Legtöbben nem gondolunk bele, hogy a nemi szerepeknek való megfelelés nem is olyan egyszerű, mint amennyire az első pillantásra tűnik. Noha erről kevesebbet hallunk, nemcsak a nők, a férfiak is sokat küzdenek, hogy az idealizált férfiképnek eleget tegyenek. Milyen kritériumoknak kell megfelelniük? Milyen problémák merülhetnek fel az örökös megfelelni vágyásnak köszönhetően?  Cikkünkből kiderül.

A fiúk már egészen kiskoruktól kezdve szembesülnek a nemük által diktált elvárásokkal. Ezeket a szociális normákat „maszkulin ideológiákként" tartjuk számon.

A férfiasságról kialakult általános kép Mahalik, Good és Englar-Carlson (2003) kutatók szerint évtizedek óta az alábbiakat foglalják magukban:

 • heteroszexualitás,
 • fizikai erő, erőnlét,
 • magas státusz és magabiztosság,
 • családfőként a családról való gondoskodás,
 • érzelmek és szituációk feletti kontroll,
 • anti-femininitás

Mindezt a mesék, filmek és a szülők által kommunikált üzenetekből tanulhatják meg.

photo-1461799821556-055545cf32dc

Wilson és munkatársai (2010) kutatásukban kimutatták, hogy a maszkulin ideológia melletti elköteleződés problémás lehet a homoszexuális és biszexuális serdülő fiúk esetében, akik folyamatosan küzdenek a saját szexuális identitásuk kialakításával és az idealizált férfiképnek való megfeleléssel.

A férfi vonások gyakran előforduló típusai

Mahalik, Good és Englar-Carlson (2003) pszichológusok tanulmányukban olyan közismert vonásokat és sémákat neveztek meg, melyek által a férfiak különböző viselkedéstípusai leginkább leírhatók:

 1. Jégember”: E szerint a férfiak egyik legfőbb jellemzője az érzelmektől való mentesség. A férfi szerepnek sztoikus nyugalmukkal kívánnak megfelelni.
 2. „Macsó”: Közel áll a „jégember” típusú férfi forgatókönyvhöz. Amikor a férfiak megtanulják, hogy keménynek kell lenniük, gyakran elnyomják érzelmeiket, hiszen azok elárulnák sérülékenységüket. További jellemzői ennek a sémának az agresszió, a félelem hiánya és a sebezhetetlenség.
 3. Rossz fiú”: Az erőszak a fiúk szocializációjának esszenciális részét képezi, annak érdekében, hogy a többiek számára is világossá váljon: belőlük nem lesz áldozat. Így megtanulják, hogy az erőszak bizonyos mértékig társadalmilag elfogadott eszköze a problémák megoldásának, és gyakran képtelenek különbséget tenni a sportolás közben megjelenő erőszak és az utcán elkövetett agresszió között.
 4. Playboy”: A férfiak esetében előfordulhat, hogy tartós kapcsolat helyett az egyéjszakás kalandokat preferálják. A szexuális kapcsolataikban leginkább a szórakozást, nem az érzelmi kötődést keresik.
 5. Homofób”: Hagyományos értelemben vett férfinek lenni egyenlő a femininitás és a homoszexualitás mély elítélésével. Így a homoszexualitással kapcsolatban álló tulajdonságokat, mint például az intim kapcsolat kialakítását más férfiakkal.
 6. Versengő”: A nyugati kultúrában igazán fontos férfi forgatókönyvnek számít, hogy „légy versengő és sikeres”. Ez magában foglalja továbbá a türelmetlenséget, ellenségességet, a kontroll iránti szükségletet és önmaguk kifejezésére való képtelenséget.

A maszkulinitás idealizálásával kapcsolatos problémák

A férfiasság konnotációihoz való szigorú ragaszkodás a kutatások szerint negatív következményekkel járhat mind a fizikális, mind a mentális egészségre nézve.

Nézzünk néhány, a kutatók szerint esetlegesen megjelenő problémát:

 • interperszonális kapcsolatok kialakításával kapcsolatos nehézségek
 • nagyobb rizikó a depresszió és a szorongás megjelenésére
 • szerhasználat
 • agresszív viselkedés (szexuális bántalmazás, családon belüli erőszak)
 • egészségügyi problémák megjelenése (magas vérnyomás)
 • nagyobb fokú általános distressz

Úgy tűnik tehát, hogy az éremnek két oldala van. Nem mindig egyszerű a lehetséges forgatókönyvek közül a legmegfelelőbbet kiválasztani, és folyamatosan megfelelni a társadalom által támasztott elvárásoknak, habár legtöbbünk – mind a férfiak, mind a nők – törekszik rá.

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE