként felhozható Nicky Butt, aki a tartalékcsapatnál lett segédedző vagy Ryan Giggs, aki Louis van Gaal segédedzőjeként dolgozott, majd a holland menedzser menesztése után, ha rövid időre is, de első számú edző lett. Ezzel a módszerrel biztosította a folytonosságot és a minőséget, hiszen ezek a játékosok pontosan tudták, mi a siker, és képesek is voltak az ahhoz szükséges tudást átadni.

Irányítás a pályán és a pályán kívül

Sir Alex többször megemlíti a könyvben, hogy szeretett minél több információt magáénak tudni a csapatról – legyen szó statisztikáról, kapcsolatokról, időjárásról és mezválasztásról –, de nem akart mindent befolyásolni. Szerinte jelentős különbség van irányítás és hatalom között. Hiszen bármely csoport vezetőjének általában jelentős hatalom van a kezében, amivel könnyen vissza is élhet. A hatalommal való visszaélés pedig maga után vonja, hogy a vezető a félelem vagy a megfélemlítés eszközével irányítja a csoportot. Az idő múlásával az edzőlegenda is megtanulta, hogyan tartsa kordában a dühét.

Persze irányítani nemcsak a partvonal mentén, hanem a pályán belül is szükséges, ami a csapatkapitány feladata. A fociban a menedzserek számára a

csapatkapitány olyan, mint egy cégnél az üzletágvezető vagy egy leányvállalat igazgatója.

Ő felel azért, hogy a szervezet által kitűzött célokat mindenképpen megvalósítsák. Az edzőlegenda ismerteti is azt a három fő erényt, amely alapján a csapat kapitányait kiválasztotta, s ami miatt nem lett az például Paul Scholes. Az első erény szerint az adott személyben legyen meg a vágy, hogy a pályán az élre álljon. Másodszor, olyan embernek kell lennie, aki képes átadni az edző érzéseit a többi játékosnak. Végső sorban pedig a többiek felnéznek rá mint vezetőre, s követik az utasításait.

Innováció és adatfeldolgozás

Ferguson folyton követte a trendeket, és mindig is próbálta az innovatív elemeket beépíteni a felkészülésekbe és a mérkőzésekben egyaránt. Már első klubjánál, az East Stirlingshire-nél ügyelt a játékosok táplálkozására, míg az angol elitklubok csak az 1990-es évektől ismerték fel a helyes étrend jótékony hatásait. A Manchester Unitednál is az 1990-91-es bajnokságtól kezdve vették komolyan az étkezést, amely hatására a játékosok testzsírtömege 14-15 százalékról 8 százalékra esett vissza.

Az 1990-es években a Manchester United szürke mezt viselt az idegenbeli mérkőzésein. A Liverpooli Egyetem szemész szakorvosa, dr. Gail Stephenson hívta fel Sir Alex figyelmét arra, hogy a jellegtelen szín miatt a játékosok sokkal nehezebben veszik észre a társukat a pályán – akkoriban öt mérkőzésből négyet elveszített a csapat. A fanatikus szakorvos javaslatára megváltoztatták a csapat idegenbeli mez színét, és elkezdték nyerni a meccseket.

Akik csodálják a legendás edző évtizedeken át tartó megújulását, kíváncsiak pályafutása titkaira, vagy jobb vezető kíván lenni a mindennapokban, azoknak a Vezetés című könyv egyaránt megkerülhetetlen olvasmánynak számít.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s