„Hová lettek a férfiak?” – teszi fel a kérdést a világhírű pszichológus, Philip Zimbardo. Legutóbbi könyvéből a választ is megtudhatjuk: egész életüket a szobájukban töltik, számítógépes játékokban élik meg a sikert, miközben online pornóval jutalmazzák magukat. Képtelenek boldogulni az életben, párkapcsolataikban. A Jövőképp! Fiatalok Magyarországért Egyesület Kikapcsolt férfiak című előadásán három neves pszichológus beszélgetett a témáról. Milyen út vezet a pornófüggőséghez, miként hat ez a párkapcsolatokra? Kik azok a kikapcsolt férfiak, és hogyan lehetne visszakapcsolni őket? Tudósításunk.

Hová lettek a férfiak?

A környezet és a technológia változásai, az apa nélküli családok ijesztően magas száma, az iskolarendszer hiányosságai: mindezek együtt felelnek azért, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall a nőkkel. Philip Zimbardo, a stanfordi börtönkísérlettel ismertté vált pszichológus új könyvében ezeket a jelenségeket járja körbe. A Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? című kötet tartalmára épült a Jövőképp! Fiatalok Magyarországért Egyesület előadása, a Kikapcsolt férfiak. A BME-n tartott beszélgetésen felszólalt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Tari Annamária pszichoterapeuta, pszichoanalitikus és Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta is.

a-img_8126
Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe könyve idén jelent meg nálunk.

A „kikapcsolt férfiak” irányvesztettek, úgy gondolják, a jövő semmit sem tartogat számukra. Kivonultak a társadalomból, nem töltenek időt családi és más kapcsolataikkal sem. Hiányzik a megfelelő minta, amit követni tudnának. Önbizalmukat lerombolta a kudarcokkal teli valóság, amely elől szobájukba menekültek. Elszakadtak a valóságtól, életüket az interneten töltik: videojátékokban élik meg a sikert, és pornóval jutalmazzák magukat.

Hogyan ejt rabul a pornó?

Az Y és Z generáció (’82 és ’95 után születettek) számára az online tér természetes közeg, így ezek a problémák őket érintik leginkább. Az X generációs szülő feladata lenne a helyes internethasználatra való felkészítés, de eszközhasználóként le van maradva az online élettérben élőkhöz képest, nem tud segíteni – magyarázza Tari Annamária. Az Információs Korban lehetőség nyílt az azonnali érzelmi szükséglet-kielégítésre, nőtt a türelmetlenség. A színes, azonnali élmények (szemben a lassú, szürke valósággal) addikciót váltanak ki. (Ezen gondolatokról részletesebben olvashattok korábbi tudósításunkban.)

Zimbardo kifejti könyvében, milyen nehéz ma a férfiak számára a modellkövetés. A 21. századból hiányzik a megfelelő férfi identitás, amelyre támaszkodni lehetne. A sok válás miatt a fiúk nagy része apakép nélkül nő fel, követhető minta nélkül marad. Nem könnyíti meg a férfiak dolgát, hogy a társadalom ellentmondásos elvárásokat támaszt feléjük (de a nők felé is). Egyszerre kell megfelelni a hagyományos férfi szerepnek (legyél határozott, erős macsó), és egy mai, érzékeny, nőiesedő férfiképnek is – fejti ki Kozma-Vízkeleti Dániel. Így igazán nehéz megfogalmazni, milyennek is kellene lennünk, milyen a férfi, milyen a nő. Folyamatosan keressük a támpontokat, csakhogy belezavarodunk a sok lehetséges mintába. Ezek nagy részét a természetes életterünkből, az internetről merítjük. Például a pornóból.

Almási Kitti is csatlakozik ehhez a gondolathoz: hajlamosak vagyunk a pornóhoz hasonlítani magunkat. Azonban az, ki jó az ágyban, és mitől lesz az, megfoghatatlan. Ha mindkét fél azt érzi, nem elég jó, „az egy rossz körforgás, a szorongásainkkal kapcsolódunk össze” – véli. Tipikus forgatókönyv: a nehézkes szexuális élet felpezsdítésére a nő szexi fehérneműt vásárol, sztriptízt és egyéb praktikákat vet be. Mit érez ilyenkor a nő? Azt, hogy bohócot csinál magából, nevetség tárgyává válik, frusztráló számára ez az idegen szituáció és szerep. Mit érez a férfi? Itt van ez a helyzet, amiben neki kötelessége a megfelelő reakciót mutatni, ez a teljesítményelvárás pedig benne kelt szorongást. „Mindketten ugyanarra vágyunk, ugyanattól rettegünk, mégis a legrosszabbat hozzuk ki egymásból” – fogalmazza meg Almási Kitti. Ezekhez a küzdelmekhez képest mit ad a pornó? Nincs benne erőfeszítés, nincs megalázás, nincs szorongás.

bed-linen-1149842_1920
Férfiak és nők egyaránt tele vannak szexualitást érintő szorongásokkal, ez pedig károsítja a kapcsolatot.

De mi a baj a pornóval?

A pornónézés önmagában nem gond, bizonyos keretek között jó célokra is használható – állítja Almási Kitti. Ezek a keretek azonban szűkösek, a túlzásba vitt pornónézés rengeteg kárt okoz. A változékony ingeráradat egyre feljebb tolja az ingerküszöböt. Klasszikus jele a függésnek, ha már nem elégszünk meg ugyanakkora adaggal. A küszöb folyamatos emelkedése miatt nem ritka a tiltott tartalmak felé fordulás sem.

A pornófüggőség esetén – mondja Almási Kitti – a vele eltöltött idővel arányos a probléma. Más addikciókhoz hasonlóan akkor kezelendő, ha gátol valakit a normál életvezetésben. Ez főleg a párkapcsolatokban ütközik ki, mégpedig az erekciós zavarok jelentkezésében. A komoly függő a munkában is akadályozott, mivel a munkaidejére sem képes felfüggeszteni a pornónézést.

Kozma-Vízkeleti Dániel szerint a probléma a hamis minta, amit a pornó közvetít. A való életben ugyanis nem teremthető meg a nők pornóban látható válaszkészsége és képessége. A pornóra jellemző változatosság, színesség, állandó odaadás és nyitottság miatt a partner kevéssé válik az érdeklődés fenntartásához. Ennek ellenére a felnőtt filmek együttlétei rögzített, egysíkú forgatókönyv szerint haladnak. „A pornófüggő férfiak ezt a sémát kontroll nélkül interpretálják az életükre” – mondja Kozma-Vízkeleti Dániel. Később hozzáteszi: a pornónézés miatt elkopik fantáziánk, amire igencsak szükségünk lenne a valós szex során.

a-img_8079
Tari Annamária, Dr. Almási Kitti és Kozma-Vízkeleti Dániel (jobbról balra; bal szélen Hollósi Mátyás, a beszélgetés egyik moderátora).

Almási Kitti a pornót a rövid főzővideókhoz hasonlítja: minden nagyon egyszerű és gyors, az előkészületekkel nem nekünk kell bajlódni. A pornó is a késztermékkel lát el minket, holott a párkapcsolatban, a szexualitásban pont „az oda vezető út” lenne a legfontosabb.

Megtalálni a legrövidebb utat az önkielégítésben része testünk felfedezésének; előnyös, ha meg tudjuk osztani ezt a tudást partnerünkkel. Azonban megszokni, hogy valaki magának szerez csak örömet, végtelen magányosságot is rejt Almási Kitti szerint. Szomorú, amikor valaki feladja a reményt, hogy más is tud jót okozni neki. Sok férfi a kudarcélmények és elutasítások hatására nem képes a kapcsolódásra, nem hiszi el, hogy rábízhatja magát valakire. Pedig a szexben nagyon fontos a bizalom és az abban való hit, hogy jól bánik velem a másik.

Mi a megoldás?

A pornófüggőség sokszor a nőkön „csattan”, Almási Kitti tapasztalata szerint a hölgyek kétségbeesve keresik fel a szakembereket. Párjuk addikciója miatt szorongás és kisebbségi érzés alakul ki bennük. Mivel mindkét félre kihat a párkapcsolatban, szükségszerű együtt dolgozni rajta. A legnehezebb a pornófüggőség közös kezelésében a biztonság hiánya – véli Almási Kitti. Hiányzik az, hogy a kudarc után visszatérhetünk egymáshoz, mert közösen dolgozunk a problémán, amin aztán túl is jutunk. A legtöbb mai kapcsolatban nem lehet arra számítani, hogy a másik megvár.

Mint minden függőségnél, itt sem lehet csak elvenni, adni is kell valamit – hangsúlyozza Tari Annamária. „Egy feldühödött nő nem biztos, hogy akar adni” – szerinte ez a legnehezebb a pornóról való leszokásban. Milyen lépései vannak annak, hogy sikeresen elengedjük a pornót? Tari Annamária azt mondja, meg kell beszélni mindezt a párkapcsolatban, hatalmas önkontrollra van szükség, és új közös dolgokra (helyettesítésként), amelyekben átélhetőek a jó érzelmek. Ezen felül pszichológus bevonását is javasolja.

family-1822498_1920
A párkapcsolatban mindkét félre negatívan hat a pornófüggőség, közös erővel kell megküzdeni vele.

Nem csak a pornófüggőségből való kigyógyulásban van nagy szerepe a nőknek, hanem a kikapcsolt férfiak teljes visszakapcsolásában is. Tari Annamária szerint az kapcsolja vissza a férfit, ha szeretik és biztatják, hogy minden rendben lesz, éljen bátran. Almási Kitti is azt vallja: a nőké a legnagyobb szerep a férfi visszakapcsolásában. Fontosnak tartja, hogy igazi nők legyünk, akik mellett a férfi férfi lehet. Kozma-Vízkeleti Dániel pedig azzal a gondolattal egészíti ki mindezt, és enged haza minket az előadás végén, hogy bizony mindannyian tehetünk (és tegyünk is!) a másik önbecsülésének növeléséért.

∗∗∗

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE