Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány, ki felébredt meseszép álmából. Szemét kinyitva egy daliás herceget pillantott meg szobája szegletében. A herceg rögtön beleszeretett a királylány rózsás arcába, dús hajába, angyali mosolyába. A végét tudjátok. Jól hangzik, ugye? Sajnos, ha statisztikailag nézzük, elég ritka ez a forgatókönyv. A legtöbbünk kócosan, elfeküdt arccal és sarokban várakozó ismeretlen királyfi nélkül szokott felébredni. A nagy Ő fellelésének vágya azonban mindenkiben ott él. De vajon mi az, ami alapján valójában választunk?

Az evolúciós pszichológia úgy tartja, hogy akárcsak a gyermekkorunkból ismert történetekben, a nők a nagyobb egzisztenciával, ambícióval és szorgalommal rendelkező egyéneket preferálják, míg a férfiak számára az egyik legfontosabb tényező a külső megjelenés.

Így lesz tökéletes pár a mesékben a daliás herceg és a gyönyörű hercegnő.

Mindez a valóságban nem zajlik ennyire egyszerűen és felületesen, azonban az állítást számos kutatás alátámasztotta.

Ösztönös vonzódás

Mi játszódhat le a háttérben? Férfiak esetében úgy tartják, hogy azért a nőies testalkatú, fiatal nőkhöz vonzódnak leginkább, mert ezek a tulajdonságok számukra a hölgy termékenységét tükrözik. Az evolúció megnehezítette ugyanis a dolgukat, s az állatokkal szemben az embernél nincs látható jele a fogamzóképességnek. A nőknek ezzel szemben minden párkapcsolat kialakításánál figyelembe kell venniük: azok magukban rejtik egy minimum kilenc hónapos befektetés terheit, s ezáltal az erőforrások birtoklása a kiválasztott személynél felülértékelődik. Ezeket az állításokat egy hat kontinensen átívelő, 37 kultúrát vizsgáló kutatás is alátámasztotta, melyet a híres evolúciós pszichológiával foglalkozó kutató, David M. Buss vezetett. A vizsgálat arra is fényt vetett, hogy a nőknél megközelítőleg három évvel idősebb férfiak húzták fel az üvegcipellőt a választottuk lábára, azaz nagyjából ez tekinthető az ideális korkülönbségnek.

A társadalmi különbségek is befolyásolják a választásunkat, ugyanis a legtöbb országban a nők kisebb vagy nagyobb mértékben a mai napig is alá vannak rendelve a férfiaknak. Ebből fakadóan egyértelmű, hogy az egzisztenciális javaknak miért van nagyobb jelentősége a szebbik nemnél. Ez a magyarázat azonban nem kizárólagos, mivel a nemi szempontból gazdaságilag kiegyenlített országokban, mint Svédország és Norvégia, is ugyanilyen jellegű preferenciákat mutattak a hölgyek.

Mr. és Mrs. Perfect

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a tökéletes férfi és nő? Okos, kedves, megértő, vicces. Az emberek nagy többsége ezt válaszolja a feltett kérdésre. Ám egyénenként eltérő, hogy mit tartunk ezeken felül fontosnak. Tudjon sírni egy filmen? Adja nekünk a kakaós csigája közepét? Hasonló könyveket olvasson, mint mi? Természetesen a párválasztás nem olyan, mint a jackpot, nem feltétlenül játszhatunk addig, ameddig megtaláljuk a tökéletes egyezést, így fontos, hogy kompromisszumot kössünk saját magunkkal. El kell döntenünk, hogy mi az, amit elvárunk és mi az, amiben tudunk engedni.

Mik azok, amiből ne engedjünk? Kutatások igazolják, hogy azok a kapcsolatok, ahol a másik fél megfelel az elvárásainknak hűség és barátságosság tekintetében, sokkal jobban működnek, mint azok, ahol a felek ezekben a tulajdonságokban alulteljesítenek.

Fontos tehát az is, hogy tisztában legyünk a saját elvárásainkkal.

nevtelen2
A szerelem titka gyakran az egymásba vetett bizalom megléte.

Zsák a foltját

Számos kutatás igazolja, hogy a hasonló párok jobb kapcsolatot képesek ápolni egymással, s boldogabbak. Mindez nem meglepő, hiszen azoknak, akik ugyanazokat a filmeket, ételeket, zenéket szeretik, ugyanazokat az értékeket preferálják és hasonlóak az elvárásaik az életben, kevesebb nézeteltéréssel kell megbirkózniuk.

Ugyanezen a szálon továbbfutva, fontos az is, hogy hasonló legyen az emocionális stabilitásuk. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott embernek nehéz megértenie és együtt élnie valakivel, aki feszült, ideges, féltékeny. Ezek a típusú viselkedések folyamatos problémákat gerjesztenek egy párkapcsolatban.

A tökéletes recept

S mi lehet a válasz a címben feltett kérdésre? Ha a nagy Ő megtalálását a palacsinta készítéshez akarnánk hasonlítani, azt mondanánk: jöjjünk rá a tökéletes receptre. Az első néhány nagy valószínűséggel oda fog égni, nem fog sikerülni. A hozzávalók azonban adottak, s ezekből próbáltunk feltárni néhány titkos hozzávalót cikkünkben. Az a cél, hogy megtaláljuk az alapanyagok tökéletes harmóniáját, s beletegyük a szívünket, lelkünket. Amennyiben megvan, s tökéletesnek érezzük, hagyjunk fel a további próbálkozással, s élvezzük ki, hogy elmondhatjuk: sikerült.