A Mindset Sportpszichológia egyik célja, hogy bemutasson olyan formabontó ötleteket és izgalmas kezdeményezéseket, amelyek hazánk sportéletét erősítik és színesítik, emellett pedig az egészséges életmód elősegítését is támogatják. Jelen írásban bemutatkozik a Mozaik Med Futóközösség.   

A Mozaik Med Futóközösséget két orvos találta ki és hozta létre futóedzők segítségével 2018 tavaszán. Dr. Bana Richárd és Dr. Illésy Lóránt még az egyetemen ismerték meg egymást, mindkettőjük életét gyermekkoruk óta végigkísérte a sport. Richárd focizott, Lóránt pedig birkózott az egyetemig. Orvosként, családapaként mindketten

azon a véleményen vannak, hogy az egészség megőrzése, az egészséges életmód kialakítása a legfontosabb.

Ennek kommunikálása és koordinálása pedig legalább annyira hozzátartozik az orvosi hivatáshoz, mint a gyógyítás. 

Az egyetemi évek alatt mindketten a futás szerelmesei voltak. Richárd belekóstolt a triatlonba is, Lóránt többször futott maratont és félmaratont. A futás mellett tették le voksukat. Ugyanis élményeik és tanulmányaik alapján úgy érzik, hogy a futásnak rengeteg pozitív hatása van. Ráadásul az élettani pozitívumok tudományosan is alátámasztottak.

Megalakul a futóközösség

2018 májusán elindították Nyíregyházán és Debrecenben a Mozaik Med közösségi futásokat, melyek heti rendszerességgel azóta is tartanak. Ingyenes futási lehetőséget jelent ez mindenki számára − edzői koordinálással, orvosi felügyelettel. Heti szinten azóta is mintegy 100 ember fut, több csoportban, erőnléttől függően.

A futás által gyönyörű helyekre juthatunk el és új szemszögből szemrevételezhetjük a körülöttünk levő környezetet.

Mivel hatalmas igény van a testmozgásra és nagyon jó hatása van a futásnak, illetve a közösségnek a mindsetre is, így az alapítók − a tagok támogatását és bátorítását élvezve − úgy döntöttek versenyt szerveznek. A cél nem más, mint minél szélesebb körben megszerettetni a testmozgást és közös élményeken keresztül átélni az ezzel járó örömöt. Mindezt úgy, hogy az esemény minden részletében képviselje orvosi hitvallásukat.

Az 1. Nyíregyházi Futófesztivál

Ez egy különleges, zöld futóverseny lesz. Nincs szórólap, nincs műanyagpohár, újrahasznosítható anyagokból készül a legtöbb dolog, és természetesen a hulladék szelektíven kerül majd összegyűjtésre. Továbbá

szerepet kap a jótékonykodás is.

A 800 méteres jótékonysági távon lesz lehetőség futni a a gyermekek gyógyulásáért, ezzel is felhívva a figyelmet a gyermekkori elhízás problémájára. A futam nevezési díjának 100%-át a Jósa András Kórház Gyermekosztályának ajánlják fel.

Köztudott, hogy 4. helyen állunk OECD országok között az elhízás tekintetében. A verseny előtti napon erre külön fórumon hívják fel a figyelmet: elismert futók tanácsaikkal és saját tapasztalataik megosztásával próbálják a testmozgásra ösztönözni a legkisebbeket is. Akik szintén rajthoz állhatnak majd rendezvényen, külön szám lesz a gyerekek számára. A verseny napján további szakmai kerekasztal és interaktív beszélgetés várja majd az érdeklődőket. Mindezek mellet a futófesztivál kedvezni fog azoknak is, akiket már nem kell meggyőzni a mozgás öröméről.

Gyönyörű egykörös félmaraton fogja keresztül szelni a város legszebb részeit.

Bővebb információ, jelentkezés itt