Tömött buszok, teli vonatkocsik, állóhely, heringparty, lökdösődés, tolakodás, első ajtós járatok. Ki ne ismerné a tömegközlekedés legbosszantóbb momentumait? Milyen taktikákat használunk, hogy jobb helyünk legyen és kibírjuk az utat? Utánajártunk. 

Képzeld el, hogy egy buszon vagy, és a melletted lévő szék üres! Vannak még jó páran a fedélzeten, de mindenki egyedül ül egy dupla helyen. Miért és hogyan akadályozod meg, hogy egy idegen melléd üljön? Egy kutatás rátalált azokra a taktikákra, melyeket akkor alkalmazunk, ha az utazás során szeretnénk megóvni személyes terünket.

A Yale Egyetem kutatója, Esther Kim egy nap úgy döntött, több ezer mérföldet utazik különböző buszjáratokon, hogy megvizsgálja azokat a kimondatlan szabályokat, amelyeket talán mindannyian alkalmazunk utazáskor. A kutatói megfigyelés három évig tartott Connecticut, Új Mexikó, Colorado, California, Illinois, New York, Texas és Nevada között.

Gyakran már az is óriási türelmet igényel, hogy eljussunk a tömegközlekedési eszközig.

Kim szerint egy olyan világban élünk, ahol állandóan idegenekkel vagyunk körülvéve, főleg a köztereken és a tömegközlekedési eszközökön. És habár elkerülni másokat elég nagy erőbefektetést igényel, erre valahogy mégsem sajnáljuk energiánkat.

A tömegközlekedés íratlan Bibliája

Ha van szabad hely a járművön, tilos más mellé ülni! Ugye? Mintha belénk nevelték volna. Egyszerűen furcsán néznek az emberre, ha ahelyett, hogy ő maga szintén elfoglalna egy dupla helyet, leül valaki más mellé. Ha nincs már dupla szabad hely, akkor pedig elő a taktikákkal! Amint elfogynak az üres helyek, be kell dobni a praktikákat, hogy másik szimpatikus útitársat válasszon a frissen felszálló – ne pedig minket. Egyszóval, tégy meg mindent, hogy ne vegyenek észre!

Kim az alábbi tippeket kapta utazásai és gyűjtőmunkája során:

  • Kerüld a szemkontaktust!
  • Fordulj az ablak felé és nyújtsd ki a lábadat!
  • Helyezd el a csomagodat az üres székre!
  • Ülj a külső helyre, majd hallgass fülhallgatóval zenét! Csinálj úgy, mintha nem hallanál semmi mást!
  • Helyezz el pár személyes tárgyat az üres széken, például egy üveg vizet, a pulóveredet vagy a kulcsodat! Így csak a legkitartóbbak fogják megvárni, míg rájössz, hogy el kellene pakolnod.
  • Csinálj úgy, mintha aludnál!
  • Rakd a szék hátára a kabátodat, hogy úgy tűnjön, már foglalt!

A zene segíthet kizárni a kellemetlen környezeti ingereket utazás közben.

A kutató eredményei azt mutatják, hogy sem a rassz, sem a nem vagy egyéb demográfiai háttértényezők nem befolyásolják a fent említett viselkedési formákat.

A „nem szociális, alkalmi viselkedés”

Gyakran feltételezzük, hogy akik két ülést foglalnak el, egyszerűen nincsenek jól nevelve, nem értik a társadalmi normákat vagy csak illetlenül viselkednek. Ugyanakkor valljuk be, ki ne követte volna már el a fent említettek valamelyikét! A tárgyalt viselkedésformákat a kutatók  „nonsocial transient behavior”-nek, vagyis olyan nem állandó viselkedésformáknak tekintik, amik a társadalommal és az együttélés szabályaival szembemennek, tehát nem a közösség érdekeit szolgálják.

Alapvető reakciónak tűnhet, hogy egy szolgáltatás igénybevételekor a számunkra legkielégítőbb körülményeket kapjuk, megőrizve így személyes terünket és komfortzónánkat. Ugyanakkor bunkónak találjuk, ha ezt más a mi kárunkra teszi. A kutató kiemelte: ezek a viselkedésformák abból a frusztrációnkból fakadhatnak, hogy relatíve kis helyen kell osztozkodnunk, akár hosszabb ideig is. Ez pedig igen idegesítő tud lenni egy hosszú, fáradt munkanap után!

Fontos tehát, hogy úgy óvjuk saját érdekeinket, hogy másra is tekintettel legyünk!

•••

Felhasznált irodalom: Esther C. Kim. (2012) Nonsocial Transient Behavior: Social Disengagement on the Greyhound Bus. Symbolic Interaction; DOI: 10.1002/symb.21