Javában tombol a tél, mely számos új lehetőséget és kihívást kínál a sportolás terén is. Képzeljük csak el, ahogy egyre gyorsuló sebességgel száguldunk le a sípályán, miközben élvezzük a havas táj lenyűgöző szépségét. Kinek ne lenne vonzó ez a kép? A téli sportok egyre szélesebb körben ismert pozitív hatásai sokakat késztetnek arra, hogy – akár csak kísérleti jelleggel – kipróbálják a testmozgás e speciális formáit. Vajon miért döntenek egyre többen a szezonális sportok mellett? Mit adnak ezek a sportok? Mi ösztönöz kockázatvállalásra a sípályán? Cikkünkből kiderül!

A fejlett országokban növekvő tendenciát mutat az olyan alternatív szabadidősportok népszerűsége, mint a szabadsíelés, a síugrás vagy a hódeszkázás. Ezek az új mozgásformát, új eszközöket és új értékeket hirdető téli sportok fiatalok egész generációira vannak hatással.

Magyarországon – kutatások híján – csupán következtethetünk arra, hogy nő azok száma, akik az említett sportokat kipróbálják. Mivel hazánkban kevés terület van, amely lehetőséget biztosít téli sportok űzésére. A többség inkább környező országok síparadicsomaiba utazik, melyek a síelők mellett a magyar hódeszkásoktól is hangosak.

A szezonális sportokról

A szezonális sportok jellegzetessége, hogy gyakorlásuk bizonyos időjárási körülményekhez kötött. Alapvetően két nagy csoport, a nyári és a téli sportok csoportja különíthető el. Cikkünkben a téli sportokra térünk ki részletesen. Jellegzetes téli sportok közé soroljuk a jégkorongot, a műkorcsolyát, a gyorskorcsolyázást, a szabadsíelést, a sífutást, a síugrást, a sílesiklást és a snowboardozást.

A téli sportok szerelmeseinek sokat kell várniuk, hogy gyakorolhassák kedvenc tevékenységüket. A szezonális sportoknak talán éppen ez a szépsége: nem adhatjuk át magunkat nekik az év bármely szakaszában. A hosszas várakozás után pedig különös örömmel tölt el, amikor újra előkereshetjük a sífelszerelést, és kiélhetjük a sport iránti szenvedélyünket.

Amit a téli sportok adnak

A téli sportoknak – mivel szabad levegőn űzzük őket – számos jótékony hatásuk van mind a lelki, mind a testi egészségünkre:

  • csökkentik a szorongást,
  • javítják a hangulatot,
  • javítják az állóképességet,
  • megmozgatják szinte az összes izmot,
  • jó zsírégető hatással bírnak.

Fontos azonban, hogy ne lépjük át saját korlátainkat, hiszen a kifáradási szakaszban történnek leginkább sérülések. Amikor már úgy érezzük, belejöttünk, magabiztosan mozgunk, és úgy döntünk, hogy a fáradság ellenére folytatjuk a sportolást, energiáink és a képességeink korlátai közbeszólhatnak.

Az extrém síelő szoros egységet érez a természettel, szinte egyé válik azzal.

Az önkéntes kockázatvállalás motivációja

A téli sportok között számos extrém sportnak minősítettet is találunk, ilyen például a szabadsíelés, a síugrás vagy a hódeszkázás. Ezeknél a sportágaknál az jelenti a legfőbb kihívást, hogy az egyén kontrollt gyakoroljon egy olyan helyzet felett, amit sokan kontrollálhatatlannak éreznek.

az ÉLMÉNY, HOGY FELÜLKEREKEDHET EGY KÁOSSZAL FENYEGETŐ HELYZETEN,

jelentős örömforrásként szolgál. Emellett a sportolás eszközével való harmónia érzését adja. Az extrém síelő szoros egységet érez a természettel, szinte eggyé válik azzal.

A sípályákon tanúsított kockázatvállaló magatartás fiatalabb életkorral, magasabb síelő képességgel és nagyobb sebességgel társul, valamint főként férfi sportolókra jellemző. A bukósisak és egyéb felszerelések hamis biztonságérzetet nyújtanak, ami szintén kockázatvállaló magatartáshoz vezet. Egyes kutatási eredmények szerint azok a téli sportot űzők, akik viselnek védőfelszerelést, sokkal inkább tanúsítanak kockázatvállaló magatartást, mint azok, akik nem.

Meddig önkéntes a választásunk?

Tudatos tervezés mellett a

A KOCKÁZATOKAT CSÖKKENTENI, MENET KÖZBEN KONTROLLÁLNI LEHET.

Ha például egy síelő fagyási sérüléseket szenved, egy bizonyos határig még visszaléphet, környezetétől segítséget kérhet. Alapvetően önkéntes a választás, ugyanakkor az időjárási viszonyok és a természeti körülmények olyan meglepetéseket okozhatnak, melyek új, akár kikényszerített döntés meghozatalára késztetik a sportolót. Az időjárás és a természeti helyzet kifejezett jelentőséggel bír a téli sportok esetében. Nem egyszer hallottunk már mindent elsöprő lavinákról. Fontos, hogy a sportolók képesek legyenek gyors döntéshozatalra egy nehéz helyzetben, hiszen akár az életük is múlhat rajta.

Az izgalom, szépség keresése

Egyes kutatók szerint az izgalom utáni vágy a szépség kereséséből táplálkozik. Az emberekben a célszerűség helyett a szépség élménye, ami arra sarkallja őket, hogy részt vegyenek alternatív sportokban. A szépség fizikailag is jelen van a téli sportok esetében, hiszen sportolás közben hóval fedett hegyek és fenyőerdők lenyűgöző látványa tárul elénk.

Úgy tűnik, megéri választásunk, ha a téli sportok mellett döntünk, hiszen számos – egészségre gyakorolt – jótékony hatásuk mellett különleges, nem mindennapi élményekkel gazdagítanak. A téli sportok szerelmesei megélhetik a tevékenységgel való egyesülés felemelő élményét, megtalálhatják egyszerre az izgalmat és a testmozgás örömét.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s