„A felnőttfilmek, mióta léteznek, rengetegen kritizálják – és még többen nézik. Akármit is gondolunk róla, az online pornó életünk része” – olvasható Csonka Balázs nemrég megjelent könyvében. Mit jelentnézőként létezni? Helyt kaphat a pornó egy párkapcsolatban? A Kész Fantázián elolvashatsz minden, amit tudni akartál a pornográfiáról, de sosem mertél megkérdezni. Könyvajánlónk.

Csonka Balázs könyvében tágabb kontextusban olvashatunk a felnőttfilmek világáról. A szerző mindenek előtt megválaszolja a kérdést, miért örvendhet a pornó olyan nagy népszerűségnek manapság. Megközelítése szerint a pornóhasználat a fogyasztói társadalom működésével együtt vizsgálandó, hiszen ez a fajta társadalmi berendezkedés elhiteti velünk, hogy a vágyaink és igényeink tulajdonképpen mi magunk vagyunk. Ha belegondolunk, egy erotikus film nézője büntetlenül élvezheti az agresszió, a hatalomvágy és a sikeresség érzését – a szexuális izgalommal egyidejűleg. A pozitívnak vélt ingerekre pedig a szervezet dopamin felszabadításával reagál, aminek hatására jól érezzük magunkat.

Forrás: Csonka Balázs. (2017) Kész Fantázia. Budapest: Jaffa Kiadó.

A jutalmazórendszerünk működésének fontos jellemzője, hogy ha ugyanazzal az ingerrel sokszor találkozunk, egyre kevésbé reagálunk rá intenzíven – megjelenik az unalom. Vagyis ahhoz, hogy azt a dopaminlöketet átéljük, amit száz éve egy ruha alól kivillanó boka látványa okozott, ma már a pornóvideókhoz fordulhatunk. A kérdés csak az: meg lehet unni a pornóvideókat is?

A válasz valószínűleg nem. Gondoljunk bele: amíg egyetlen pornóoldalon százhetvenhárom évnyi videó érhető el, mindig találunk valamit, ami más lesz, mint az előző. Az újdonságokat, egyre intenzív ingereket keresve azonban hamar a durvább, erőszakosabb tartalmak felé fordulhatnak a nézők, így eljutva az egészen extrém tartalmakig – hiszen bizonyos idő után, csak ez lesz érdekes.

Pornó a párkapcsolatban

A pornóhasználat kapcsolati hatásait csak a kétezres években kezdték vizsgálni, amikor is arra voltak főként kíváncsiak, hogyan van jelen a pornónézés a két fél közös életében – írja Csonka Balázs. Ezek az újfajta kutatások már lehetővé teszik, hogy másképpen vizsgálják azokat a párokat, akik együtt, illetve külön néznek erotikus filmeket, ami egy igen fontos újítás. Ennek oka, hogy nem mindegy:

a pornó a kapcsolaton belül a pár közös terében vagy a felek egyéni világában kap-e helyet.

Magányos pornónézés esetén jellemzően a férfiak csökkent szexuális vágyával és a nők alacsonyabb önértékelésével találkozhatunk, míg a közös pornónézéssel általában csupán a szabadabb, nyitottabb szexuális kommunikáció jár együtt.

Érdekességek a pornóról:

  • Ha valaki 1844-ben elkezdett volna erotikus videókat nézni a világ legnagyobb pornóoldalán, máig sem végzett volna vele.
  • Azok a gyerekek, akik nincsenek jó kapcsolatban szüleikkel, illetve kevésbé lelkesek az iskolát illetően, jóval több pornót néznek, mint társaik.
  • A virtual reality (VR) műfajú videók – vagyis azok, amelyekben a nézők 360 fokos, háromdimenziós élménnyel találkoznak – nézettsége a karácsonyi időszakban megtriplázódik. Ennek oka vélhetőleg az, hogy a videókhoz szükséges VR-szemüveg karácsonyi ajándékként is megállja a helyét.
  • A pornóoldalakon egyik leggyakrabban található reklám a piramisjátékok hirdetése. Ennek oka, hogy a szexuális izgalom miatt az emberek kritikus gondolkodása csökken, kockázatvállalási hajlandósága azonban növekszik.