Cikksorozatunk előző részében azokat a félelmeket jártuk körbe, melyek sokunkat visszatartanak a párkapcsolatoktól. De mégis hogyan győzhetjük le ezeket a negatív gondolatokat? Most megmutatjuk az öt leghatékonyabb módszert, melyek segítségünkre lehetnek a változásban!

Sokszor még akkor is eltaszítjuk magunktól a szerelem lehetőségét, ha közben partnerre vágyunk. Máskor csak idővel, a párkapcsolatban döbbenünk rá, hogy túlságosan félünk a mély érzések megélésétől. De mit tegyünk, ha változtatni szeretnénk?

  1. Gondoljuk át a múltat!

Hol szoktunk megakadni a kapcsolatainkban? Vannak visszatérő problémáink? Képesek vagyunk azonosítani azt a pontot vagy eseményt, ami korábbi párkapcsolataink végét jelentette? Ha tisztában vagyunk a válaszokkal, felismerhetjük jellegzetes kapcsolati mintázatainkat, ez pedig az első lépcsőfok a tőlük való eltávolodásban. Mindig tartsuk szem előtt, hogy régi sebeink fontos tanulságokkal is szolgálhatnak, amiket a javunkra fordíthatunk!

  1. Számoljunk le a belső, negatív hangokkal!

„Ugyan már, biztosan nem érdekled...” „Nem veszed észre a jeleket? Máskor is így kezdődött…” Sokunknak lehetnek ismerősek ezek a kételyek. Ha a bennünk élő „kisördög" már személyiségünk szerves részét képezi, bizony nem lesz egyszerű búcsút intenünk neki. De megéri az erőfeszítést! Fontos felismernünk, hogy

belső hangunk egy állandó negatív spirálban tart minket,

amiből csak tudatos erőfeszítések árán léphetünk ki. Ha ezt nem tesszük meg, gondolataink önbeteljesítő jóslattá válhatnak, ezzel pedig megfoszthatjuk magunkat egy boldog párkapcsolat lehetőségétől.

Negatív gondolataink szinte észrevétlenül foszthatnak meg minket egy boldog párkapcsolat lehetőségétől.

  1. Nézzünk szembe a félelmeinkkel!

Pontosan miért tartunk az elköteleződéstől? Mi az oka az intimitástól való félelmünknek? Miért hisszük, hogy egy bizonyos helyzetben sérülni fogunk? Ismerjük be a félelmeinket, hogy magabiztosabban vághassunk neki a párkapcsolatoknak! Ha úgy érezzük, ingoványos talajra tévedtünk, bátran kérjük ehhez szakember segítségét!

  1. Ne féljünk megélni az érzéseinket!

Ne ijedjünk meg a mély érzésektől, hiszen ezek csak azt jelzik, hogy érzékenyek és törődőek vagyunk. Az érzelmek őszinte, tudatos megélése csak előnyünkre válhat: ha engedjük, hogy olykor elöntsön minket a szomorúság, a boldogságot is intenzívebben élhetjük át. Ellenben,

ha csalódásainkat elnyomjuk magunkban, azok később újra felszínre törhetnek,

és kárt tehetnek a jövőbeni kapcsolatainkban is. Gondoljuk át érzéseinket, szűrjük le a tanulságot, és induljunk tiszta lappal!

Bátran éljük meg az érzéseinket, és ne féljünk kezdeményezni!

  1. A sebezhetőség nem a gyengeség jele!

Gyakran halljuk, hogy még véletlenül sem szabad teljesen megnyílunk mások előtt – sajnos ez a hozzáállás a párkapcsolatok világában sem ismeretlen. Mindennapos probléma a „ki keresi a másikat” kérdés, esetleg a „ki mondja először, hogy szeretlek” dilemma. De gondoljunk csak bele: mi baj történhet, ha mi kezdeményezünk?

Ha hagyjuk, hogy sebezhetővé váljunk, az a nyitottságunkat és őszinteségünket bizonyítja, nem a gyengeségünket!

Saját magunkon segítünk azzal, ha kimutatjuk érzéseinket.

Ne feledjük: senki nem kontrollálhatja a boldogságunkat, csak mi magunk! Ha nyitottak vagyunk az új impulzusokra és alkalmazzuk a fenti tippeket, fokozatosan levetkőzhetjük az intimitástól való félelmünket.

 

A cikk forrása itt található.