Egyesek szerint a legtökéletesebb edzésforma, mások szerint tönkretesszük vele testünket. Van, akinek egész élete ekörül forog, de olyat is hallhatunk, hogy az Atkins diéta óta a legkárosabb dolog, ami az egészségiparral történt. Valamitől mégis az elmúlt évek egyik legnépszerűbb edzésformája lett a crossfit.

A sportágat 2000-ben hozta létre Greg Glassman és Laurel Jenai. Az Egyesült Államokból indult hódító útjára, öt évre rá 13, mára már több mint 13.000 crossfit edzőtermet regisztráltak a világon. Röviden: a crossfit egy olyan funkcionális edzés, ami változatos eszközökkel és saját testsúllyal végzett gyakorlatokat tartalmaz, amiket magas intenzitással végeznek. Egyben versenysport is, ahol különböző súlyemelő és gimnasztikai gyakorlatokban lehet megmérkőzni egymással. Eddig azonban nincs benne semmi újdonság, legalábbis semmi olyan, ami indokolná azt a népszerűséget, ami a crossfitet övezi. Akkor mi a titok?

A közösség megtartó ereje

Bár a crossfit nem csapatsport, mégis olyan közösségi szellem veszi körül, ami ritka az egyéni sportokban, egy átlagos aerobik vagy fitnesz órán ezt nem tapasztalhatjuk. A crossfit edzőtermek mintegy egyesületekként működnek, a csapattagok viszonylag koherens csoportot alkotnak, így minden edzésen ismerős arcokkal találkozhatunk. Sőt, a közösség sok helyen túlmutat az edzőtermen: edzőtáborokat, házi versenyeket és utána közös mulatozást, civil találkozókat szerveznek maguknak, így még szilárdabb a kötelék, mely nem csak a sport szeretetén alapul, könnyen szövődnek barátságok is. Ennek hatása az edzésen is érvényesül:

rivalizáció helyett az edzéseken egymás bátorítása folyik,

az erősebb húzza a másikat és segít neki a gyakorlatok során. Könnyű belátni, hogy ez a fajta megtartó közösség kivételes érték, ráadásul az egészséges életmóddal társulva duplán profitálhatunk belőle. A csoportnorma biztosan extra motivációt jelent majd, hogy rendesen lejárjunk edzésre.

Legyőzni saját magunkat

A versenyeken lehetőség van egymással összeméredzkedni, de ennél általában fontosabb a saját eredményünk felülmúlása, korlátaink kitolása. Az ismétlések száma és a súlyok mérete változó, így minden feladat egyénre szabható, és lehetőség van a folyamatos fejlődésre. Több edzőteremben vezetik is az adott edzésen elért eredményeket, így pontos és azonnali visszajelzést kapunk erőnlétünk javulásáról. Ez szintén nagy motivációs erővel bír: egyszerűen szeretjük, ha átlátjuk és irányítjuk a dolgokat, így könnyebben tudunk összpontosítani a feladatra és segít elérni céljainkat.

Sok kritika éri a crossfitet amiatt, hogy a sportolók nem szabályosan végzik a feladatokat, irreálisan nagy súlyokat használva saját testi épségüket veszélyeztetik. Mivel valóban nagyon megterhelő sport, nem érdemes ezzel kezdeni a mozgással való ismerkedésünket, azonban ha már végeztünk testépítést, funkcionális edzést és helyesen tudjuk kivitelezni ezeket a gyakorlatokat (guggolás, fekvőtámasz és társai), akkor nincs akadálya, hogy belevágjunk – ha nem, akkor először látogassunk el egy személyi edzőhöz, aki megtanít a helyes technikára. Ha pedig crossfitesként mindent megtennénk, hogy azon a bizonyos táblán a mi nevünk mögött álljon a legtöbb ismétlésszám, akkor gondolkodjunk el rajta, megéri-e egy-egy túlzottan nagy súllyal testi épségünket – és esetleg további sportkarrierünket – kockára tenni.

A mémgyártás aranykorába csöppent bele a crossfit.

A crossfit első szabálya: beszélj mindenkinek a crossfitről!

Azonban úgy gondolom, a crossfit sikerének egyik legnagyobb titka a tökéletes időzítés volt. Ez az alapvetően eredményorientált sport pont az internetes közösségek robbanásának időszakában jött létre: a 2000-es években, amikor az emberek mindent megosztottak magukról a különböző virtuális felületeken. Természetesen a crossfites edzések, versenyek és számszerűsíthető eredmények is ellepték a hálót, a világot átszövő crossfit-csapatok felfedezték egymást és ezeken a felületeken tartották a kapcsolatot. Nem csoda, hogy egy időben úgy tűnt, mindenki a crossfitről beszél. Sőt, az egyik legnagyobb verseny, a CrossFit Games egy részében a netre kell feltöltenünk a heti edzésről a videókat!

Egészség vagy függőség?

Az igazán elszánt crossfitezőknek ez nem csak egy sport, hanem egy életforma, filozófia. Sőt, a megkérdezettek közül többen függőnek aposztrofálták magukat, ami a legtöbb esetben valószínűleg csak erős kötődést jelent. Azonban létezik az edzésfüggőség, az exorexia, ami viszont komoly probléma:

amikor az edzés válik az élet értelmévé,

amikor az egyén úgy érzi, semmi más nem határozza meg őt, csak ez, akkor az már mentális zavarnak minősül. A crossfit erre jó alapot kínál, hiszen eredményeinket folyamatosan vezetjük és a számunkra fontos közösségtől is megerősítést kapunk, hogy jó úton haladunk. Sajnos a probléma nehezen felismerhető, hiszen egy alapvetően értékes és jó dologról – egészségünk megőrzéséről, testünk fejlesztéséről – van szó, azonban ha azon kapjuk magunkat, hogy semmi más nem jár a fejünkben egész héten, mint hogy milyen számok kerülnek majd arra a bizonyos táblára, akkor jelezzen a vészvillogónk!

Pro és kontra

Amilyen lelkesen űzik sportágukat a crossfitesek, annyi támadás éri őket több helyről is: testépítők, súlyemelők és lényegében minden más súlyokkal vagy saját testsúllyal dolgozó sport kifogásolja a crossfit működését. A támadások intenzitása részben valószínűleg a crossfit piaci sikerének szól. Emellett az is igaz, hogy nem mindenki találja meg számításait ebben a mozgásformában. A crossfites csapat megtartó ereje a visszájára is fordulhat: ha a rivalizáció kerekedik felül a csapattagokban, vagy a kemény mag nem hajlandó elfogadni, hogy egyesek egyszerű sportként tekintenek a crossfitre, nem életformaként, és kiközösítik őket, akkor ez pont ellentétes motivációkat fog szülni.

Ajánlott olvasmányok

A cikk szerzője nem crossfitezik, azonban ismerősi körében meglepően sokan hódolnak ennek a sportnak, többen „függőnek” vallják magukat. A kutatómunka mellett az ő beszámolóikon alapszik ez a cikk.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s