A legtöbb Tinder-felhasználó számára nem idegenek a címben használt kifejezések. Sőt a közvélemény is sokszor kapcsolja össze a társkereső alkalmazást a könnyen elérhető, alkalmi szexpartnerek lehetőségével. Valójában milyen pszichológiai motivációk és szükségletek állnak a randialkalmazás használata mögött? Milyen veszélyekkel és következményekkel jár, ha valaki túlzott mértékben használja a Tindert, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük?

Legtöbbünknek a Tinder szó hallatán egyből az alkalmi szex és az egyéjszakás kalandok lehetősége fut át az agyán. Amely által az okostelefon alkalmazás az online társkeresés világában egy jól elkülöníthető szerepet tölt be. A Tinder a felhasználói profilunkat a Facebookra feltöltött általános adataink, képeink és érdeklődési köreink alapján hozza létre. Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás erősen a külső jellemzőkre fekteti a hangsúlyt. Minden potenciális párjelöltről néhány fotó és a korábban említett információk függvényében tudunk eldönteni, vonzónak találjuk-e, vagy sem, tehát jobbra vagy balra húzzuk. A felhasználók további preferenciákat is beállíthatnak a jövendőbeli partnerekkel kapcsolatban. Ilyen lehet a kor vagy a távolság. Az applikáció helymeghatározás segítségével folyamatosan monitorozza a közelünkben lévő potenciális randipartnereket, mellyel – nem eltitkolt szándékkal – például egy utazás során hivatott megkönnyíteni az ismerkedést.

Tinder mögötti motiváció:

Annak ellenére, hogy a Tinderrel kapcsolatban számos negatív előfeltevés él a köztudatban, egy friss kutatás rávilágított arra, hogy nem feltétlenül csak az alkalmi szex lehetősége miatt preferálják az emberek az applikációt. Továbbá nemi különbségeket is azonosítottak az alkalmazás használatával kapcsolatban.

Egy holland kutatásban 266, 18 és 30 év közötti jelenlegi vagy korábbi Tinder-felhasználótól gyűjtöttek adatokat annak érdekében, hogy feltárják az alkalmazás használata mögött megbúvó motivációkat. A tanulmányban a következő motivációs faktorokat azonosították:

  • Szerelem és alkalmi szex
  • Megerősítés és önértékelés
  • Izgalom
  • Könnyebb kapcsolatteremtés

couple-731890_1920
Tinder = alkalmi szex? Valójában árnyaltabb képről van szó.

Szerelem és alkalmi szex

Az egyik legkézenfekvőbb hajtóerő az alkalmazás használatában a szerelmi és a szexuális kapcsolatok előmozdítása. Annak ellenére, hogy az applikáció főleg arról híresült el, hogy a könnyen megvalósítható alkalmi szex lehetőségét nyújtja, a felhasználók közül csak néhányan számoltak be arról, hogy az alkalmazásnak köszönhetően alkalmi szexpartnert találtak, valamint mindösszesen 18%-uk körében fordult elő egyéjszakás kaland.

A kutatás során beigazolódott, hogy a férfiak gyakrabban használják a Tindert alkalmi szexpartner megtalálására, mint a nők. Ez egybecseng azokkal a korábbi megállapításokkal, hogy férfiak nagyobb hajlandóságot mutatnak az alkalmi szexuális kapcsolatokra, valamint gyakrabban használják az internetet potenciális partnerek keresésére. Azonban a modernkori romantika nem teljesen halott,

A SZERELEM MEGTALÁLÁSA JELENTŐSEBB MOTIVÁCIÓNAK BIZONYUL, MINT AZ ALKALMI SZEX LEHETősége

Továbbá azt is kimutatták, hogy a kor előrehaladtával megjelenik a párkapcsolati elköteleződés iránti igény, így nagyobb mértékben alkalmazzák a felhasználók a Tindert a szerelem megtalálásának reményében.

Megerősítés és önértékelés

Azáltal, hogy értesülünk arról, hogy valaki – akit mi is vonzónak tartunk –,  jobbra húzott minket, növekedhet önértékelésünk. A kutatásban résztvevők többsége arról számolt be, hogy a Tinder használatával a külső megjelenésükkel kapcsolatos pozitív megerősítést vártak, valamint ezáltal próbálták növelni az önbecsülésüket. A kutatók azt is megállapították, hogy a külsővel kapcsolatos pozitív visszacsatolások a nők számára fontosabbak, mint a férfiaknak. Ezt a párválasztásban megjelenő nemi különbségekkel magyarázhatjuk. Általánosságban a férfiaknál jelentősebb szerepet tölt be a külső megjelenés egy potenciális partner megítélésénél. Így a nőknek elsősorban ezzel kell kiemelkedni a többi partnerjelölt közül.

Ha folyamatosan azt a visszajelzést kapjuk, hogy a

SZÁMTALAN LEHETŐSÉG KÖZÜL, MINKET TALÁLNAK A LEGVONZÓBBNAK, AZ NÖVELI AZ ÖNBIZALMUNKAT.

Izgalom

Számos felhasználó az egyéjszakás kalandok nyújtotta izgalom miatt használja az alkalmazást, ám ezek között a felhasználók között általában több a férfi, mint a nő. Ez a nemi különbség az evolúciós pszichológia magyarázatában keresendő. A teherbeesés lehetősége miatt, az alkalmi szex a férfiak számára kevésbé kockázatos, mint a nők esetében, így előbbiek nagyobb hajlandósággal mennek bele ilyen jellegű kapcsolatokba.

Könnyebb kapcsolatteremtés

Sokkal kevesebb bátorságot igényel az, ha Tinderen kezdünk chatelni valakivel, mint ha az utcán szólítanánk le. Egyrészről az interneten mindenki arctalan lehet, és olyan képet mutathat magáról, amilyet csak szeretne. Másrészről ezáltal azok az emberek is könnyen kapcsolatot tudnak teremteni, akik a való életben egyébként visszariadnának ilyen helyzetektől. Azonban a korábban említett 3 faktor közül, ez volt a legkevésbé meghatározó a felhasználók motivációját illetően. Ráadásul, azok a felhasználók, akik főként az egyszerűbb kapcsolatteremtés céljából használják az alkalmazást, kevesebb valószínűséggel mentek el személyes találkozókra, és értek el sikereket a face to face interakció közben.

A túlzott tinderezés következményei:

Dating burnout

A Tinder kifejezetten kényelmes módja az ismerkedésnek, számtalan potenciális partner közül válogathatunk, ehhez ráadásul sokszor fel sem kell állnunk a kanapéról. Ám a végtelennek tűnő találatok számával könnyen eltűnhet az érdeklődésünk az aktuális randipartner irányába. Azáltal, hogy folyamatosan új lehetőségek nyílnak meg előttünk, minden egyén, akivel kapcsolatba kerülhetünk, veszíthet az értékéből és érdekességéből. Ilyenkor élhetjük át a „dating burnout”-ot, azaz egyfajta kiégést a társkeresésben. Mindez azt jelenti, hogy érzelmileg elérhetetlenné válhatunk. A randizás és társkeresés elkerülhetetlen velejárója, hogy sokszor nem vagyunk biztosak saját érzelmeinkben, sem abban, hogy a másik hogyan érez irántunk. A bizonytalanság állapotában a társkereső applikáció segítségével könnyen új partnereket találhatunk, ahelyett, hogy magunkba fordulnánk, és szembenéznénk a felmerülő kételyekkel és kérdésekkel. Könnyebb beleugrani egy új és izgalmas kalandba, mint kezelni és átdolgozni a bizonytalanságot magunkban.

fire-749033_1920
A találkozók végtelennek tűnő sora lassan kiégéshez vezethet.

Társkereső vagy webáruház?

Ridegnek hathat az az elv, ahogyan a potenciális partnerekről néhány jól kiválasztott fotó és minimális információ alapján kell eldönteni, hogy vonzónak találjuk-e, vagy sem. Természetesen itt szigorúan fizikai vonzalomról beszélhetünk, hiszen kezdetben nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy komolyabb érdeklődés alakulhasson ki a másik személy irányába. Miközben egyik partnert rögtön követi a másik, akikről döntést kell hoznunk, elveszhet az emberi érték.

ELKEZDJÜK A MÁSIKAT DEHUMANIZÁLNI.

Nem úgy tekintünk rá, mint egy értékes, érzelmekkel rendelkező személyre, sokkal inkább, mint egy kereskedelmi cikkre. Hasonlóképpen ahhoz, mint amikor a webáruházakban hosszú ideje pörgeti az ember a kínálatot, alig tölt pár pillanatot egy-egy árucikk megnézésével, csak sorra jönnek az új darabok. A Tinderen történő társkeresés sokkal inkább hasonlít ehhez a folyamathoz, mintsem valódi kapcsolatteremtéshez. Továbbá ha nem tekintünk a másik személyre emberként, nem is fogjuk emberként kezelni. Ezek a tényezők hajlamosítanak olyan viselkedési mintázatokra, melyek következtében megvonjuk a másik embertől a neki járó tiszteletet. Utolsó pillanatban visszavonjuk a lebeszélt találkozót, rosszabb esetben meg sem jelenünk rajta, illetve szó nélkül felszívódunk.

IDŐVEL A FOLYAMATOS CSALÓDÁSOK  KÖVETKEZTÉBEN ÚGY ÉREZHETJÜK, HOGY ÉRZELMILEG KIÉGTÜNK.

Hogyan kerüljük el a kiégést?

Számos előnye van a társkereső alkalmazásoknak, és ha néhány dolgot szem előtt tartunk, kevesebb veszéllyel kell számolnunk a használata közben.

  1. Rövidtávban gondolkodjunk! Ne akarjuk az első néhány találkozó után eldönteni, hogy az adott emberrel képzeljük-e el életünk hátralevő részét. Arra gondoljunk, hogy azok alapján, amiket eddig megtudtunk róla, a következő pár hónapban szívesen találkoznánk-e vele. Ha félretesszük a hosszú távú tervezést, sokkal kevesebb stresszel és csalódással kell szembenéznünk.
  2. Szokjunk hozzá a bizonytalansághoz! Ahogy korábban olvashattátok, az ismerkedés természetes velejárója, hogy sokszor sem saját szándékainkban, sem a másikéban nem lehetünk biztosak. Ezek olyan érzések, melyek kellemetlenségeket okozhatnak, de ahelyett, hogy elmenekülnénk előlük, igyekezzünk megélni őket. Ezáltal is jobban elmélyedhetünk önmagunkban és a partnerükben.
  3. Lassítsunk! Ha a magányosságtól való félelmünk dominál a párkeresésben, sokszor ennek következtében túl gyorsan vághatunk bele egy új kapcsolatba. Azzal, ha siettetjük az ismerkedés folyamatát és nyomást gyakorolunk a másikra, pont azt érhetjük el, amitől a legjobban félünk: magányosságot és az elhagyatottság érzését. Ehelyett fontos, hogy megtanuljuk kezelni az egyedüllétből fakadó szorongást, és ezáltal hagyjuk, hogy minden a maga tempójában történjen.
  4. Legyünk jelen! Adjuk meg a maximális figyelmet az éppen aktuális randipartnerünknek. Legyünk kíváncsiak a személyiségére, az érdeklődési köreire, hiszen ezáltal dönthetjük el azt, hogy meg szeretnénk-e ismerni jobban. Ha ezekre nem figyelünk, előfordulhat, hogy a múltbeli tapasztalataink befolyással lesznek egy új partner megítélésére.

A Tinder használatával nagy eséllyel találhatunk értékes és érdekes partnereket, növekedhet az önértékelésünk, és izgalmas kapcsolatokba vethetjük bele magunkat. Azonban a túlzott használata következtében érzelmileg könnyen kiéghetünk. Így fontos szem előtt tartani az utolsó bekezdésben felsorolt tippeket, annak érdekében, hogy minden új randipartnernek meg tudjuk adni a maximális tiszteletet, és egy tartalmas és mély kapcsolatot alakíthassunk ki.