Vasárnapról hétfőre virradóan rendezik Amerika legnézettebb sporteseményét, a National Football League (NFL) döntőjét, az LII. Super Bowl-t. Az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb csapata a New England Patriots csap össze a Philadelphia Eagles csapatával. A két együttes 2005 februárjában is döntőzött egymással, amelyet szoros csatában a New England nyert meg. A Pats-nek a liga történetében ez már a 10. döntője lesz, amely a legmagasabb az összes csapatot figyelembe véve. A magyar idő szerint hétfőn 00:30-kor kezdődő mérkőzésről Kovács Sándort, alias Sankót (Trash Talk), Bachrathy Kornélt (MAFSZ), Katona Danit (Fűzővel kifelé!), illetve szerkesztőségünk tagjait kérdeztük.

Minden évben 32 csapat vág neki az NFL alapszakaszának abban a reményben, hogy február elején Super Bowlt játszhatnak. Idén ez – az alapszakaszt is megnyerő csapatoknak – a Patriots-nak és az Eagles-nek sikerült. Rengeteg izgalmas meccset láttunk a szezonban, parádés játékhívásokkal, zseniális cselekkel, hihetetlen sportolói teljesítményekkel, elképesztő edzői húzásokkal. A minnesotai U.S. Bank Stadiumban megrendezendő esemény rangját az is jelzi, hogy bár sokan nem követték az idény eddigi részét, mégis élőben tekintik meg a szezon utolsó összecsapását. Hazánkban is rengetegen virrasztanak és alkalmaznak különböző ébren maradást segítő módszereket, hogy reggel felkelve ne mástól értesüljenek az eredményről, illetve élőben élhessék át a világ egyik legnézettebb sportesemények izgalmait.

Rengeteg statisztikai, taktikai érdekesség mentén született már elemzés arról, mi is várható a Pats és az Eagles mérkőzésén. Minket természetesen a mentális oldal érdekel leginkább: a sportpszichológiai cikkek, könyvek és kutatások átnézése helyett most inkább szakértőket kérdeztünk, akik már régóta benne vannak az amerikai futball körforgásában.

Idén is egy csodálatos stadionban tartják a meccset, illetve óriási félidei showra is számíthatunk.

A meccs kapcsán feltettük kérdéseinket Kovács Sándornak, azaz Sankónak, a Sport TV NFL közvetítéseinek, illetve Trash Talk című műsorának közkedvelt szakértőjének.

„Megtippelni is nehéz, hogy ki nyer. Nem csak azért, mert a folyamatosan Underdognak kikiáltott Eagles, olyan játékot mutat, mint az alapszakaszban Carson Wentz vezetésével, hanem azért is, mert sokszor láttuk már a lehetetlent is megoldó szituációkban a Tom Brady vezette New England Patriots csapatát. Hiába jósolnak most is a Patriotsnak papírforma fölényt, a Super Bowl más, és aki idáig eljut, már egyáltalán nem nevezhető Underdognak.

A Patriots védelme többször megmutatta az alapszakasz eleje óta, hogy lényegesen jobban is tudnak játszani a kezdeti bukdácsolások után. Mégis igazából ők jelenthetik a gyenge pontot, ami a meccs ezen részét illeti. Az Eagles a futás/passz opciós játékaihoz elengedhetetlen, hogy minimális futójátékkal próbálják megtörni a New England ellenállását. Ami azért lehet kellemetlen a Patriots számára, mert pont a futás elleni védelem az, ami nem igazán szokott működni a New Englandnél. Mindig nehéz a csapatsportokat egy emberre felfűzni, de az amerikai fociban az irányító személye mindig kulcskérdés. Hiába játszik egyre meggyőzőbben Foles, még mindig őt tartják a leggyengébb láncszemnek az Eagles offensében. A Sasok támadó játékait úgy tervezték, hogy Foles 3 másodperc alatt eldobja a labdát, de a Vikings ellen már láttuk, hogy képes 4-5 másodpercre is megnyújtani a támadó játékokat és pontosan passzolni szorult helyzetből is. A kérdés az, hogy a New England passz-futói, képesek-e akkora nyomást generálni, hogy ne kelljen extra védő játékosokat küldeni blitzre. Nálam az Eagles nyeri a csatát a Patriots védő- és az Eagles támadósora között.

Pont ellentétes a másik oldal, és nem lelőni szeretném a poént, de egy Tom Brady vezette támadósor elég kemény. Még akkor is, ha ennek a csapatrésznek szinte nincs gyenge pontja, de ha keresni szeretnénk, akkor talán az offense falra mutogatnék. Itt a kulcs az lesz, hogy mekkora nyomás alá tudják majd helyezni a Phili játékosai irányítót. Nem a sack-ek számában kell jelentkeznie a nyomásnak, hanem a passz siettetésben. Ha a tavalyi Super Bowlra gondolunk, az Atlanta elég jól megoldotta, szinte minden második playben összenyomták a zsebet. Ha ezt tudja hozni a jobb erőkből álló Eagles, akiknél a rotáció is meg van oldva, akkor és csakis akkor lehet majd Brady-t nehéz helyzetbe hozni. Különben sajnos nem. Mert ha tud passzolni Brady és komfortosan érzi magát a zsebben, akkor nincs kérdés; a Pats jobb. Emellett az is kulcs kérdés, hogy Gronkot ki/kik és hogyan fogják. Szóval fel kell kötni a gatyát, mert a Pats támadásban bárhogyan veszélyes tud lenni. Ebben az összevetésben a Brady vezette offense jobb, mint az Eagles defense. Tehát döntetlen. Ha hiszek abban, amit tanítok a srácoknak, hogy minden a line of scrimmage-en dől el, akkor ebben mindkét oldalon jobb az Eagles. Megint döntetlen. Ha abból indulunk ki, hogy

a gurulós focit 22-en játsszák és mindig a németek nyernek, akkor a Pats-nek áll a zászló.

Viszont egyetlen dologgal nem lehet vitatkozni, hogy a legjobb edzői csapat a New Englandnél található. Nemcsak Belichick miatt, aki 5 Super Bowlt nyert vezetőedzőként, hanem Patricia és McDaniels, illetve Scarnecchia miatt is. A félidei elemzések, a felkészítés és a stratégia megváltoztatásában zsenik. Emiatt a Patriots a jobb. Nem sokkal, kb. 24-20 a Patriotsnak. De lehet akár fordítva is.

A legjobb ha velünk nézitek vasárnapról hétfőre virradóan.”

Megkerestük a Magyar Amerikai Futball Szövetséget is, akiktől Bachrathy Kornél főtitkár válaszolt nekünk.

„A meccstől szerintem mindenki ugyanazt várja:

képes-e végre valaki Legyőzni az NFL »szörnyét«, a Patset.

Muszáj csodálattal adózni annak, amit ott másfél évtizede művelnek – egészen elképesztő módon uralják az NFL-t, ami a major sportokban hihetetlenül ritka. Brady zsenialitása megkérdőjelezhetetlen, Beilichek pedig a legnagyobb edző. Akármi történik, mindig tudják mihez kezdjenek, nagyobb playoff-rutin pedig nem létezik. De az Eagles nem lesz könnyű ellenfél számukra, hiszen remekül játsszák azt, amit a legjobban tudnak és elég magabiztosak a labda mindkét oldalán. Foles szinte hibátlanul játszott a Vikings ellen, ha azt a teljesítményt megközelíti, bármi lehetséges. Fontos lesz viszont a Sasoknál, hogy ne kerüljenek jelentős hátrányba. Míg a Pats azt simán elbírja mentálisan és jobban benne vannak a hosszabb játékok a stílusukban, az Eagles máshogy épül fel és kisebb rájátszás-rutinnal rendelkezik. Érdekes mérkőzés lesz!”

Kikérdeztük a legrangosabb hazai, NFL-el foglalkozó oldalt is a témában. A Fűzővel kifelé! csapatából Katona Dani főszerkesztő válaszolt.

Alapvetően szoros mérkőzésre számítok, hiszen a Patriots Super Bowljainál ez már megszokottnak mondható, illetve a két csapat között sincs nagy különbség – ahogy egy nagy döntőn ez várható is. Szerintem

ennek a két csapatnak van a két legjobb edzői stábja

is, úgyhogy a taktikai harc is kifejezetten érdekes lehet. Az Eagles a line of scrimmage-en nyerheti meg a mérkőzést a liga elit támadó-, illetve védőfalára támaszkodva. Ha támadóoldalon kreatív játékokkal tudnak haladni, és ha Fletcher Coxék konzisztensen meg tudják nehezíteni Brady dolgát, akkor lehet esélyük labdaszerzésre és a meccs megnyerésére is. A másik oldalon a Patriotsnak védőoldalon arra kell figyelnie, hogy a red zone-ban képesek legyenek fenntartani az év során mutatott remek játékot. Támadóoldalon pedig leginkább arra, hogy valahogy megállítsák az Eagles szörnyeteg védőfalát, ennek érdekében talán érdemes lehet az idei átlagánál kicsit hamarabb szabadulnia Bradynek a labdától. A Super Bowlt természetesen közösen nézzük a Kandalló Kézműves Pubban. Személy szerint kedvenc csapatom, az Eagles sikerét várom, de a szerkesztőségünk nagyobb része Patriots győzelemre számít.”

A meccs egyik főszereplője valószínűleg a képen látható Tom Brady lesz.

Szerkesztőségünk véleménye

A Mindset – jelenleg az USA-ban tartózkodó – szakértője, Balogh Gábor mindig is követte a sportot, azonban mióta kint van Amerikában, még jobban belelát az amerikai futballba. Ezalatt egyértelművé vált számára, hogy a New England kiegyensúlyozottsága egyáltalán nem véletlen. Úgy látja, hogy a teljesítményüknek van két olyan motorja, amelyek önmagukban is ritkák, nemhogy együtt. Tom Bradyt a Tom vs Time sorozat közben kezdte el igazán tisztelni. Nem csoda, hogy 40 évesen jobbnak tartja magát, mint valaha. Elég mentális ereje van ahhoz, hogy a dobásmozdulatát egyik nyárról a másikra megbontsa és tökéletesítse – vagyis megbont egy mozdulatsort videózás alapján és addig gyakorolja, amíg kényelmesnek nem érzi. Ehhez óriási erő kell fejben. Ezt a módszert legtöbbször csak sérülések után alkalmazzák a rehabilitáció részeként. Kevesek mernek kilépni ily módon a komfortzónájukból annak érdekében, hogy a karrierjük vége felé is képesek legyenek a megújulásra. A másik motor szerinte a vezetőedző, Bill Belichick, aki szíve mélyén nem is futballedző, hanem egy igazi közgazdász. Neki köszönhető, hogy a csapat nemcsak jó játékosokkal rendelkezik, hanem egyben pénzügyileg is stabil. Balogh szerint Amerikában sok mindenki részben ezért féli és irigyli a csapatot.

Legendás egyéniségek álltak össze, hogy egy elkepesztő rendszert működtessenek,

ami ellen egy-egy meccsen van esélyed, de hosszú távon mindig győznek”. Szakértőnk a leírtak miatt a Pats sikerét várja, értük szorít majd.

A következőkben szerkesztőségünk másik tagjának, Pongrácz Bálintnak a gondolatit foglaljuk össze – aki egy bostoni pub-ban tekinti majd meg a mérkőzést. Számos esetben megtörtént, hogy az újonnan berobbanó, hirtelen nagyon jól játszó csapat, az egész éves remek szereplés után a döntőben teljesen összeomlik. Példa a közelmúltból az élete szezonját játszó Manninggel felvértezett Broncos 2014-es történelmi veresége a Seahawks-tól. Vagy gondolhatunk itt a Jaguars idei menetelésére és a konferenciadöntő utolsó negyedében való szétesésére. Továbbá ugyancsak az idei évből hozhatjuk hasonló példaként a Minnesota Vikings csapatát, akik a Super Bowl 52 éve íródó történetében először játszhattak volna döntőt hazai pályán. Pongrácz véleménye szerint

az élsportban minden apróság számít, de a mentális állapot az egyik legfontosabb.

Ha a Phili játékosai nem tudják elhitetni magukkal, hogy ez is ugyanolyan meccs, mint a többi és rágörcsölnek, akkor könnyen hibázhatnak. Brady-ék ezzel szemben rutinos döntősök, és tavaly még a „pokolból” is megnyerték a Vince Lombardi Trophy-t. Szakértőnk szerint minden fejben dől el, és úgy véli, ebben a Pats-nél az előny.

Láthatjuk tehát, hogy mindkét fél győzelme mellett vannak érvek és ellenérvek. A szurkolók szinte tökéletesen két táborra oszlanak, és közel ugyanannyian szorítanak majd a Pats és az Eagles sikeréért. Lehetetlen megjósolni, hogy melyik csapat nyer, de egy biztos: ezt a mérkőzést nem érdemes kihagyni!