Érezted már, hogy egy cél elérése után nem voltál teljesen boldog? Igazából megkérdőjelezted, miért is tettél meg ennyi mindent érte? Nem tudtad önmagadban visszakeresni azt a pontot, amikor eldöntötted, hogy megvalósítod? Szinte belerokkantál abba, hogy elérd ezt a célt? Amennyiben a kérdésekre a válaszod igen, akkor elképzelhető, hogy valamilyen oknál fogva valaki más álmát kergetted. Cikkünkben a megfelelési kényszert vizsgáljuk a sportéletben.

Ez az írása a Mindset Sportpszichológia és a Career Sport Management iroda közös munkája alapján megalakuló cikksorozat I. része.

Megfelelési kényszere lehet annak a sportolónak, aki saját motivációját és személyiségét is háttérbe szorítja annak érdekében, hogy egy bizonyos személynek a vélt vagy valós elvárásának megfeleljen. A megfelelés iránti vágyunk okozója lehet egy konkrét személy figyelme iránti vágy vagy egy olyan személy, aki ugyan már nincs mellettünk, de kritikus szemlélete belsővé vált és bennük él tovább. Kiváltó ok lehet még egy fontos személytől (leginkább szülőtől) tanult séma is – sokszor ezek tudatosítása is nehéz.

Ennek a jelenségnek a hatása negatív lehet a sportteljesítményre,

hosszú távon kiégést vagy a sport elhagyását is eredményezheti. Ezért is fontos tudatosítani, hogy a megfelelés iránti vágy miből fakad, kinek szól és miért pont neki.

A megfelelési kényszer okozója lehet az is, ha a sportoló külső motivációs bázisa erősebb, mint a belső motivációk készlete.

A belső motivációkkal rendelkező sportolók tovább tudnak küzdeni céljaikért,

megvan bennük a belső hajtóerő, amelyhez nem feltétlenül szükséges valamilyen külső megerősítés – számukra a sporttevékenység önmagában örömforrásként jelenik meg. Belső motivációval rendelkező sportolónak titulálhatjuk azt, akinek az a célja, hogy folyamatosan meghaladja önmagát, a fókusz az eredmény helyett a folyamaton van. Általános nézet, hogy a külső motivációkkal rendelkező sportolókat nehezebb hosszú távon motiválni. Ezért is imponálóbb az edzők és a sportszervezetek számára egy olyan sportoló, aki belső motivációból edz és versenyez.

Előfordul, hogy olykor mások terhét cipeljük a vállunkon.

A nem megfelelő kommunikáció és a célokkal kapcsolatos eltérő elvárások is vezethetnek megfelelési kényszerhez. A kommunikációt elősegítheti a két fél között egy mediátor személy, aki meghallgatja a mindkettejük álláspontját, megpróbálja azt ideális formában közvetíteni és a megoldás irányába mozdítani a nézőpontokat. Például edző és sportoló között lehet ez egy sportpszichológus vagy menedzser, a sportszervezet és a játékos között az edző. Előremutató lehet továbbá, ha a sportolót vértezzük fel olyan készségekkel, amely révén azonosítani tudja a helyzetet és meg tudja oldani azt.

A megfelelési kényszert olyan stresszforrások eredményezhetik, amelyeket a sportoló nem tud kontrollálni vagy nincs hozzá megfelelő eszköze. A pszichológus segíthet abban, hogy a sportoló fejlessze asszertív kommunikációs képességét, amely révén nyíltan tud beszélni az őt hátráltató tényezőkről vagy képessé válik arra, hogy nemet mondjon. Továbbá megoldást jelenthetnek olyan vizualizációs és relaxációs technikák is, amelyek képesek megoldást kínálni a stresszt okozó komponensek kiiktatására.

Felhasznált hivatkozások:

Gyömbér, N., Kovács, K., & Ruzits, É. (2016). Gyereklélek sportcipőben: Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek. Budapest: Noran Libro Kiadó.

http://psycho.unideb.hu/sport/fejezetek/cscs_bevezetesasport/_book/index.html

http://real.mtak.hu/40248/1/08_Szemes.pdf

https://divany.hu/eletem/2013/02/10/nagyobb_a_skizofrenia_eselye_a_megfelelesi_kenyszereseknel/

***

A Mindset Sportpszichológia és a Career Sport Management közösen együtt dolgozva olyan témákat járnak körül, amelyek a sportolók napi életében jellemzően jelen vannak. Ez egy havi rendszerességgel megjelenő, sportmenedzseri tapasztalatokra alapozó cikksorozat, melyben a sportolók kihívásait, problémáit, örömeit pszichológiai szemmel vizsgáljuk meg. 

A cikkekben átfogó magyarázatot igyekszünk adni sportolóknak, sportvezetőknek, edzőknek illetve azoknak, akik alapjában véve érdeklődnek a sportpszichológia iránt. Fontos azonban, hogy e cikkek nem helyettesítik a személyes pszichológiai konzultációkat, de reméljük, hogy a témák alapot adnak majd arra, hogy a korábban említett személyek is megfelelően foglalkozzanak a mentális egészséggel.