Egyszerre izgalmas és félelmetes, hogyan is lehet ez? A környezetváltozással számos új megpróbáltatás is jár, meg kell birkózni a honvággyal, az ismeretlennel, ugyanakkor számos új kalandot és lehetőséget kínál. Nem kérdés, hogy egy költözés mindig érzelmekkel teli esemény. Egy gyermek számára is legalább olyan nehéz, mint egy felnőttnek. Vajon hogyan képesek megbirkózni ezzel, milyen hatással van a jövőjükre, és hogyan könnyíthető meg az új környezethez való alkalmazkodás? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Ötéves korban, amikor a gyermekek már elég idősek ahhoz, hogy saját szociális hálózatuk legyen, valamint hogy számos vidám emléket tároljanak el az addigi életükről, egy költözést úgy élhetnek meg, mint egy kényszerített menetelést az ellenséges területre. Mindent, ami ismerős, kényelmes és szeretett a hátuk mögött hagynak.

A legtöbb gyermek rugalmas, néhány hétig vagy hónapig szomorkodik csupán, majd új barátságokat köt, és beleszeret a környezetébe, ugyanolyan lassan és óvatosan, ahogyan a felnőttek is. Nem véletlen azonban, hogy a szülők aggódnak a gyermekkel való költözés miatt. Számos kutatás mutatta ki a földrajzi mobilitás súlyos káros hatásait, különösen a tizenévesek körében.

Egy holland kutatás eredményei azt mutatták, hogy a sokat költöző tizenévesek nagyobb valószínűséggel szenvednek kóros fáradtságban, depresszióban, alvási nehézségekben és egyéb pszichoszociális problémákban felnőttként, miközben hajlamosabbak a stresszre is. Más kutatók azt találták, hogy a gyakran költözők rosszabbul teljesítenek az iskolában, példátlan magatartás tanúsítanak, valamint jellemző rájuk a kábítószerekkel való visszaélés, valamint a szexuális zaklatás.

A földrajzi mobilitás káros hatásai közé sorolható a túlzott stressz, a kóros fáradtság, a depresszió, az alvási nehézségek, valamint egyéb pszichoszociális problémák.

De vajon miért ilyen sok a probléma? Azok a negatív érzelmek és tapasztalatok lehetnek felelősek a problémákért, amelyekkel a gyermekeknek meg kell küzdeniük a költözés során. Ilyen a veszteség, a bánat, a magány, az ismeretlentől való félelem, a szociális támogatás hiánya, a frusztráció, a stressz és a tehetetlenség.

A társas TÁMOGATÁS HIÁNYA ELHÚZHATJA A TARTÓS PSZICHOLÓGIAI HATÁSOKAT,

különösen az instabil családi helyzetben lévők számára.

Hogyan költözzünk?

Láthatjuk tehát, hogy a költözés igencsak megviseli a gyermekeket, a jó hír viszont, hogy a környezetváltozás nem feltétlen marad kihatással a gyermek egész életére. Azzal, ha egyszerűen figyelünk gyermekünk igényeire az átmeneti időszakban, extra segítséget nyújthatunk neki. Lássuk, hogyan!

  • Vonjuk be őket a döntéshozatalba! Ha a tinédzserek úgy érzik, életük legnagyobb döntéseit hátuk mögött hozzák meg, szorongást élnek meg, és a tehetetlenség érzése uralkodik el rajtuk, ami később lázadásba mehet át. Mi lehet a megoldás? Vonjuk be őket annyi döntésbe, amennyibe csak tudjuk. A döntések meghozatala sokat segíthet, még akkor is, ha csak olyan apróságokról van szó, mint hogy kiválaszthatják a saját szobájuk színét.
  • Segítsünk nekik gyorsan barátokat szerezni! A gyermekek számára a költözés legfélelmetesebb része az, hogy elveszítik megbízható és hosszú ideje fennálló baráti kapcsolatait. Ahhoz, hogy az új környezetben kényelmesebben érezzék magukat, érdemes olyan programokra vinni őket, ahol lehetőségük van az ismerkedésre. Ilyen lehet például egy sportcsapatba való beiratkozás vagy egy nyári tábor. Az új barátságok megkötéséhez idő kell, különösen a serdülők számára, ezért bátorítsuk őket, hogy korábbi baráti kapcsolataikat is tartsák fent. A legjobb baráttal való chatelés vagy videó telefonálás segíthet nekik abban, hogy kevéssé érezzék magukat magányosnak és esetlennek.

Ahhoz, hogy az új környezetben kényelmesebben érezzék magukat fontos, hogy új baráti kapcsolatokat alakítsanak ki.

  • Alakítsuk ki újra a stabilitást! A régi rutinok gyors újjászervezése – beleértve a házimunkát és a pénteki mozi délutánokat – segít támpontokat adni az új környezetben.
  • Szerettessük meg az új várost! A gyermekek gyászolják a korábbi lakóhelyüket, mindent, ami hiányzik a korábbi otthonukból. Az új környezethez való kötődés folyamatát felgyorsíthatjuk azáltal, hogy bemutatjuk az új lehetőségeket, a fesztiváloktól és színházaktól át a múzeumokig és az állatkertekig.

Minél gyorsabban megtaláljuk az új lehetőségeket, azt hogy „miben jó” az új lakóhely, annál könnyebb lesz beleszeretnünk és ezáltal gyermekünkkel is megszerettetnünk. Így pedig a családunk mindent tagja boldogabb lehet az új környezetben.