Mit jelent férfinak lenni? Míg régebben pontosan tudtuk, mit követelnek a férfiaktól az adott kor társadalmi normái, addig ma bizonytalanok vagyunk ebben. Emiatt az instabilitás miatt a férfiak élete számos negatív fordulatot vehet: tudattalanul is identitáskrízisbe sodorhatják magunkat és gyermekeiket. Holott adekvát férfi/apaképpel fiú és lány gyermekeik fejlődésére egyaránt pozitív hatást gyakorolnának. Ezen kívül a megfelelően alkalmazott férfias fellépés a felnőtt párkapcsolati krízisek megoldását is támogatja. Miért beszélnek elakadásaikról nehezebben a férfiak, mint a nők? Mégis miért tartanak még ma is attól, hogy szakemberhez forduljanak? Cikkünkből kiderül!

John Kim terapeuta, életvezetési tanácsadó szerint minden férfinak szüksége lenne terápiára. Véleményét személyes és szakmai tapasztalatai egyaránt formálták. Természetesen a nőkkel sem tesz kivételt, mégis ez úttal a férfiak kerültek figyelmének központjába. Ennek oka, hogy számos tanulmány és kutatás arról számol be, hogy a terápiába járó páciensek megközelítőleg kétharmada nő. Így a férfiak többsége közvetett módon, például a szakemberhez járó párja viselkedésének változásain keresztül tapasztalja meg a terápia hatásait. Ám mindenkink az lenne a legjobb, ha a saját élményeivel, tapasztalataival dolgozna, és önmagára figyelne!

Az alábbi 4 pontban összegyűjtötte a férfiak számára a terápiába járás mellett szóló legerősebb érveit:

1. Generációs probléma: elveszett a férfi identitás

Az 1920-as, ’40-es és ’50-es években a társadalomban erősen élt az „ideális férfi” képe. Ma azonban a fiatal generáció számára nem áll rendelkezésre semmiféle konkrét támpontokkal szolgáló norma, hogy pontosan mit is jelent férfinak lenni. Nem világos, milyen (nemi) szerepeket vállalnak a férfiak, mivel jár a férfiasság, milyen a férfi identitás.

Hátterében az apa nélküli felnövekedés állhat.

Manapság a megterhelő családfenntartó szerep miatt a férfiak már nemcsak fizikálisan, hanem emocionálisan is egyre kevésbé elérhetőek a gyermekeik számára. Így felmerül a kérdés, vajon hogyan vészeli majd át sikeresen a felnőtté válás folyamatát egy magára hagyott fiú a megfelelő érzelmi támogatás és a legkézenfekvőbb apai példa nélkül? A válasz úgy tűnik: sehogyan. Az identitásalakítás módjának halvány árnyéka a média által közvetített reklámokból és egyéb tartalmakból vetül a fiatal fiúkra.

Azoknál, akik apjuk folyamatos hiányát tapasztalva nőttek fel – akár beismerik, akár nem –, a hiány által okozott veszteségek főként az identitásalakítás nehézségeiben mutatkoznak meg. Számukra a terápia egy megbízható és biztonságos közeget jelentene az önfeltáráshoz, valamint egy új, egészséges önmeghatározás létrehozásához.

candle-1281245_1920
Nehéz kiigazodni a fiatal felnőtteknek a férfi identitáskeresés során, ha nincsenek hozzá támpontjaik.

2. Egy irányba húzni a szekeret: a terápia jótékony hatása a párkapcsolatokra

A nők többnyire inkább érzelmeik által befolyásoltak, ezzel szemben a férfiakra a logikus, racionális gondolkodás jellemző. Emiatt a férfiaknak sokszor nehézséget okoz az „úgy érzem” kezdetű mondatok használata, ezzel együtt az érzelmeik kifejezése is. Egy párkapcsolatban ez odáig vezethet, hogy a férfi teljesen visszahúzódik, „begubózik” és magára hagyja a nőt a tömérdek kimondatlan, szőnyeg alá söpört problémával. Ilyenkor érdekes,

tudattalan patt-játszma indul el ilyenkor férfi és nő között.

Amíg az egyik nem kezdeményez, addig a másik sem teszi meg a változás felé vezető első lépést. Ezzel a passzív-agresszív attitűddel azonban csak a düh és bosszúság nyomasztó érzései erősödnek. Az így felgyülemlett feszültség miatt egyre inkább eltávolodik a két fél egymástól, és végső esetben útjaik is elválhatnak.

Terápiás kisokos férfiaknak

Ha szeretnénk megmenteni a kapcsolatot, férfiként úgy érdemes a terápiára gondolnunk, mintha egy „érzelmi konditerembe” mennénk. Ahol a személyi edző a terapeuta, akivel gyakorolhatóak és tökéletesíthetőek az érzelemkifejezés módjai, illetve segítségével megismerhetővé válik saját érzelmi világunk is. Ha eljutunk odáig, hogy már az önkifejezés magas szintjén állunk, akkor könnyebbé válik a partnerünkkel való kommunikáció is. A múltbeli sérelmeink felhánytorgatását és a másik hibáztatását felváltja a jelenre való fókuszálás képessége. Nyílt tudatosságunkkal a párunk számára is biztonságos közeget tudunk teremteni a beszélgetéshez. Ennek köszönhetően a veszekedések immár eszmecserékké formálódhatnak, amelyek erősítik a közelség érzését, a bizalmat, és mindez pedig erősebbé teszi a kapcsolatot.

Fontos, hogy a terápiába járást ne feltétlenül azzal tegyük egyenlővé, hogy „problémám van”. Ami pedig még fontosabb: ez sosem a másikról, hanem mindig magunkról szól! Gondoljunk rá úgy, hogy azért tesszük, mert

szeretnénk önmagunk egy egészségesebb és jobb „kiadásaivá” válni.

Terápiába járni annyit tesz: energiát fektetünk önmagunkba, bővítjük meglévő eszköztárainkat. Partnerünk észre fogja venni a változást rajtunk, és az is lehet, hogy ennek nyomán ő is felkeres majd valakit, hogy bejárhassa saját útját. Egy irányba húzni a szekeret – ez az egyetlen biztos módja a kapcsolat hosszútávú javításának!

fear-441402_1920
A terápiás folyamat hatására nőhet az önbizalmunk, ami pozitív hatással van a párkapcsolatainkra is.

3. Férfi agy: rögeszmés mindenhatóság-gondolkodás

A férfiak hajlamosak azt gondolni: mindenre képesek egyedül is. Ez nem teljesen egy egoisztikus gondolkodásmód eredménye. Sőt, valójában terhet jelent a számukra. Ezt azonban önként vállalják azzal, hogy egyedüliként akarnak gondoskodni a számukra fontos emberekről. Ha viszont a párkapcsolatokról van szó, rá kell jönniük: ők még mindig csak az egyenlet felét adják ki! Férfiként ha minden helyzetről azt gondoljuk, csak mi tudjuk megoldani, könnyen, szinte

észrevétlenül átcsaphat viselkedésünk birtokló és kontrolláló magatartásba.

Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk a saját hatósugarunkon belül maradni! Amire pedig nincs befolyásunk, vagy nem tudjuk kontrollálni, azt egyszerűen engedjük el! A terapeutáknak pontosan az a feladata, hogy a kliens kerüljön a figyelem középpontjába. Ennek a módszernek a segítségével a páciensnek lehetősége nyílik teret adnia a saját érzéseinek, vélekedéseinek, gondolatainak, miközben megpróbál teljesen kizárni másokat. Így kevesebb feszültség és nyomás lesz rajta.

4. Felelősségvállalás, hogy jobb ember legyek

Noha a modern kor újításai 2017-re már természetessé váltak, a férfiak számára pszichológushoz járni még mindig nem az. Sőt, egy mélyen rögzült tévhit lengi körül a terápiába járást. Mégpedig az, hogy segítséget csak az kér, akinek „valódi problémái” vannak. Ezért

a férfiak többsége inkább csak a barátaival próbálja megbeszélni problémáit.

Ők azonban szakértelmet nélkülöző tanácsokkal láthatják el hozzájuk forduló barátjukat, ami nem biztos, hogy kifizetődő. A férfiak a terápiás ülések során a kezelést a saját gyengeségük beigazolódásával azonosítják. Azt gondolják, ha terápiába járnak, azzal egyszerűen elismerik, hogy csődöt mondtak, vereséget szenvedtek.

Természetesen a felsoroltakra a nők is ugyanúgy figyelhetnek, és megfogadhatják a javaslatokat. Azonban a szakértő tapasztalatai szerint a nők többsége a férfiaktól várja, hogy kezükbe vegyék az irányítást. Ez ugyanis reményt ad nekik, vágyat ébreszt bennük, sőt még a bizalom megalapozására is pozitív hatással van. Ezek után csak képzeljük el, mi lenne, ha a férfiak annyi energiát fordítanának belső működésükre, és járnának terapeutához, mint konditerembe! John Kim terapeuta összefoglalása szerint a túlnyomó részt inkább racionálisan, az érzelmeket a háttérbe szorító férfiaknak ideje lenne elkezdeniük tudatosabban viselkedni! Így később szülőként követendő példaként állhatnak az identitáskereső gyermekeik elé. Párkapcsolatukban pedig – kiegyensúlyozott szerepüknek köszönhetően – harmonikus együttlét alakulhat ki.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s