Február elejétől az Egyesült Államokban megvásárolható az Apple Vision Pro, amivel az Apple ismét bebizonyította: mérföldekkel mások előtt jár. Cikkünk nem csupán kitaláció, hanem maga a kiterjesztett valóság. Megvizsgáltuk, hogyan alkalmazható az Apple Vision Pro a pszichológia tudományában, illetve utánajártunk, milyen veszélyeket hordozhat magában egy ilyen eszköz a mentális egészségünkre nézve.

A számítógép, ami körülvesz 

Az Apple Vision Pro működésének megértéséhez első körben érdemes megnézni az Apple bemutató videóját, mert szöveges leírással nehéz visszaadni, mire is képes.

Számos tech témájú cikkben taglalják az Apple Vision Pro technikai adatait, előnyeit és hátrányait, ezek számunkra most kevésbé lényegesek. A működésmódot azonban fontos megértenünk, így a pszichológiai aspektusok megvizsgálása előtt néhány mondatban muszáj kitérnünk az eszközre is. Az Apple Vision Pro abban különbözik a korábbi Virtuális Valóságot (Virtual Reality – VR) megtestesítő eszközöktől, hogy míg egy VR szemüvegben a szemüvegen belül, a lencsén – de a szemünkhöz nagyon közel – látjuk a képet, így olyan, mintha megélnénk a képen látható szituációt, addig a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) esetében a kép a szemüvegen kívül, a szemünk előtt jelenik meg, „élőben" látjuk azt. 

A cikkből kiderül:

  • Miben rejlik az Apple Vision Pro okosszemüveg különlegessége?
  • Milyen veszélyeket rejt a mentális egészségre nézve?
  • Milyen új terápiás utakat nyithat meg a pszichológiatudomány területén?

Az Apple Vision Pro-t irányíthatjunk a szemmozgásunkkal, a hangunkkal, valamint kézmozdulatainkkal, illetve ezek kombinációjával is. Csatlakoztatható bármely egyéb Apple eszközünkhöz, de használható önállóan is. Tartozik hozzá egy akku, ami önmagában 2,5 óra üzemidőt tud biztosítani, de hálózatra csatlakoztatva folyamatosan is használható.

Emberi ésszel nehezen felfogható pixelmennyiség és kamerák, hangszórók összehangolt rendszere biztosít számunkra egy, a külvilágról meglehetősen pontos képet minimális, észre sem vehető késéssel.

Amellett pedig, hogy a külvilágot is látjuk, bármit kivetíthetünk a térbe: például olvashatunk weboldalakat, elvégezhetjük a munkánkat, videotelefonálhatunk, nézhetünk filmeket vagy játszhatunk. Sőt, akár szétszórva a térben mindezeket egyszerre is megtehetjük.

Bár az Apple Vision Pro reklámok ezt a hatást keltik, maga a szemüveg nem áttetsző, így a beszélgetőpartnerünk nem a szemünket látja, hanem annak mesterséges intelligencia általi pontos leképeződését. A tesztelők szerint azonban ez jelenleg még nem működik megfelelően. A programot ráadásul a hirtelen fényviszonyok is képesek megzavarni, ilyenkor rövid időre szüksége van, hogy tisztuljon a kép. Emellett olvasásra jelenleg az egyéb eszközök, mint az iPad és az iPhone alkalmasabbak, illetve a szem-kézkoordinációt sem sikerült még az Apple-nek megfelelően összehangolnia, így egyelőre a játék sem kimondottan élvezetes ezzel az eszközzel.

Továbbá számos szoftverhez és applikációhoz sem készült el a Vision operációs rendszerén használható verzió, így többek között a Netflix és a YouTube sem fut egyelőre rajta. Negatívum még, hogy a jelenlegi állapotában a kép nem a szemüveg teljes terjedelmében jelenik meg, a tesztelők elmondása szerint, ha a felhasználó nagyon oldalra fordítja a tekintetét, egy kis részen feketeséget lát.

Hátrányként említik azt is, hogy maga az eszköz meglehetősen nehéz, körülbelül 600-650 gramm és a terhelés nem oszlik el arányosan, a fej elülső részére nehezül, a pánt pedig zavarja a hajviseletet.

A szakértők szerint az Apple Vision Pro nagyjából a 4. generációra lesz képes hozni a tőle elvártakat.

Az eszközt az Egyesült Államokban jelenleg 3499 dolláros kezdőáron vásárolhatják meg az érdeklődők, az európai piacra várhatóan legkorábban 2024 végén törhet be, de Magyarország még szinte biztosan nem lesz ekkor sem a célországok között.

Hatása a szociális életünkre

Az egyik tesztelő azt fogalmazta meg az Apple Vision Pro-val kapcsolatban, hogy „igencsak magányos odabent”. Munkaeszközként még értelmezhető maga az eszköz, de az Apple-nek nem ez a terve vele, szeretné, ha a mindennapi életünk része lenne, hiszen ezzel is reklámozzák: élőben rögzítheted életed legfontosabb pillanatait.

De felmerül a kérdés, hogy a gyermekünk ballagását, a barátunk esküvőjét, a szüleink aranylakodalmát szeretnénk-e valóban egy szemüvegen keresztül szemlélni

vagy szeretnénk inkább megélni? Nem jobb-e egy filmet a párunkkal közösen nézni, mintsem külön-külön az Apple Vision Pro-n keresztül?

Általánosságban is elmondható, hogy egyre kevésbé kapcsolódunk egymáshoz, sokszor szívesebben töltjük az időnket a négy fal között. Abban pedig a tesztelők és a szakértők is egyetértenek, hogy az Apple Vision Pro-hoz hasonló kiterjesztett valóságot alkalmazó eszközök elterjedése még inkább elszeparálna bennünket egymástól.

Úgy fogalmaznak ugyanis, hogy aki egyszer belekóstol ebbe a világba, az nagyon nehezen lép ki belőle, mert a lehetőségek tárháza, az ingerek tömkelege függővé teszi az egyént.

Megváltoztathatja az agyunk működését

Az Apple Vision Pro komoly pszichológiai hatást gyakorolhat ránk, attól függően, hogy mennyire vagyunk képesek felelősségteljesen használni. Először is még inkább függővé tehet bennünket a technológiától, azáltal, hogy segít még kreatívabbnak érezni magunkat, produktívabbá válhatunk általa, a segítségével elszökhetünk a mindennapi világ terheitől és lehangoltságától.

Többé nincs szükség arra, hogy szórakoztató programokon vegyünk részt, mert minden azonnal elérhető a Vision Pro-n keresztül.

Ugyanakkor a rengeteg fény, szín, app, információ, rettenetesen túltelíti a dopamin-rendszerünket. Ez pedig hosszú távon tovább ronthatja a társadalom ma is kétségbeejtő helyzetben lévő figyelmi képességeit, az emberek folyamatosan kiégettnek érezhetik magukat, de közben állandóan úgy érezhetik, hogy muszáj online lenniük. Fontos továbbá, hogy ne gyógyszerként vagy megküzdési módként tekintsünk rá, ami segít elmenekülni a nehézségek elől.

Elengedhetetlen tehát, hogy folyamatosan monitorozzuk a kapcsolatunkat a technológiai eszközökkel, megfigyeljük ezek hatását a mentális jóllétünkre és amennyiben szükséges, ésszerű keretek közé szorítsuk vissza a használatukat.

A következő megemlítendő hatás, hogy az Apple Vision Pro viselésével az ember valóban beengedi az eszközt a magánéletébe, életterébe. A szemüveg ugyanis a működéshez folyamatosan monitorozza a szemmozgást, a beszédet, a mozdulatokat, ha pedig mondjuk mindez kiegészül egy Apple Watch viselésével, ami képes mérni a pulzust és a vérnyomást, akkor tulajdonképpen ezeknek az eszközöknek pontos képe lesz az egyén életfunkcióiról, gesztusairól. Ezeknek a funkcióknak a mérése akár egy mindennél pontosabb hazugságvizsgálóként is képes működni. Nem beszélve arról, hogy az eszköz a lakásunkat is folyamatosan 3D-ben modellezi, így az életterünk is állandó monitorozás alatt áll általa.

Természetesen mindenkinek egyéni döntése, hogy mennyire hajlandó az eszközöket beengedni a mindennapjaiba, de ez is fontos szempontot jelenthet az eszköz használata kapcsán.

Kutatási és terápiás lehetőségek

Természetesen nemcsak negatívumokat tartogat az Apple Vision Pro a pszichológia számára. Kutatási és terápiás szempontból egyaránt érdemes megvizsgálni a benne rejlő lehetőségeket.

A hagyományos pszichológiai kísérletek gyakran küzdenek ökológiai érvényességi kihívásokkal a mesterséges laboratóriumi körülmények miatt. Az Apple Vision Pro azonban figyelemre méltó jelenetszimulációs képességekkel rendelkezik, amelyek valósághűbb és magával ragadóbb környezetet tesznek lehetővé mind kísérleti, mind terápiás alkalmazásokhoz.

Az Apple már vizsgálja többek között annak a lehetőségét, hogy képes-e az Apple Vision Pro a különböző mentális betegségek felismerésére. A céljuk az lenne, hogy a felhasználó arckifejezéseit nyomonkövetve felismerje az esetleges mentális betegségeket, mint a depresszió, a szorongás vagy a poszttraumás stresszzavar (PTSD).

Ehhez pedig a szem és a pupilla követésével és a külső kamerák segítségével az affektust mérnék, vagyis azt, hogy az egyén hogyan fejezi ki az érzelmeit.

Az úgynevezett lapos affektus vagy érzelemmentes arckifejezés ugyanis egészségügyi problémákat jelezhet, ennek észlelésekor pedig az Apple Vision Pro automatikusan olyan képeket és hangokat játszana le, amik javíthatnák az egyén mentális jóllétét. A VR fejhallgatókat a kutatók egyébként már korábban is használták a fóbiák és a PTSD diagnosztizálására és kezelésére azáltal, hogy a páciensek biztonságos keretek között is szembenézhettek félelmeikkel.

Mint azt mindannyian jól tudjuk, a „figyelemgazdaság” korszakában élünk. Az emberek elfoglaltak és korlátozott a figyelmük, ezért a viselkedés megértéséhez és megváltoztatásához elengedhetetlen, hogy tudjuk, mire és miért figyelnek. A szemkövetés megbízhatóan képes mérni, hogy az emberek hova összpontosítják a figyelmüket – de ezt egészen a közelmúltig csak ellenőrzött laboratóriumi körülmények között, drága berendezésekkel, számítógép előtt lehetett pontosan megvalósítani Ez rendkívüli korlátot jelentett a figyelem valós körülmények között történő tanulmányozására. Az Apple Vision Pro azonban magába a headsetbe ágyazott pontos szemkövetéssel rendelkezik, ami lehetővé teszi a figyelem terepen történő követését és új lehetőségeket nyit annak megértésére, hogy az emberek hova összpontosítják figyelmüket a forgalmas, valós környezetben. 

Az online pszichoterápia kényelmet nyújt azoknak, akik nem tudnak személyes terápián részt venni. A hagyományos módszerek, mint például a videohívások azonban elmaradnak a realizmus és az élményszerűség szempontjából. 

Az Apple Vision Pro bevezetése forradalmasította ezt a területet.

A 3D-s jelenetek és karakterek megjelenítésének képessége, valamint az arckifejezések valósághű ábrázolása hatalmas lehetőségeket rejt magában az online pszichoterápiában.

Az ilyen részletes ábrázolás valódi, magával ragadó terápiás környezetet teremt, kézzelfogható interaktív teret biztosítva mind a terapeutáknal, mind a pácienseknek.

Az arckifejezések realisztikus ábrázolása, amely kritikus a pszichoterápia szempontjából, lehetővé teszi a terapeuták számára, hogy pontosan felmérjék a páciensek érzelmeit és reakcióit, ezáltal potenciálisan növelve a terápiás beavatkozások hatékonyságát.

És ez csak néhány a minden bizonnyal számtalan távlat közül, amire az Apple Vision Pro használható lehetne kutatási és terápiás célból.

Ahogy tehát a legtöbb eszköznek, ugy a Vision Pro-nak is vannak előnyei és hátrányai, rejlenek benne egyaránt lehetőségek és buktatók, a legfontosabb azonban, hogy hosszú távon is érvényes maradjon:

Mi használjuk az eszközeinket, nem azok bennünket.